Nega dekubitalnih rana kod kuće

07.11.2019
Nega dekubitalnih rana kod kuće

Kako nastaju dekubitalne rane?

Kako da se izvrši prevencija dekubitalnih rana na najlakši način?

Da li se dekubiti mogu lečiti kod kuće?


Šta su dekubitalne rane?


Dekubitalne rane ili rane od ležanja su veoma česta pojava kod nepokretnih ili slabo pokretnih osoba. Kada je osoba primorana da najveći deo vremena provodi u krevetu ili invalidskim kolicima, dolazi do pojačanog pritiska na pojedine delove tela. Taj pojačan pritisak na delove tela poput peta, laktova, ramena, potiljačne kosti, karlične kosti i okolnih regija uzrokuje postepeni nastanak dekubitalne rane.


Faktori nastanka dekubitalnih rana


Pritisak je najvažniji faktor nastanka dekubitnih rana, ali ne i jedini. Drugi spoljašnji faktor koji može uticati na nastanak dekubitusa jeste vlažnost kože. Ukoliko je koža konstantno izložena vlazi ili higijena pacijenta nije na adekvatnom nivou (što uključuje redovno menjanje posteljine/pidžame/pelena) šansa za pojavu dekubitalnih rana se povećava. Unutrašnji faktori nastanka dekubitusa su najpre vezani za lošu ishranu sa manjkom neophodnih proteina i pothranjenost, bolovanje od šećerne bolesti i anemiju.


Kako nastaju dekubitalne rane?


Dekubitalne rane nastaju postepeno, najčešće kod nepokretnih ili slabo pokretnih pacijenata. Prvi simptomi nastanka dekubitusa se uglavnom odnose na crvenilo i promenu boje kože na delovima tela koji trpe pritisak. Dekubitalne rane prolaze kroz određene faze, što daje pacijentu šansu da blagovremeno reaguje, potraži profesionalnu pomoć i stručnu negu dekubitusa, tretira dekubitalnu ranu u nastajanju i spreči dodatne zdravstvene komplikacije. Veoma je bitno pristupiti prevenciji dekubitalnih rana već pri prvim simptomima.


Prevencija dekubitalnih rana


Kako je glavni uzrok nastanka dekubitalnih rana upravo konstantan pritisak na pojedine delove tela, za prevenciju dekubitusa bitno je da pacijent što češće menja položaj. Nabavka antidekubitnog dušeka, pomoćnog sredstva koje pomaže u prevenciji dekubitusa, je izuzetno preporučljivo sa prvim znacima pojave ovog problema. Dušek za dekubitus funkcioniše pomoću kompresora i vazduha koji struji i obezbeđuje konstantnu masažu tela i menjanje raspodele pritiska na telo pacijenta. Redovno održavanje higijene je od velike važnosti, kao i zdrava ishrana bogata proteinima, kalcijumom i gvožđem.


Lečenje dekubita kod kuće


Ukoliko je ipak došlo do nastanka dekubitalne rane, nije sve izgubljeno. I u poodmaklim fazama, dekubitalne rane se mogu izlečiti kod kuće uz odgovarajuću zdravstvenu negu i stručnu pomoć koju mogu pružiti medicinske sestre sa dugogodišnjim iskustvom u nezi dekubitusa. Da bi se uspešno izvršio tretman dekubitusa, pacijentu pre svega treba da bude omogućena redovna promena položaja tela, redovna i zdrava ishrana bogata vitaminima, cinkom i gvožđem i adekvatno održavanje lične higijene na dnevnom nivou. U nezi i lečenju poodmaklih stadijuma dekubitusa, najvažniju ulogu ima upravo medicinska sestra koja sprovodi konstantnu kontrolu infekcije, dezinfekciju rane najadekvatnijom metodom u redovnim intervalima, sprovođenje antibiotske terapije ukoliko je prepisana, aplikovanje različitih vrsta krema, obloga i drugih lekova na kritično područje. Mobilna sestra koristi najsavremenije i najefikasnije obloge za zarastanje dekubitalnih rana na tržištu.


Zašto je bitno da stručnjak vrši negu dekubita?


Medicinska sestra sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju dekubitalnih rana je idealan izbor za tretman dekubitusa kod kuće. Ukoliko ovaj problem pokušate rešiti sami ili uz pomoć preporuka koje ste pronašli na internetu ili čuli od komšije, postoji šansa da se stanje dekubitusa dodatno pogorša, što onda dovodi do daljih zdravstvenih komplikacija, većih troškova i dugotrajnijeg lečenja. Lečenje poodmaklog dekubitusa može trajati veoma dugo, stoga je bitno krenuti što pre sa adekvatnim tretmanom dekubitalnih rana.


Nega dekubitalne rane kod kuće – cena


Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije koji se tiču antidekubitnih dušeka i cena nege dekubalnih rana kod kuće, pozovite privatnu medicinsku sestru Mobilnu sestru na broj telefona 011 71 15 269 i 060 32 64 666, pošaljite e-mail ili nam se obratite preko društvenih mreža. Mobilna sestra će u kratkom roku odgovoriti na sva Vaša pitanja, obaviti neophodne konsultacije i organizovati adekvatnu kućnu negu dekubitusa za vas ili vaše najbliže.