Nega rane kod kuće

21.10.2019
Nega rane kod kuće

Kako pravilno negovati ranu u kućnim uslovima?

Kako da rana zaraste kod kuće?

Zašto je bitno da negu rane vrši stručno lice?

 

Rane, ogrebotine, posekotine, razderotine i ubodi su najčešći oblik fizičkih oštećenja kože i koje se javljaju kada dođe do prekida u kontinuitetu kože i vidljive sluzokože. Rane nastaju prilikom mehaničke povrede kože. Bez obzira na to da li je u pitanju mala rana ili velika rana, preporučljivo je adekvatno i pravilno medicinsko zbrinjavanje odnosno stručna medicinska nega rane.

Ukoliko rana ostane netretirana, čak iako je jako malog promera, može lako doći do infekcije. Čak i najmanje rane, poput puknutih žuljeva na rukama ili stopalima, pokidanih zanoktica ili raščešanih uboda različitih insekata, mogu lako postati inficirane ako se ne izvrši dezinfekcija i tretman rane, jer bakterije u tom slučaju mogu da prodru unutra i izazovu upalne procese. Najčešći simptomi upale i inficirane rane kojoj je potreban tretman su crvenilo i otok rane, osećaj topline na dodir na mestu rane, bol koja žari ili pulsira na mestu povrede. Svaka rana je u startu inficirana njenim načinom nastanka, bilo da je uključeno strano telo koje je prodrlo u kožu ili ne.

Rane najčešće delimo:

·        prema mehaničkom načinu nastanka

·        prema stepenu prisutnosti bakterija (čiste, kontaminirane i inficirane)

·        prema vremenu povrede (akutne i hronične)

·        prema dubini rane (od prvog do četvrtog stepena)

·        prema zarastanju rane

Kad je previjanje rane kod kuće u pitanju, preporučljivo je da to obavi stručna i obučena medicinska sestra sa iskustvom u pružanju ovakvih usluga. Na ranu se direktno stavlja sterilan, neiritirajuć i hipoalergeni materijal koji ima sposobnost da se lako ukloni, ali i dobru moć upijanja. Na neke rane se aplikuje zavoj sa antisepticima, antibioticima ili vazelinom u zavisnosti od stanja rane koja se previja, kako bi se sprečilo lepljenje zavoja za ranu, ali i njeno preterano isušivanje.

Rane zarastaju kombinacijom procesa regeneracije i reparacije. Zarastanje rane u kućnim uslovima zavisi od više elemenata:

·        prokrvljenost – u ishemiji rana zarasta usporeno

·        prisutnost infekcije – infekcija se mora sanirati da bi rana zarasla

·        životno doba – kod osoba starijih od 65 godina može doći do usporenog zarastanja rane

·        mesto rane na telu – na glavi, licu i vratu rane brže zarastaju nego na drugim delovima tela

·        uhranjenost i proteinemija – infekcije rana su češće kod pothranjenih osoba, gde se preporučuje dodavanje vitamina C i cinka kako bi se pospešilo i ubrzalo zarastanje rana

Jedan od najčešćih medicinskih poslova koje privatna medicinska sestra MOBILNA SESTRA obavlja na terenu jeste nega rane kod kuće i u ambulanti. Nega rane podrazumeva dezinfekciju rane, obradu rane i previjanje rane u redovnim intervalima.

Ukoliko Vas zanima cena nege rane i cena previjanja rane u kućnim uslovima ili u privatnoj ambulanti u Beogradu, možete nas dobiti putem telefona 060 32 64 666 i 011 71 15 269, putem mejla ambulanta@mobilnasestra.rs ili putem naših društvenih mreža. MOBILNA SESTRA pruža niz usluga medicinskih sestara na terenu i u ambulanti, u skladu sa Vašim obavezama i mogućnostima, u terminu koji Vama najviše odgovara, oslobađajući Vas nepotrebnog trošenja vremena na putovanje i čekanje redova. Ukoliko Vi ne možete doći kod nas, MOBILNA SESTRA dolazi kod Vas!