Odmor nakon porođaja - mit ili činjenica?

19.06.2019
Odmor nakon porođaja - mit ili činjenica?

Već ste čuli priče kako treba da mirujete mesec dana posle porođaja, a vi se pitate da li to baš mora tako ili taj period možete i skratiti? Jer, u glavi vam je toliko obaveza koje imate, što oko deteta, što u kući, a vrlo verovatno i nešto van doma. Koliko zaista treba da traje odmor nakon porođaja i da li su te priče o jednom mesecu preterane ili istinite?

 

Odmah na početku ćemo vam reći: ne postoji univerzalni savet za sve porodilje! Koliko odmarati posle porođaja zavisi od više faktora: da li ste se porodili prirodnim putem ili carskim rezom, da li imate epiziotomiju, kakva vam je krvna slika i, na kraju, ali ne manje važno - kako se osećate!

 


OPORAVAK OD POROĐAJA JE VAŽAN

 

Oporavak od porođaja jeste bitan, bez obzira na sve prethodno navedene faktore. Čak i ukoliko nemate nikakav problem i osećate se sjajno i puni energije, dozvolite sebi barem dve sedmice odmora.

 

To ne znači da morate isključivo ležati, ali je bitno da što više ležite i odmarate se, jer zaista ima puno razloga za to, a neki od njih su:

 

·       materici je potrebno da se skupi na prvobitnu veličinu

·       traju postporođajne lohije (krvarenje)

·       zarastaju rane, ukoliko ih imate

·       vašem organizmu je potreban predah, ipak je devet meseci nosio u sebi još jedno biće

 

Dve sedmice su zaista neophodne, ali u našem narodu je od davnina poznat izraz "babinje", što označava čak šest sedmica nakon porođaja. Nekada su se žene striktno pridržavale toga, ai danas mnoge od njih rado slušaju savete svojih baka i pre navršene šeste sedmice od porođaja ne rade teže fizičke poslove, ne idu nigde, ne primaju goste i odmaraju koliko mogu.

 

Koliko će tačno trajati vaš odmor nakon porođaja zavisi od vas, od toga kako se osećate i koliko energije imate, ali imajte na umu da ste porodilja i da se ne smete naprezati previše.

 


OPORAVAK NAKON PRIRODNOG POROĐAJA

 

Kao što svi znamo, porođaj može da bude različit kod različitih žena. Neka je imala lakši i brži, a neka teži i dugotrajniji porođaj. Neka je sečena, a neka nije.

 

Isto tako, i nakon prirodnog porođaja, žene se mogu osećati – različito. Sigurno ste čuli od nekih porodilja da su one imale osećaj da odmah mogu sve, dok su se neke druge žalile na bolove, malaksalost, nesvestice i slično.

 

I ovde, kao i u drugim situacijama, osluškujte potrebe svog organizma, ali se nikako nemojte forsirati ni u čemu. I nakon najlagodnijeg mogućeg porođaja, vašem telu je potrebno da se oporavi.

 

Barem prvih nedelju dana potrudite se da što više ležite i odmarate, jer tada imate i krvarenje.

 

Ukoliko imate i ranu od epiziotomije, odmor je za vas neophodan, jer rana mora dobro da zaraste.

 

Svakako, budite oprezni do šest nedelja nakon porođaja, jer se u tom periodu vaši organi vraćaju u prvobitno stanje, zte izbegavajte bilo kakve akcije koje zahtevaju povećani napor.

 


OPORAVAK OD CARSKOG REZA

 

Preporučljivo je da oporavak od carskog reza bude nešto duži nego kod žena koje su se prirodno porodile. Carski rez je operacija. Kao i nakon svake druge operacije, i nakon carskog reza organizam mora da se oporavi i vrati u prvobitno stanje.

 

Takođe, porodilja mora voditi računa o rani koja zarasta, ne sme dizati teške stvari i kretati se previše. No, poželjno je da barem prošeta malo po sobi, do toaleta i to je dovoljno za prve dane.

 

Takođe, nakon carskog reza žene uglavnom imaju manjak krvnih zrnaca, što često prate vrtoglavice. Iz tog razloga, ne sme biti previše hoda niti naglog ustajanja.

 

Konci se nakon carskog skidaju nakon sedam do deset dana, a prve dve sedmice poželjan je intenzivniji odmor.

 

Međutim, regeneracija svih organa nakon ovog operativnog zahvata traje i do osam sedmica nakon porođaja. Dotle zaista predlažemo oprez.

 


PRAVILA PRILAGODITE PREMA SEBI

 

Za razliku od naših pretkinja, danas imamo umnogome drugačiji tempo života. Imamo puno obaveza na sve strane – ne samo kućne, već i poslovne, pa društvene.

 

Ne znači da morate "slepo" pratiti ove preporuke (sem ove koje se odnose na prve dve sedmice) i da se vežete za krevet. Ukoliko imate neodložan posao, a prošlo je dve sedmice od porođaja, možda ga ne morate odgoditi, već samo biti oprezniji: istati kraće, obezbediti pratnju, izbegavati preterani fizički napor.

 

Takođe, nakon dve sedmice možete i prošetati na svežem vazduhu, to će vam prijati. Naravno, ukoliko osećate da ste spremni za šetnju.

 

Ukoliko, pak, primetite neke od problema, kao što su produženo ili preobilno krvarenje, nesvestice, mastitis, povišenu temperaturu, javite se stručnom licu koje će vas posavetovati.

 

Dakle – pravila ne postoje da bismo ih se uvek striktno pridržavali, već da bismo ih shvatili kao dobronamerne i stručne smernice, koje će nam pomoći da se što pre i što bezbolnije, a bez posledica, vratimo u nekadašnje stanje.

 


AKO VAM TREBA POMOĆ

 

Možda će vam se desiti da u nekom periodu posle porođaja imate pitanje, nedoumicu ili zdravstveni problem. Imajte na umu da postoji neko ko će uvek biti tu za vas – Mobilna sestra!

 

Mobilnu sestru možete pozvati za savet, za negu rane od epiziotomije ili carskog reza, za lečenje mastitisa, pomoć oko dojenja, negu novorođenčeta, kontrolu krvnog pritiska ili uzimanja uzorka krvi i odnošenja u laboratoriju, zdravstvene i mentalne podrške... Praktično, za sve što vam je kao porodilji potrebno.

 

Uz stručnu osobu, dobijate i nekog ko je nežan, pažljiv i pun razumevanja za vaše stanje. Nekog ko će vam rešiti problem na najbrži mogući način, pomoći da se što pre oporavite, naučiti vas cake oko dojenja i nege bebe i pokazati vam kako ovaj period može da bude zaista divan!

 

Ako vam zatrebamo, pozovite nas na: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.