Nega nepokretnog pacijenta kod kuće

25.02.2022
Nega nepokretnog pacijenta kod kuće
Profesionalna negovateljska i medicinska pomoć palijativnim pacijentima kod kuće je pravi izbor onda kada zahtevi pacijenta prevaziđu fizičke mogućnosti i stručnost članova porodice koji vode brigu o pacijentu.
 
Dugotrajna briga o palijativnom ili nepokretnom pacijentu kod kuće takođe ume da poremeti porodične odnose, zahteva fizički napor i oduzima značajnu količinu vremena. U zavisnosti od težine bolesti, postoje različite usluge i vrste nege između kojih porodica i pacijent mogu birati.
 

Koje su najčešće usluge kućne nege starih, bolesnih ili nepokretnih koje nudi Mobilna sestra?

 
Među naše najtraženije usluge vezane za negu u kućnim uslovima spadaju:
 
Pomoć oko održavanja lične higijene:
 
Jutarnja, popodnevna ili večernja toaleta koja podrazumeva zamenu pelene za odrasle, pranje genitalnog predela i mazanje hidrantne kreme. Uslugu higijenske toalete vrši medicinska sestra po pozivu u terminu koji Vama najviše odgovara. 
 
Kupanje pacijenta (sa ili bez pranja kose) koje se može obavljati u krevetu ili u kupatilu, u zavisnosti od stanja, želja pacijenta i uslovima u kući/stanu. Usluga se obavlja po pozivu od strane medicinske sestre-tehničara. 
 
Višesatni ili celodnevni negovateljski nadzor 
 
Nadzor i nega od strane profesionalne negovateljice u trajanju od nekoliko sati dnevno do 24 sata dnevno je jedna od opcija kućne nege za koju se odlučuju pacijenti koji imaju veće potrebe od pomoći pri održavanju higijene po pozivu.
 
Davanje terapije po nalogu lekara u kućnim uslovima
 
Davanje terapije po nalogu lekara podrazumeva uslugu Mobilne medicinske sestre koja obuhvata aplikovanje injekcija ili davanje infuzija u kućnim uslovima. Stručnost i dugogodišnje iskustvo Mobilne sestre, zajedno sa individualnim pristupom prilagođenim svakom pacijentu, obezbeđuju da primanje terapije bude prijatno iskustvo, bez čekanja, napora i nepotrebnog stresa. 
 
Pomoć kod opstipacije - davanje klizme u kućnim uslovima 
 
Davanje klizme po nalogu lekara je jedan od načina da se reši problem zatvora kod slabo-pokretnih i nepokretnih pacijenata. Podrazumeva kratku medicinsko-tehničku radnju koju obavlja medicinska sestra uz pomoć specijalnog seta za klistiranje.
 
Merenje vitalnih funkcija i uzimanje uzoraka za laboratorijske analize 
 
Uz usluge Mobilne sestre možete uraditi sve neophodne laboratorijske analize bez da napustite Vaš dom. U saradnji sa laboratorijom Konzilijum, Mobilna sestra vrši uzorkovanje i nosi materijal na analizu, a Vi rezultate dobijate putem mejla. 
 
Prevencija, tretman i rešavanje dekubitusa - dekubitnih rana
 
Kod nepokretnih palijativnih pacijenata šanse za nastanak dekubitusa su mnogo veće nego kod pokretnih. Mobilna sestra vrši savetovanje o prevenciji i nezi dekubitusa, pomaže vam da odaberete najbolji antidekubitni dušek, vrši previjanja i tretman već nastalih dekubitusa i povećava kvalitet života nepokretnih pacijenata.
 
Osim navedenih usluga, Mobilna sestra vrši i plasiranje, zamenu i vađenje urinarnih katetera, previjanje rana i posekotina, negu stome, zamenu diska i kese stome, kao i niz drugih usluga u sferi kućne nege pacijenata. 
 

Zašto je kućna nega palijativnih pacijenata sve popularnija? 

 
Kućna nega palijativnih i nepokretnih pacijenata omogućava pacijentima koji su već zdravstveno ugroženi i u osetljivom stanju da u udobnosti svog doma dobiju sve neophodne usluge medicinske sestre i negovateljice. 
 
Za mnoge teške pacijente ostajanje kod kuće, bez promene bliskog okruženja, mnogo znači, pre svega u psihičkom i emotivnom smislu. Pacijenti u početnim i odmaklim stadijumima demencije imaju poseban problem sa promenom okruženja i mogu veoma negativno reagovati na smeštanje u instituciju koja im nije poznata. 
 
Uz usluge Mobilne sestre možete biti sigurni da će svaki pacijent dobiti adekvatnu, kvalitetnu, efikasnu i brzu uslugu stručne medicinske sestre, uz topao ljudski pristup, poštovanje i posvećeno vreme. 
 

Potrebna vam je kućna nega za Vas ili Vaše najbliže? Pozovite Mobilnu sestru već danas! 

 
Svakim danom nas možete kontaktirati putem brojeva telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Molimo vas da prethodno pripremite podatke o lokaciji, zdravstvenoj istoriji pacijenta, vašim potrebama za kućnom negom i detaljima iz naloga lekara/otpusne liste ukoliko takav dokument postoji. 
 
Uvek tu za vas i vaše najdraže, 
 
Vaša Mobilna sestra