Nega novorođenčeta – od početka do samostalnosti kroz obradu pupka, temenjaču i kupanje

09.08.2018
Nega novorođenčeta – od početka do samostalnosti kroz obradu pupka, temenjaču i kupanje

Koliko ljubavi se utka u iščekivanje novorođenčeta, u zamišljanje toga kakva će to osoba jednog dana biti. Kako će se zvati. U to koliko vremena će proći dok to maleno ljudsko biće ne napravi prvi korak, prozbori svoju prvu reč ili pak rečenicu. Iščekivanje prvih ljubavi, radosti, uspeha, strepnje vezane za prve bolove, povrede, tuge. Koliko zamišljamo kako će ta naša deca ili unuci pak izgledati, kakvi će biti, šta će ih zanimati i šta će voleti, a čega se plašiti. Zanesemo se možda, pa već zamišljamo i njihovu decu i izbore. Ali pre svih tih trenutaka za pamćenje, slikanje i snimanje, početak novog života donosi i brojne izazove, na neki način tehničke odgovornosti sa kojima se roditelji susreću.

Novi roditelji na novom zadatku sa bebom

Posebno kada je reč o prvom detetu, sve one normalne i prirodne sitnice mogu delovati čak i zastrašujuće mladim roditeljima, pa makar i samo zato što su nove i pomalo specifične.
Povratak mame i bebe iz porodilišta kući podrazumeva uživanje u novoj ljubavi koja preplavljuje dom, ali donosi i mnoga nova iskustva pre svega roditeljima. Neka iskustva se proživljavaju sa zebnjom i stresom. Pogotovo kada je u pitanju nega bebe, dešava se da neiskusni roditelji ne znaju šta i kako treba da rade, ili su nesigurni i uplašeni. Tada su usluge patronažne sestre ili babice neprocenjive. Tu su naravno, članovi porodice, bake i deke, ali među najčešćim zadacima kada je nega novorođenčeta u pitanju u kojima Mobilna sestra u Beogradu pomaže su pre svega obrada pupka, kupanje bebe, a kao i uvek-adekvatno i stručno savetovanje i podrška. Ona će vam pomoći oko nege novorođenčeta u prvim danima i naučiti vas kako da je kasnije sami pravilno negujete.

Nega bebe – kako se kupa novorođenče?

Bebu treba kupati svakog dana u početku. Ugrejte prostoriju, pazite na temperaturu vode. Višak vode sa bebine kože se nežno utapka. Možete koristiti i četku na temenu, ali određenu vrstu i to sa ciljem predupređenja temenjače.

Osetljive bebine genitalije i guza se namažu adekvatnom kremom, a zatim se naravno stavljaju pelene. Kremu stavite i na pregibe i one slatke faltice koje leti budu posebno osetljive. Nosić i oči se mogu prebrisati higijenskim štapićima. Kasnije možete uvesti dermatološki testirane kozmetičke proizvode bez alergena. Ukoliko pak dođe do pelenskog osipa, tada se koriste kreme na bazi cinka.

Šta je temenjača i kako je tretirati?

Temenjača je zapravo seborični dermatitis u predelu glave. To su masne žućkaste naslage na glavi novorođenčeta. Postoji i blaži oblik temenjače, odnosno to su mestimične površine na koži glave sa masnim ljuspicama.

Temenjača se uglavnom javlja kod dece koja imaju predispoziciju za to. Smatra se da su kasnije u životu ova deca sklonija ka ekcemima, alergijama, astmi i bronhitisu.
Iako se roditelji plaše osetljivosti ovog predela glave, jako je važno tretirati ga na adekvatan način. Ovo podrazumeva ne samo pravilan izbor četke i šampona, već i konkretnog pristupa kupanju i vođenju računa o učestalosti, načinu i sistemu pranja bebe.

Upravo je ovo ono u čemu vam Mobilna sestra može pomoći.

Obrada pupka novorođenčeta

Obrada pupka kod bebe je neophodna sve dok pupak ne otpadne, a najsigurnije je da to obavlja stručna osoba.

Zašto je važno da imate pomoć, ali i da se sami obučite u obradi pupka novorođenčeta? Jednostavno. Između dve posete patronažne sestre može da se desi da se bebin pupak okvasi recimo urinom ili vodom. U ovom slučaju su neophodni ponovna nega i novo previjanje kako ne bi došlo do infekcije. Nova mama mora da se pripremi, ali to nije uvek najzgodnije, posebno ako je recimo u pitanju bio porođaj carskim rezom pa mami treba dodatno pomoći. Jako je važno da previjanje pupka, naravno uradi sama mama. To joj daje i snagu i uverenje da može samostalno da brine.o bebi. A naravno da može, zar ne? Uz malo pomoći i saveta, naravno, Baš zato, kada dođe u posetu, stručna i obučena patronažna ili mobilna sestra prekontroliše kako se sve odvija i na koji način može još da se pomogne.

Šta podrazumeva nega novorođenčeta - usluga koju obavlja patronažna sestra? 

 • Kupanje novorođenčeta ili bebe
 • Nega pupka kod novorođenčadi
 • Nega bebe nakon kupanja (nega očiju, nosa, ušiju, uklanjanje temenjače, prepovijanje itd)
 • Obuka i saveti o kupanju beba i njihovoj nezi (najbolji položaji za kupanje bebe, nega posle kupanja, odabir kozmetičkih preparata...)

Zašto da odaberete našu mobilnu patronažnu sestru?

 • jer je stručna i iskusna
 • jer je uredna i pedantna
 • jer dolazi po vašem pozivu, u bilo koje doba dana
 • jer je izrazito nežna i pažljiva prema vašoj bebi, a svoj posao obavlja uz puno ljubavi
 • jer će vam biti značajna pomoć i podrška
 • jer vam može dati i koji drugi značajan savet
 • jer ćete nakon njene posete biti u potpunosti osposobljeni da sami kupate i negujete svoju bebu, a da ste pritom sigurni da to obavljate na pravilan način

 

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga medicinske sestre kao što su obrada pupka, nega temenjače i kupanje - kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o drugim uslugama koje obavljamo.