Opekotine od sunca - prva pomoć i prevencija

22.07.2021
Opekotine od sunca - prva pomoć i prevencija

Tokom letnjih meseci, visoke dnevne temperature i česta izloženost negativnom efektu sunčevih zraka mogu dovesti do niza zdravstvenih problema kod ljudi. Za sve one koji nisu oprezni, postoji mogućnost dolaska do dehidratacije, toplotnog udara, sunčanice ili nastanka opekotina od sunca na koži. Zato tokom leta moramo posebno obratiti pažnju na prevenciju ovakvih zdravstvenih problema.

Svrab, osetljivost i crvenilo su glavni simptomi opekotine koja je nastala usled produžene izloženosti suncu. Međutim, opekotine se mogu zadobiti i na niz drugih načina: u kontaktu sa previše vrućim tečnostima, opasnim hemikalijama, električnom energijom, vatrom/požarom itd.

Kako sprečiti nastanak opekotina od sunca?

Postoji nekoliko lakih načina da smanjite šansu za nastanak opekotina od sunca:

  1. Zaštitite svoju kožu kremama ili sprejevima sa visokim SPF faktorom. Visok SPF faktor u određenom proizvodu ne garantuje da do opekotina neće doći, već da će manje sunčevih zraka biti propušteno kroz sloj nanetog proizvoda.
  2. Redovno obnavljajte sloj zaštitnog proizvoda na koži, posebno ako se kupate. Iako na određenim proizvodima piše da su vodootporni, to ne mora uvek biti tačno.
  3. Za decu koristite posebno prilagođene proizvode za zaštitu dece od sunca. Deca uzrasta do jedne godine ne bi uopšte trebalo da budu izložena jakom letnjem suncu.
  4. Izbegavajte izlaganje suncu onda kada je njegovo zračenje najštetnije: u centralnom delu dana, između 10h i 15h.
  5. Tokom letnjih vrućnina zaštitite glavu i potiljak šeširom ili kačketom, a ostatak tela neprovidnom, laganom odećom od prirodnih materijala.

 

Šta ako je opekotina već nastala?

Ukoliko je opekotina već nastala i nemate način da odmah dođete do stručne medicinske pomoći, pridržavajte se sledećih saveta:

  1. Uklonite sve što može doći u kontakt sa opekotinom, uključujući odeću i nakit
  2. Isperite opekotinu mlakom vodom
  3. Nemojte samostalno zavijati opekotinu jer je končići raznih materijala mogu dodatno zakomplikovati
  4. Ne stavljajte led, puter, kafu, krompir ili neke druge namirnice na opekotinu jer sve te supstance mogu povećati šansu za infekciju i komplikacije

Najblaže opekotine od sunca će dobro reagovati na takozvane after-sun proizvode (proizvode za nakon sunčanja) koji su bogati pantenolom i drugim umirujućim sastojcima.

Ukoliko je ipak došlo do lakše termičke opekotine, ona se može sanirati sterilnim previjanjem više puta nedeljno uz adekvatnu dezinfekciju i obloge za brže zarastanje rana, praćena eventualnom antibiotskom terapijom koju mora odrediti nadležni lekar. Stručna medicinska sestra sa iskustvom je zadužena za adekvatno previjanje rana i opekotina, kako bi se izbegle dodatne komplikacije ili infekcije koje mogu nastati nestručnim previjanjem.

Teže opekotine najčešće zahtevaju hospitalizaciju i intervenciju hirurga. Posebno treba obratiti pažnju na to što se opekotine pojavljuju kao ,,zakasnela reakcije’’ kože odnosno ,,sazrevaju’’ određeni period vremena, pa se njihovo pravo stanje ne može videti odmah kad se osete prvi simptomi opekotine.

Usluge Mobilne sestre kao prva pomoć kod opekotine

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ ima dugogodišnje iskustvo u pružanju prve pomoći po nalogu lekara kod mnogih situacija izazvanih predugim boravkom na suncu i vrućini. Neke od naših najtraženijih usluga su upravo kućna nega i previjanje rana i opekotina, kao i davanje infuzije po nalogu lekara za rehidrataciju i osnaživanje imuniteta.

,,Mobilna sestra’’ je fokusirana na ambulantni i terenski rad, obezbeđujući usluge stručnih medicinskih sestara na teritoriji Beograda, u terminu koji pacijentu najviše odgovara ili u prvom slobodnom terminu od poziva. Za više informacija o našim uslugama možete nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666, putem mejla ili inboksa naših društvenih mreža.

Tu smo za vas, radnim danima i vikendom, tokom cele godine, bez obzira na spoljnu temperaturu!

Vaša Mobilna sestra