Nega novorođenčeta (obrada pupka, kupanje)

Kupanje bebe i nega pupka

 

Povratak mame i bebe iz porodilišta kući podrazumeva uživanje u maženju i nežnostima, ali donosi i nova iskustva ukućanima, koja su neretko praćena zebnjom i stresom. Pogotovo kada je u pitanju nega bebe, dešava se da neiskusni roditelji ne znaju šta i kako treba da rade, ili su nesigurni i uplašeni. Tada su usluge patronažne sestre ili babice neprocenjive. Kupanje beba i nega pupka kod novorođenčadi jedna je od usluga iskusne medicinske sestare iz ambulante Mobilna sestra, u Beogradu. Ona će vam pomoći oko nege vaše bebe u prvim danima i naučiti vas kako da je kasnije sami pravilno negujete.

 

Šta podrazumeva nega novorođenčeta - usluga koju obavlja patronažna sestra?

 

 • Kupanje novorođenčeta ili bebe
 • Nega pupka kod novorođenčadi
 • Nega bebe nakon kupanja (nega očiju, nosa, ušiju, uklanjanje temenjače, prepovijanje itd)
 • Obuka i saveti o kupanju beba i njihovoj nezi (najbolji položaji za kupanje bebe, nega posle kupanja, odabir kozmetičkih preparata...)

 

Zašto da odaberete našu mobilnu patronažnu sestru?

 

 • jer je stručna i iskusna
 • jer je uredna i pedantna
 • jer dolazi po vašem pozivu, u bilo koje doba dana
 • jer su izrazito nežna i pažljiva prema vašoj bebi, a svoj posao obavljaj uz puno ljubavijer su izrazito nežna i pažljiva prema vašoj bebi, a svoj posao obavljaj uz puno ljubavi
 • jer će vam biti značajna pomoć i podrška
 • jer može dati i koji drugi značajan savet
 • jer ćete nakon njene posete biti u potpunosti osposobljeni da sami kupate i negujete svoju bebu, a da ste pritom sigurni da to obavljate na pravilan način

 

Kako izgleda nega bebe?

 

U prve dve nedelje života, preporučuje se da se kupanje bebe obavlja svakodnevno. Beba se kupa kratko, toplom čistom vodom, u zagrejanoj prostoriji. Višak vode sa bebine kože se nežno utapka. Adekvatnom četkom se četka bebino teme, kako bi se predupredila ili uklonila temenjača. Bebine genitalije i guza mažu se adekvatnom kremom, a zatim se stavljaju pelene. Nosić i oči se mogu prebrisati higijenskim štapićima. Ukoliko je bebina koža osetljiva, pregibi se mogu tretirati za to predviđenom kremicom. Kod pelenskog osipa, koriste se kreme na bazi cinka.

Kako dete raste, polako se uvode kozmetički proizvodi. Uvek je bolje da to budu dermatološki testirani proizvodi, pH neutralni i bez alergena.

Obrada pupka kod bebe je neophodna sve dok pupak ne otpadne, a najsigurnije je da to obavlja stručna osoba.

Način na koji se obavlja svaka od ovih stavki, vrsta kozmetičkih preparata koja se može koristiti, položaju držanja bebe tokom kupanja i nege - sve su to stvari koje će vam pokazati i objasniti patronažna sestra.

Osim saveta za negu, na raspolaganju vam je višegodišnje iskustvo i znanje vezano za laktaciju (o tome ćemo u posebnom postu).

 

Usluge patronažne sestre - cena

 

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga patronažne sestre, kao što su kupanje beba i nega pupka, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o drugim uslugama koje obavljamo.

 

Mobilna sestra - Nega novorođenčeta
Mobilna sestra - Nega novorođenčeta
Mobilna sestra - Nega novorođenčeta