Nega epiziotomije - Mobilna sestra

Nega epiziotomije

 

Rana od epiziotomije ume da bude jedan od najvećih problema porodilja. Neprijatnost, peckanje, bol, zatezanje otežavaju porodilji svakodnevno funkcionisanje, a zbog pravilnog zarastanja potrebno je mirovanje. U ovim trenucima važno je znati da imate podršku, nekog ko će da vas razume, pregleda i uradi toaletu rane, da savete o ovom i drugim problemima koji nastaju nakon porođaja i olakša vam ovaj lep, ali nimalo lak period. Medicinska sestra iz ambulante Mobilna sestra, u Beogradu, obavlja kućnu negu epiziotomije, dolazeći na vaš poziv, u bilo koje doba dana!

 

Šta je epiziotomija?

 

Epiziotomija je hirurški rez na koži i potkožnom tkivu koji se, u određenim slučajevima, radi tokom porođaja. Obavlja ga osoba koja porađa ženu (babica ili lekar), kako bi se međica porodilje zaštitila od pucanja i olakšao porođaj. Sam čin epiziotomije ne boli, jer se dešava u trenutku izlaska bebine glave koja pritiska međicu. Epiziotomijska rana je dužine nekoliko santimetara, a nakon porođaja se ušiva. Konci nakon epiziotomije se ne skidaju, već se sami apsorbuju i ispadaju.

 

Šta podrazumeva nega rane od epiziotomije?

 

Nega epiziotomijske rane traje desetak dana. Preporučljivo je da porodilja za to vreme što više leži i odmara, bez dizanja teških tereta, kako ne bi došlo do pucanja rane i kako bi se obezbedilo njeno mirno i brzo zarastanje. Veoma je važno da se nega epiziotomije redovno i pravilno sprovodi, kako bi se sprečila moguća infekcija.

Nega rane od epiziotomije podrazumeva redovno sušenje rane i nenošenje tesne odeće koja bi sprečavala protok vazduha. Rana od epiziotomije svakodnevno se tretira savremenim sredstvima za dezinekciju kao i dodatnim sredstvima kao što su sprejevi za dezinfekciju i brže zarastanje rana. Nije preporučljivo korišćenje parfimisanih sapuna i šampona u tom predelu sve dok rana ne zaraste.

Normalno je da osetite zatezanje, svrab i blaži ili srednji stepen bola u predelu rane, a ukoliko se pojavi izuzetno jak bol, krvarenje, gnoj ili neka slična ili neobična pojava, obavezno je da se javite stručnom medicinskom licu.

U ovom periodu, preporučuju se Kegelove vežbe - vežbe za jačanje mišića karličnog dna.

 

Kako vam može pomoći Mobilna sestra?

 

Medicinska sestra iz naše ambulante rado će doći kod vas na vaš poziv, pregledati vam ranu i obaviti njenu dezinfekciju i negu na adekvatan način. Takođe, daće vam sva uputstva o nezi i ponašanju, kako bi vaš oporavak što kraće trajao. Uvek ljubazna, nasmejana i pažljiva, biće vaša podrška u oporavku od porođaja.

Takođe, možemo vam pomoći i oko drugih problema nakon porođaja: upale dojki (mastitisa), problema oko uspostavljanja laktacije i sl. A usput će vam izmeriti pritisak i steći uvid u vaše opšte zdravstveno stanje.

 

Nega epiziotomije - cena

 

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga medicinske sestre kao što je nega epiziotomije, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o drugim uslugama koje obavljamo.