Nega opekotina i rana

13.08.2020
Nega opekotina i rana


Visoke letnje temperature i jako sunce su tu da nas svakog leta podsete koliko moramo biti odgovorni prema sebi i svojoj koži. Svrab, osetljivost i crvenilo su simptomi opekotine koje je većina nas bar jednom u životu osetila na sopstvenoj koži nakon izlaganja suncu. Međutim, sunce nije jedini izvor opasnosti od opekotina. 


Kako nastaju opekotine?


Opekotine po nastanku uglavnom delimo na:

·         Opekotine nastale kontaktom sa vrelim tečnostima ili predmetima

·         Opekotine nastale u kontaktu sa opasnim hemijskim supstancama (hemijske opekotine)

·         Opekotine od električne energije

·         Opekotine od vatre, plamena, požara

·         Opekotine od izlaganja suncu – zračenja


U praksi najčešće srećemo termičke opekotine (od vrelih tečnosi i predmeta, otvorenog plamena, zračenja i trenja). Takođe ih delimo na plitke i duboke na sledeći način:

·         Opekotine prvog stepena: epidermalne opekotine gde je zahvaćen samo epidermis. Karakteriše ih crvenilo kože bez plikova.

·         Opekotine drugog stepena površne: zahvataju gornji deo dermisa. Karakteriše ih crvenilo i plikovi, kao i bolovi na dodir.

·         Opekotine drugog stepena duboke: došlo je do destrukcije epitelijalne membrane i delimičnog ili potpunog razaranja dermisa gde je bol izuzetno izražen.

·         Opekotine trećeg stepena: kada opekotinska ishemija i nekroza zahvataju mišiće, tetive, kosti.


Pliće i lakše opekotine koje ne prelaze procenat zahvaćenosti od 10% kože uglavnom možete sanirati pravilnom kućnom negom, uz poželjan nadzor lekara i pomoć medicinskog osoblja. Za sve teže i dublje opekotine, stručna medicinska pomoć je obavezna, jer opekotine ne utiču na organizam samo lokalno: u skladu sa godinama pacijenta i prethodnom medicinskom istorijom, teže opekotine mogu uzrokovati i niz drugih nepovoljnih zdravstvenih posledica.


Prva pomoć kod opekotine?


Postoji niz radnji koje mogu pomoći kod opekotine odmah nakon što je nastala:

·         Uklonite odeću i nakit koji mogu dopreti do opekotine. Ako je neophodno, iskoristite makaze.

·         Ohladite opekotinu vodom. Temperatura vode treba biti između 8 i 25 stepeni Celzijusovih.

·         Izbegavajte da zavijate opekotinu tkaninama koje mogu ostaviti končiće na opekotini, tako je možete dodatno kontaminirati.

·         Nikako ne stavljajte led na opekotinu, možete pogoršati situaciju.

·         Nemojte se voditi bapskim receptima: svako nanošenje putera, kafe, krompira ili drugih supstanci domaće radinosti na opekotinu povećava šanse za infekciju.


Blage opekotine od sunca možete tretirati posebnim gelovima za posle sunčanja sa aloa verom i pantenolom, uz obavezno izbegavanje daljeg izlaganja suncu. Lakše termičke opekotine se mogu sanirati sterilnim previjanjem nekoliko puta nedeljno uz korišćenje pomoćnih sredstava za dezinfekciju i brže zarastanje rana, uz sve preventivne mere za sprečavanje infekcije i eventualnu antibiotsku terapiju po nalogu lekara.


Preporučljivo je da previjanje rana i opekotina vrši stručna medicinska sestra sa iskustvom. Ovo je posebno relevantno jer nestručno previjanje može biti izvor sekundarne infekcije i oštetiti novonastali tanki sloj epitela.


Teže opekotine (duboke opekotine drugog stepena i opekotine trećeg stepena) se upućuju na bolničko lečenje i uglavnom je neophodna pomoć hirurga. Opekotine takođe ,,sazrevaju’’ neko vreme, pa se pravo stanje opekotine nekad ne može videti odmah nakon što opekotina nastane.


Kako vam Mobilna sestra može pomoći?


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ pruža medicinsko-tehničke usluge na teritoriji Beograda koje obuhvataju kućnu negu rana i opekotina. Takođe smo specijalizovani za rešavanje dekubitusa, posebne vrste rana od ležanja koje se često mogu javiti kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata.

Sa dugogodišnjim iskustvom u nezi i lečenju različitih vrsta rana, Mobilna sestra vam pruža opciju da adekvatnu negu dobijete kod kuće, u terminu koji Vama najviše odgovara, u najkraćem roku od Vašeg poziva. Kućnom lečenju rane prethodi utvrđivanje sadašnjeg stanja rane, prisustva infekcije, savetovanje i donošenje plana daljeg tretmana rane ili opekotine.


Cena kućne nege rana i opekotina?


Cena previjanja i lečenja rana i opekotina zavisi od više parametara od kojih su najvažniji veličina i dubina zahvaćenog područja, kao i lokacija pacijenta. Molimo Vas da pre poziva pripremite sve relevantne informacije o rani, zdravstvenoj istoriji, kao i lokaciji pacijenta. I ne zaboravite – ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas! Radnim danima i vikendom, pozovite nas na 060 32 64 666 ili nas kontaktirajte putem mejla i društvenih mreža.


Vaša Mobilna sestra