Pelene za odrasle

30.06.2017
Pelene za odrasle

Neprijatnosti koje se mogu dogoditi starim ljudima prilikom nekog putovanja, šetnje ili bilo kojeg izlaska iz komfora svog doma, odnosno problemi fiziološke prirode mogu se rešiti upotrebom pelena za odrasle ili sličnim proizvodima.

Pelene za odrasle nisu samo za osobe koje imaju zdravstvenih problema ili stare ljude koji borave u domovima, već za sve osobe koji imaju problem kontrolisanja fizioloških potreba. To su uglavnom osobe koje pate od urinarne odnosno fekalne inkontinencije (nekontrolisano izbacivanje urina odnosno stolice), različitih bolesti, upala i infekcija urinarnog trakta, hronične dijareje ili pak demencije usled koje bolesnici ne mogu prepoznati kada imaju potrebu za pražnjenjem pa moraju nositi pelene iz higijenskih razloga.

Ovo su samo neka od stanja u kojima se javlja ovaj problem, a pored njih se uopšteno misli na nesposobnost kontrolisanja fizioloških potreba usled fizičke nepokretnosti bolesnika, post-operativnih stanja pacijenata i slično.


Vrste pelena za odrasle

Proizvodi za inkontinenciju se mogu nabaviti u nekoliko oblika: klasične pelene, higijenski ulošci, mrežaste gaćice..

Pelene za višekratnu upotrebu su napravljene od pamuka, a njihova prednost je ta što se mogu oprati i ponovno koristiti, te predstavljaju olakšicu pre svega iz finansijskog aspekta, a zatim i u smislu da nije neophodno posedovati veću količinu pelena u svakom trenutku.

Pelene za jednokratnu upotrebu su izrađene od plastike ili vlakna koje sadrže hemikalije za bolje upijanje, a nakon korišćenja se bacaju u smeće i ne mogu se iznova koristiti. Ova vrsta pelena se najčešće koristi kod kućnih bolesnika ili bolničkih pacijenata koji su privremeno onesposobljeni da se kreću i obavljaju redovne fiziološke potrebe.

Takođe, postoje pelene koje imaju oblik donjeg veša ali i one na preklop-kao pelene koje se koriste za bebe.

Pored toga, postoje i ulošci koji su vrlo slični ulošcima koji koriste žene za vreme ciklusa, a razlika je najpre u veličini.

Mrežaste gaćice se koriste kao pomoćno sredstvo radi fiksiranja prethodno postavljenih pelena ili uložaka.

Pored navedenih proizvoda koje se direktno stavljaju na telo, imamo i takozvane posteljne podmetače. To su podmetači izrađeni od plastike, gume ili materijala koji se stavljaju na krevet u kojem osobe sa problemom inkontinencije najviše borave odnosno spavaju.


Upotreba i higijena pelena za odrasle

Različiti proizvodi, naravno, pružaju različit kvalitet zaštite od curenja, neprijatnih mirisa, nivo rizika od pojave iritacije i slično. Zato je važno redovno proveravati genitalni predeo kod osobe koja koristi bilo koji od pomenutih proizvoda kako bi se ustanovilo da nije došlo do kožne reakcije ili alergije na neki od veštačkih materijala, od kojih su ovi proizvodi uglavnom napravljeni radi boljeg upijanja i udobnosti.

Iz istih razloga je veoma važno da se pelene ali i svi drugi pomenuti proizvodi redovno menjaju, peru, čiste kako bi se izbegao nastanak potencijalne infekcije ili kožne reakcije kod osoba koje ih upotrebljavaju.


Problemi sa kojima se suočavaju osobe koje koriste pelene za odrasle

Problemi sa kojim se suočavaju gotovo sve osobe koje stalno ili povremeno koriste pelene su prvenstveno estetske prirode, jer se pelene zbog svog obima i strukture najčešće vide ispod odeće.

Nažalost, većina ljudi zbog osećaja sramote, tabua, borbe za osećaj dostojanstva, izbegavaju da nose pelene čak i kada je to najsigurnije rešenje za njihove probleme. Zato najčešće izbegavaju da uopšte izlaze iz kuće, izbegavaju da prenoće bilo gde ili provedu duži vremenski period u strahu da će im se desiti neka neprijatnost usled problema koji ih prati.


Zato je važno da svim osobama koje pate od ovakvih problema dajemo stalnu podršku i otvoreno razgovaramo kako bi im podigli samopouzdanje i volju koliko god je to u našoj moći.

Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.