Nega stome i zamena diska kolostome

27.09.2019
Nega stome i zamena diska kolostome

Šta je kolostoma?

Kolostoma je hiruškim putem izveden otvor na debelom crevu koje vodi spolja kroz abdominalni zid. Kolostoma ima funkciju da preusmeri izmet iz debelog creva kroz otvor na stomaku. To znači da kod osobe sa kolostomom izmet ne napušta organizam preko rektuma, već putem hiruški izvedenog otvora na stomaku - stome.

Kolostoma se najčešće nalazi na levoj strani stomaka, malo iznad pupka, ali se u zavisnosti od hiruškog zahvata i oboljenja može nalaziti i drugde. Kolostoma je crvena i bojom slična sluzokozi u ustima, uglavnom okruglog oblika, širine od 2 do 5 cm. Odmah nakon operacije može biti otečena, a otok bi trebao spasti nedugo zatim.

Sama stoma nema nervne završetke koji bi mogli izazvati bol, tako da dodirivanje stome ne bi trebalo biti bolno. Može doći do krvarenja prilikom promene kese ili čišćenja regije stome, ali to je uobičajena pojava koja nije za zabrinjavanje.

Kakav je život sa stomom?

Mnogi pacijenti veoma negativno reaguju na početak svog života sa stomom iz ubeđenja da zbog kese na stomaku više ne mogu voditi normalan život. Na svu sreću, to je samo predrasuda. Uz stručnu pomoć i uvođenje rutine vezane za menjanje i pražnjenje kese, osobe sa stomom mogu voditi isti život kao i svi ostali ljudi. Život sa stomom jeste možda malo izazovniji od prethodnog živote bez stome, ali daleko od toga da je ograničavajuć.

Vrlo je bitno da pacijent koji će nositi stomu od starta dobije svu potrebnu podršku svojih bližnjih, ali i profesionalnog medicinskog osoblja stručnog za negu stome. Psihološki momenat je u ovakvim slučajevima izuzetno naglašen, stoga je jako bitno imati od koga zatražiti stručnu pomoć i savet u ovakvoj situaciji. Već posle prvih nekoliko meseci nakon operacije, osobe sa stomom mogu nastaviti da vode svoj život sasvim uobičajeno, uključujući nošenje iste garderobe kao pre, redovno bavljenje sportom i odlaske na putovanja.

Kućna nega stome

Jedna od najčešćih usluga koje pruža MOBILNA SESTRA jeste kućna nega stome i zamena diska kolostome. Najpreporučljivije je pozvati Mobilnu sestru odmah nakon izvođenja stome, kako bi svojim savetima i iskustvom mogla da pomogne što pacijentu, što njegovim bližnjima. Međutim, Mobilnu sestru takođe možete pozvati putem telefona u bilo kojoj fazi korišćenja kolostome i lako ugovoriti negu stome ili zamenu diska kolostome u kućnim uslovima u terminu koji vama najviše odgovara.

Zamena diska kolostome kod kuće

Stručna pomoć je posebno potrebna ukoliko je disk bio nepravilno postavljen. Nepravilno postavljen disk može kod pacijenta izazvati nelagodu, crvenilo, krvarenje ili rane, koje Mobilna sestra tretira i leči. Pravilno postavljanje i zamena diska kolostome su izuzetno važni za neometan svakodnevni život osoba sa kolostomom, kako bi se izbegla iritacija kože i dalje komplikacije. Mobilnu sestru takođe možete konsultovati u vezi izbora kesa za kolostomu i materijala od kojih su ove kese izrađene, s obzirom da postoje različite vrste kesa u zavisnosti od tipa kože pacijenta.

Cena kućne nege stome

Svojom stručnjošću, dugogodišnjim iskustvom, toplim pristupom i spremnošću da pomogne u svakom momentu, MOBILNA SESTRA je tu da olakša život sa stomom pacijentima i njihovim bližnjima. Za cenu kućne nege stome i cenu kućne zamene diska kolostome možete kontaktirati Mobilnu sestru putem telefona 064 32 64 666, putem mejla ili društvenih mreža.