Opremanje dečje sobe

22.12.2016
Opremanje dečje sobe

Iako je san svakog roditelja da svom detetu pruži sve najbolje, ekonomska situacija nas često primorava da se suočimo sa manjkom prostora, pa se neretko dešava da mladi bračni par očekuje prinovu u garsonjeri ili jednosobnom stanu sa strepnjom gde da smesti novorođenče. Pošto sam se nalazila u sličnoj situaciji ovo su saveti iz prve ruke kako da vašoj bebi stvorite udoban prostor.

Pozicioniranje sobe

Najpre moram da naglasim da se soba za novorođenče i klasična dečja soba prilično razlikuju, najviše u smislu nameštaja i opreme. Ali kada jednom odaberete prostoriju za dečju sobu, nemojte je menjati, bas do nekog tinejdžerskog uzrasta, menjajte nameštaj.

U smislu strana sveta, idealno je da se dečja soba nalazi na jugu ili jugoistoku, izbegavajte južnu i severnu stranu. Prvu zbog pregrevanja u toku leta, a drugu zbog nedovoljne količine sunčeve svetlosti. Poznato je da nije dozvoljeno bebe izlagati direktnom suncu u prvim nedeljama života, ali je itekako poželjno da sobe budu svetle, prozračne i umereno osunčane.

Prostorija koja se planira kao soba za novorođenče bi trebalo da ima što manje spoljnih zidova, pristojnu toplotnu izolaciju i prozore koji dobro dihtuju.

Pozicionirajte dečju sobu sto bliže vašoj spavaćoj sobi i što bliže kupatilu. Gledajte da izbegnete da dečja soba bude u blizini ulaznih vrata, blizu dnevne sobe. Neka bude u mirnijem delu kuće ili stana. U dečjoj sobi nisu dozvoljeni nikakvi rashladni uređaji, klime i ventilatori. Ako se pak ukaže preka potreba rashladite prostoriju posredno, uključite rashladni uređaj u nekoj drugoj sobi.

Ukoliko pak imate višespratnu kuću ili dupleks, neka dečja soba bude na istom spratu kao i vaša zbog noćnih podoja.

 

Uređenje životnog prostora

Pre svega sklonite sve suvišne komade nameštaja, stočiće, noćne stočiće, taburee. Spakujte i odložite u podrum ili kod rođaka, makar za neko vreme, doći će vreme i za proširenje.

Spakujte sve sitnice, pročitane knjige, dekorativne jastuke u kutije kako biste dobili čistiji prostor i odložite ih na ormar ili na neko drugo mesto. Rešite se i sobnih biljaka, meni je ovo teško palo ali nakon što sam prvi put uhvatila mog bebca kako umače keks u saksiju ispoklanjala sam ih rođacima i prijateljima.

Ako imate mogućnosti desktop računar zamenite laptopom, a tv montirajte na zid ako ima tu mogućnost.

Nakon što ste raščistili prostor izmerite prostoriju i razmestite drugačije namestaj ako je to potrebno.

Dva obavezna komada nameštaja za bebu, po meni, su krevetac i komoda za stvari.

Što se kreveca tiče, birajte krevece manjih dimenzija, bez baldahina i slične prateće opreme, mozete i sa fiokom za odlaganje stvari, mada to ima svojih prednosti i mana, o čemu ćemo više govoriti kasnije. Dobro rešenje su i next2me kreveci.

Komode koje se prodaju po radnjama sa dečjom opremom su prilično glomazne i teško im je naći mesto, zato uvek možete da naručite komodu po dimenzijama koje vama odgovaraju i da pritom i rešite kako ce izgledati prostor za odlaganje. Ukoliko pak nemate mesta za komodu oslobodite deo prostora u vašem ormaru i tu smestite bebine stvari. U oba slučaja montirajte tvrdi pult za presvlačenje na krevetac.

Odredite jednu policu koju ste ispraznili za bebinu i tu odlažite stvari za negu, ako imate uslova odlažite to u kutiju ili neku zatvorenu policu zbog prašine.

Kadice, šampone, kupke i ostale rekvizite potrebne za kupanje držite u kupatilu.

Kolica ćete verovatno morati da sklapate svaki put kada dođete iz šetnje, kupite hranilicu koja je manjih dimenzija i koja se sklapa ili hranilicu koja se postavlja na trpezarijsku stolicu ili sto i koja je poznata pod nazivom space saver.

Neka prostorija bude čista, svetla i prozračna i vaša beba će zadovoljna rasti u njoj jer je njena najveća sreća kada su roditelji pored nje.

 

Opremanje sobe

Razmišljali ste i razmišljali i konačno odlučili gde ćete smestiti vašeg malog čoveka kada stigne u svoj dom i sada je na redu opremanje sobe.

Pustite mašti na volju, vratite se u detinjstvo i setite se kakvu ste sobu vi želeli da imate, napravite mali božanstveni kutak. Evo par smernica koje će vam pomoći u opremanju i rasporedu nameštaja i koje ja zovem 10 koraka u opremanju:

1. Razmislite o budžetu - raspitajte se koje su cene i stavite na papir koliko vam je novca potrebno a sa koliko zaista raspolažete. Ne kupujte sve sa spiskova koji nude prodavnice bebi oprema, kupite samo ono što vam je zaista potrebno za početak, polovinu stvari sa spiska beba može da koristi tek sa navršenih 6 i više meseci.

2. Izmerite prostoriju - da biste znali sa kojom površinom raspolažete i koje su dimenzije zidova

3. Razmislite o temi za sobu i bojama -  bez obzira da li znate ili ne znate pol birajte mirne i neutralne boje, bebi roze ili plavu, bledozelenu ili krem.

4. Naravno najvažniji deo opreme je krevetac - o vrstama i dimenzijama ćemo više govoriti u narednim tekstovima. Krevetac smestite dovoljno blizu vrata da se u toku noćnih podoja ne bi saplitali o stvari dok dođete do kreveca, ali nikako ispod prozora, grejnih tela i ako je moguće ne do spoljnog zida.

5. Šta god vam pričali pult za presvlačenje - je zaista neophodna stvar, spas za leđa i kičmu. Po našim prodavnicama se nude različite vrste pultova koji su već namontirani na razne vrste komoda. Ukoliko vam ni jedna ne odgovara uvek možete čvrst pult da namontirate na krevetac. Pult za presvlačenje pozicionirajte pored kreveca, da uštedite na pretrčavanju i NIKADA, ALI NIKADA, NI NA MINUT NE     OSTAVLJATE BEBU SAMU NA PULTU!

6. Komoda za odlaganje bebinih stvari - je još jedna u nizu komada nameštaja koji bih toplo preporučila. Neverovatno je kako tako mala osoba uspe da navuše brdo potrebnih stvari i garderobe. I kada smislite koliki bi vam prostor trebao slobodno to pomnozite sa dva. Neverovatno, ali istinito. Kod nas se prodaju komode koje imaju kadicu za kupanje. Moj savet je da to izbegnete, jer kadica zauzima prekopotreban prostor a beba je vrlo brzo preraste.

7. Uprkos uvreženom mišljenju bebama nije potrebno noćno svetlo - to je svetlo za roditelje, ali ja ni dan danas ne mogu da ostavim bebu u potpunom mraku, a izbor lampi baš za tu svrhu je ogroman. Odaberite jednu koja vam se dopada, običnu prigušenog svetla, muzičku, lampu sa dimerom ili neku koja stvara iluziju Zvezda i meseca.

8. Neka zavese, roletne, draperije, baldahin budu kratki - jer će proći jako malo vremena pre nego sto beba počne da hvata ručicama i pokuša da se popne uz sve što dohvati.

9. Na to da li ćete ili ne da zastrete pod u bebinoj sobi - zavisi pre svega od toga da li su mama i tata alergični na nešto, da li se decija soba nalazi u prizemlju kuće, zgrade i od toga kakvo je grejanje. Ako se odlučite za tepih birajte kratko šišane antialerijske tepihe koji se lako održavaju jer će za kratko vreme isti biti glavna podloga za igru.

10. Na kraju, mame, u toj istoj sobi namestite jedan udoban kutak za sebe - jer ćete pored vašeg deteta u prvim mesecima njegovog života i vi tu da provodite veći deo svog vremena. Udobna fotelja, stolica za ljuljanje ili nešto treće, nebitno je, utonite u naslon i uživajte u trenucima provedenim sa vašom bebom.

 

U narednom blogu, više ćemo govoriti o krevecima. Mobilna sestra je tu za Vas, ukoliko imate nekih nedoumica ili pitanja pišite nam na ambulanta@mobilnasestra.rs , naći ćemo rešenje za Vaše probleme i nedoumice.


Mirjana Trajkovć

dipl. arhitekta