Nega nakon carskog reza

Nega porodilje nakon carskog reza

 

Carski rez je trauma za organizam porodilje, baš kao i svaka druga operacija. Iako je završen donošenjem malog bića na svet, ova vrsta porođaja predstavlja stres i zahteva posebnu vrstu nege. U prvim danima nakon carskog reza, porodilji je uglavnom teško da uporedo brine o bebi i adekvatno neguje sebe. U ovakvim situacijama, rado i sa ljubavlju u pomoć priskaču medicinske sestre iz ambulante Mobilna sestra, u Beogradu.

 

Šta je carski rez?

 

Carski rez je operacija, hirurški zahvat kojim se pravi rez na materici i stomaku, kako bi se beba na taj način rodila. Sprovodi se kod više vrsta indikacija, a može biti planiran ili hitan.

 

Koje su moguće posledice carskog reza?

 

Carski rez je rizičniji od prirodnog porođaja, a njegove moguće posledice su infekcija, krvarenje, povrede unutrašnjih organa, tromboembolija, malokrvnost, duži oporavak...

 

Kakva nega nakon carskog reza je potrebna?

 

Nega posle carskog reza obavlja se još u porodilištu, odmah nakon operacije, a podrazumeva čitav niz radnji kojima se pomaže porodilji, od davanja analgetika, kontrole i dezinfekcije rane, preko kontrole rada creva, davanje infuzija, skidanje katetera. Nega rane posle carskog reza u porodilištu je zadatak medicinskog osoblja, a pri otpustu porodilji se daju smernice kako negovati ranu posle carskog reza.

 

Nega porodilje u kućnim uslovima

 

Kada kući stigne porodilja koja je imala carski rez, nega rane je podrazumevajuća i neophodna, kako se rana ne bi inficirala.

Iako je dobila sve instrukcije, porodilja neretko nije u stanju da sama neguje ranu. Do skidanja konaca, što se obično dešava za oko desetak dana nakon carskog reza, neophodno je dezinfikovati ranu od carskog reza i kontrolisati da li ona dobro zarasta. U slučaju da se pojavi otok ili crvenilo rane, kao i biklo kakav iscedak, važno je obratiti se medicinskom osoblju.

Sa druge strane, porodilji je najčešće potrebna pomoć i oko dodatnih stvari, kao što je upala dojki, uspostavljanje dojenja i sl.

 

Kako pomaže Mobilna sestra?

 

Ambulanta Mobilna sestra po vašem pozivu šalje svoje medicinske sestre, koje će stručno i sa puno pažnje i posvećenosti pomoći porodilji oko kompletne nege. Pored kontrole i obrade rane, medicinske sestre mogu pomoći i oko drugih problema nastalih kao posledica carskog reza: upale dojki (mastitisa), problema oko uspostavljanja laktacije i sl. A usput će vam izmeriti pritisak i steći uvid u vaše opšte zdravstveno stanje.

Medicinske sestre iz naše ambilante dolaze kod vas u bilo koje doba da vam zatreba stručna pomoć i podrška. Takođe, daće vam dalje savete kako da se negujete sami.

 

Nega nakon carskog reza - cena

 

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga medicinske sestre kao što je nega nakon carskog reza, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o drugim uslugama koje obavljamo.