Nega nepokretnog bolesnika u kući – na šta obratiti pažnju?

17.09.2020
Nega nepokretnog bolesnika u kući – na šta obratiti pažnju?


Kućna nega slabo pokretnih i nepokretnih bolesnika predstavlja svakodnevni izazov mnogih porodica. Ubrzani tempo života, manjak vremena i velika količina obaveza radno-sposobnih članova porodice često predstavljaju prepreku ka pružanju adekvatne nege i brige o nepokretnom pacijentu. Uz to, nepravilna nega i manjak stručnosti često dovode do komplikacija i pogoršanja zdravstvenih problema pacijenta. Zato smo za Vas danas saželi nekoliko ključnih tačaka na koje treba obratiti pažnju prilikom nege nepokretnih pacijenata.


1. Redovno održavanje lične higijene


Odsustvo redovne higijene kod slabo pokretnih i ležećih bolesnika može da uzrokuje niz komplikacija poput kožnih problema, osipa, infekcija, a može uticati i na samopouzdanje i raspoloženje pacijenta. Kupanje ili tuširanje je preporučljivo minimalno dvaput nedeljno, dok se higijena genitalnog dela mora obavljati svakodnevno. Umivanje i pranje zuba je takođe neophodno na dnevnom nivou.


2. Izbor odgovarajućih pelena za odrasle


Pelene za odrasle su tu da olakšaju život kako ležećim pacijentima, tako i članovima njihove porodice. Međutim, nisu sve pelene iste. Pre svega ih delimo na pelene za jednokratnu i višekratnu upotrebu. Pelene za višekratnu upotrebu su najčešće pamučne i mogu se oprati i ponovo koristiti, dok su pelene za jednokratnu upotrebu napravljene od posebnih vlakana koje obezbeđuju bolje upijanje.

Prilikom izbora pelena veoma je bitno da veličina bude adekvatno određena. Povremeno se dešava da pelene odgovaraju prema težini, ali ne i obimu struka pacijenta, pa stoga treba na oba parametra obratiti pažnju pri kupovini.


3. Adekvatna posteljina i dušek


Prilikom korišćenja pelena za odrasle često se koriste i takozvane posteljine podmetači. To su podmetači koji se prave od plastike, gume ili drugih sličnih materijala i stavljaju se na krevet u kome pacijent spava. Ovi podmetači se posebno preporučuju kod osoba sa problemom inkontinencije.

Ukoliko pacijent veći deo vremena provodi u ležećem položaju u krevetu, često se preporučuje i nabavka antidekubitnog dušeka. U pitanju je posebna vrsta dušeka koji putem kompresora pomera tačke pritiska na telo pacijenta, sprečavajući na taj način nastanak rana od ležanja.

 

Kako pomoći nepokretnom bolesniku?


Veoma često potrebe pacijenta kome je ograničeno ili onemogućeno kretanje prevazilaze mogućnosti i stručnost članova porodice, čak i kada daju sve od sebe da pomognu. Eksterna stručna pomoć kao što je pomoć medicinske sestre, negovateljice ili gerontodomaćice mogu olakšati situaciju kako za pacijenta, tako i za njegovu porodicu.

Ambulanta ,,Mobilna sestra’’ pruža medicinsko-tehničke i negovateljske usluge na teritoriji Beograda. Sa dugogodišnjim iskustvom u medicini i kućnoj nezi slabo pokretnih i nepokretnih bolesnika, Mobilna sestra je tu da svojom stručnošću i toplim pristupom reši sve nedoumice i probleme koji mogu nastati kao posledica bolesti i dugoročnog ležanja.


Kako Vam Mobilna sestra može pomoći?


Neke od usluga koje Mobilna sestra pruža u kućnim uslovima su:

·         Jutarnja i večernja toaleta (koja podrazumeva dolazak medicinske sestre na adresu, presvlačanje i zamenu pelena, održavanje higijene genitalnog dela, mazanje kreme...)

·         Kupanje (u kupatilu ili u krevetu) sa opcionim pranjem kose i opcionim brijanjem za muške pacijente

·         Davanje terapije po nalogu lekara (davanje infuzije, injekcije, oralne terapije...)

·         Kontrola vitalnih fukncija: pritiska, šećera u krvi, pulsa

·         Nega i prevencija dekubitusa (rana od ležanja)

·         Sanitetski prevoz sa lokacije pacijenta do zdravstvenih ustanova ili drugih lokacija, uz pratnju medicinske sestre po potrebi

·         Usluge gerontodomaćice (priprema i posluživanje obroka, održavanje higijene prostora)

·         Usluge negovateljice (profesionalna nega, nadzor i pomoć uz socijalizaciju i druženje)

 

Nega nepokretnog bolesnika je jedna od najtraženijih usluga koju Mobilna sestra obavlja sa strpljenjem, stručnošću, ljubavlju i pažnjom. Osobama kojima je kretanje onemogućeno je neophodna dodatna podrška, a njihove potrebe za negom i društvom su svakodnevne. Samoća u ovakvim slučajevima često dovodi do depresije i psihičkih problema, a neadekvatna nega i neodržavanje higijene mogu voditi novim zdravstvenim problemima ili pogoršavanju postojećih. Zato se porodice koje u kući imaju nepokretnu osobu sve češće okreću stručnim medicinskim licima poput Mobilne sestre koje pružaju kućnu negu nepokretnih i slabo pokretnih osoba.


Cena kućne nege nepokretnog bolesnika u Beogradu?


Za sve informacije o cenama usluga Mobilna sestre možete nam se obratiti u bilo koje doba putem telefona 060 32 64 666 ili putem zvaničnog mejla i socijalnih mreža. Molimo Vas da pre poziva pripremite sve neophodne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta, lokaciji, kao i aktuelnim izazovima sa kojima se pacijent susreće. Usluge medicinskih sestara na Vašoj adresi je moguće organizovati u kratkom roku od Vašeg poziva, radnim danima i vikendom.


Uvek tu za Vas,

Vaša Mobilna sestra