Nega stome kod kuće

12.03.2020
Nega stome kod kuće

Šta je stoma i koje vrste stome postoje? Koliko dugo traje period prilagođavanja na život sa stomom? Koji saveti vam mogu olakšati negu stome kod kuće? Saznajte više!


Šta je stoma?


Stoma predstavlja hiruški izveden otvor na telu pacijenta u cilju kreiranja novog izlaza za nepotrebne materije iz organizma. Kod kolostome se taj izlaz uglavnom kreira sa leve strane stomaka, malo ispod pupka. Stoma može biti privremena ili trajna, u zavisnosti od oboljenja koje je dovelo do izvođenja stome. Postoperativni period je najvažniji za pacijenta kome je izvedena stoma. Tada je potrebna psihološka podrška i asistencija stručnog medicinskog osoblja, kako bi se pacijent brže prilagodio na novonastalu situaciju i lakše uneo određene promene u svoj životni stil.


Vrste stome


Najčešće nailazimo na tri vrste stome:

·         Kolostoma

·         Ileostoma

·         Urostoma

Svaka od ovih stoma služi kao izlaz za različite materije iz organizma. Za kolostomu je karakteristično da je neosetljiva na dodir jer nema nervne završetke, a izgledom je crvena i vlažna.


Period prilagođavanja na život sa stomom


Nakon izvođenja stome dolazi do promene rada creva, pa će iz tog razloga i stolica biti drugačije teksture nego što je bila ranije. Biće potrebno izvesno vreme da se pacijent navikne na novonastalu situaciju posle operacije. Nega stome je proces koji se najbolje uči kroz obuku i vežbu, tako da će uz adekvatno vođstvo od strane stručnog medicinskog osoblja pacijent vremenom postati brži i efikasniji u baratanju stomom. U proseku posle 3 meseca pacijent stiče dovoljno samopouzdanja da sam pravilno neguje stomu, ukoliko nema dodatnih komplikacija.


Saveti za negu stome i kože oko stome


Pre svega, u prva tri meseca treba proveravati veličinu stome na nedeljnom nivou, jer je u početku obim stome promenljivog karaktera. Najefikasniji način za merenje stome jeste uz papirni podmetač na disku koji se koristi kao šablon. Disk treba da stoji što je moguće bliže stomi, bez obzira na oblik stome.

Crvenilo i ojed peristomalne kože uzrokuje pre svega kontakt sa sadržajem, a u ređim slučajevima neodgovarajući materijal od koga su napravljeni disk ili kesa. Iz tog razloga se stavlja veliki naglasak na higijenu te površine koja se mora redovno održavati.

Vlažna koža oko stome može da kreira problem prilikom postavljanja novog diska. Prekomerno znojenje može biti jedan od otežavajućih faktora. Krema koja se koristi za negu ne sme biti masna, mora lako da se upija i preporučljivo je da bude namenjena baš za negu stome. Ukoliko prisustvo malja predstavlja problem, može se izvršiti skraćivanje makazama ili brijanje u smeru dlake, dok kreme za depilaciju nisu preporučljive.


Kućna nega stome i zamena diska kod kuće


Mobilna sestra je Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu koja nudi kompletan servis medicinsko-tehničkih usluga na terenu. U skladu sa Vašim potrebama, organizujemo negu stome u terminima koji Vama najviše odgovaraju, na teritoriji Beograda. Mobilna sestra poseduje znanje i iskustvo u nezi stome, kao I u rešavanju problema koje može uzrokovati prethodna nepravilna nega stome. Tu smo i da Vam pomognemo savetom i odgovorimo na sva Vaša pitanja, posebno u periodu prilagođavanja na život sa stomom.


Cena nege stome i zamene diska stome


Ukoliko vam je neophodno više informacija o našim medicinsko-tehničkim uslugama uključujući savetovanje i informacije o ceni nege stome ili cene zamene diska stome, možete nam se obratiti na broj telefona 060 32 64 666 ili nam pišite putem mejla i u inboks naših društvenih mreža sa što više informacija o pacijentu i stanju stome. Mobilna sestra će vam u najkraćem roku odgovoriti na zahtev zajedno sa prvim slobodnim terminom za kućnu negu stome. Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja!

Vaša Mobilna sestra