Nega rane od epiziotomije – sve što treba da znate

23.01.2020
Nega rane od epiziotomije – sve što treba da znate

Sve trudnice imaju određenu dozu straha od porođaja. Dok trudnoća odmiče svojim tokom, buduće mame (ali i tate) pohađaju školice roditeljstva, sve više se raspituju o prirodnom porođaju, porođaju putem carskog reza, porođaju sa epiduralom ili bez… A mišljenja je hiljadu i sva su različita. Ono što je sigurno jeste da se porođaj približava, bili oni spremni ili ne.

Donošenje novog života na svet jeste jedno od najlepših i najmagičnijih ljudskih iskustava i u njemu treba uživati koliko god je to moguće. Ono o čemu se manje razmišlja tokom odbrojavanja poslednjih dana trudnoće je – šta sve sledi posle samog čina porođaja? Zbližavanje mame i bebe i uspostavljanje dojenja su najlepši deo prvih dana nakon porođaja.  Međutim, ukoliko nije u pitanju prirodan prođaj bez bilo kakvih komplikacija, često nove majke dolaze u situaciju da, osim o novorođenčetu, moraju da i same dobiju adekvatnu postporođajnu negu.


Prirodan porođaj i epiziotomija


Jedan od dva uobičajena načina porođaja jeste prirodan porođaj prilikom kojeg beba dolazi na svet vaginalnim putem. Ukoliko je neophodno, neposredno pre prirodnog porođaja lekar može zaseći vaginalni otvor kako bi proširio prolaz kroz koji beba izlazi. Ovaj procedura je česta i naziva se izvođenje epiziotomije odnosno hiruško sprečavanje nekontrolisanog pucanja putem pravljenja reza na koži I potkožnom tkivu vagine. Pre otpusta iz bolnice dežurno medicinsko osoblje će voditi računa o nezi rane od epiziotomije, a nakon otpusta porodilja je ta koja mora da osigura da rana od epiziotomije bude adekvatno negovana i redovno dezinfikovana. Preporučljivo je ovaj posao prepustiti medicinskoj sestri po pozivu kako bi se izbegle komplikacije i infekcije.


Kako pravilno negovati ranu od epiziotomije?


Sama rana od epiziotomije je dugačka nekoliko centimetara i ušivena nakon porođaja korišćenjem konaca koji se prirodno resorbuju nakon sedam do deset dana. Međutim, trajanje oporavka može da varira od žene do žene. U ovom periodu je od velike važnosti da porodilja miruje koliko god je moguće, ne diže težak teret i ne iscrpljuje se, kako bi pomogla svom organizmu da se brže oporavi od porođaja i rani od epiziotomije da brže zaraste. Sama rana se mora redovno i stručno dezinfikovati kako bi se izbegla infekcija. Negu rane možete sprovoditi samostalno ili uz stručnu pomoć medicinskog osoblja. Ukoliko porodilja oseti bockanje, grebanje ili krvarenje u delu gde je ušivana, preporučuje se pregled lekara ili medicinskog radnika. Dok se konci ne razgrade u potpunosti, preporučljivo je izbegavanje donjeg veša ili nošenje specijalnih mrežastih gaćica za porodilje kako bi rana ostala suva, bila izložena vazduhu i brže zarasla.


Kako Vam Mobilna sestra može pomoći oko postporođajne nege?


Nega rane od epiziotomije i nega rane od carskog reza su jedne od najčešćih usluga koje pruža Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’. Stručna medicinska sestra sa dugogodišnjim iskustvom, kako u nezi rana od epiziotomije i carskog reza, tako i u pružanju pomoći pri dojenju, kupanju bebe i obradi pupka, u najkraćem roku od Vašeg poziva dolazi na Vašu adresu gde pruža sve neophodne medicinske usluge. Stresan period posle porođaja prolazi lakše i brže uz stručnu pomoć Mobilne sestre, ostavljajući porodilji dovoljno prostora da svu svoju pažnju usmeri ka novorođenčetu, uspostavljanju dojenja i sopstveni oporavak posle porođaja.


Cena nege rane od epiziotomije i carskog reza?


Za sva vaša pitanja Mobilna sestra Vam stoji na raspolaganju putem broja telefona 060 32 64 666, a možete nas kontaktirati i putem mejla i društvenih mreža. Pružanje postporođajne nege je samo jedna od širokog dijapazona usluga medicinskih sestara na terenu koje nudi Mobilna sestra.