Alchajmer - kako negovati bolesnika?

18.04.2016
Alchajmer - kako negovati bolesnika?

Danas skoro da nema osobe koja se nije razbolela, susrela ili borila sa zastrašujućom bolesti - Alchajmerom, a da se ne nalazi u vašem neposrednom okruženju. To može biti vaš komšija, blizak prijatelj, član porodice ili poznanik, U svom dugogodišnjem iskustvu u nezi pacijenata, bolesnici sa ovom bolešću spadaju u najteže slučajeve dugotrajne kućne zdravstvene nege u praksi Mobilne sestre.

Šta je Alchajmerova bolest i kako se prepoznaje?


Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije. Demencija je termin koji označava gubitak pamćenja i drugih intelektualnih sposobnosti dovoljno izraženih da utiču na svakodnevni život obolelog. Većina starih ljudi uočava da povremeno ima problem sa pamćenjem. Međutim, kada su ti problemi učestali i kada stara osoba postane konfuzna, tada se već može posumnjati da se radi o nekoj vrsti demencije. 

Samo dobra dijagnostička obrada od strane neurologa će pomoći da se napravi linija razgraničenja između promena shodnih fiziološkom starenju i simptoma demencije. Neretko ni oboleli ni članovi njegove porodice ne mogu prepoznati sam početak bolesti.

Ako sumnjate da vi lično ili neko ko vam je blizak ima ovu bolest, evo nekoliko saveta kako se ona najbrže prepoznaje:

ZNACI UPOZORENJA – KAKO PREPOZNATI DEMENCIJU:


1. POREMEĆAJ PAMĆENJA
Otežano pamćenje novih informacija jedan je od najčeščih početnih znakova AB. Osoba sve češće zaboravlja i ne može kasnije da se priseti informacije koju je zaboravila.
2. PROBLEMI KOD OBAVLJANJA SVAKODNEVNIH POSLOVA
Oboleli od AB teško planiraju i obavljaju svakodnevne aktivnosti.
3. TEŠKOĆE U GOVORU, ČITANJU I PISANJU
Zaboravljaju reči, zamenjuju ih neadekvatnim ili nerazumljivim.
4. DEZORIJENTISANOST U VREMENU I PROSTORU
Osoba ne zna datum, mesec, godinu, godišnje doba, datum svog rođenja, ne snalazi se na poznatim mestima.
5. POGREŠNE PROCENE I ODLUKE
Postaje nekritičan u pogledu novca, neadekvatno se oblači, neprilagođeno vremenskim prilikama i određenim prigodama.
6. POREMEČAJ APSTRAKTNOG MIŠLJENJA
Ne snalazi se u finansijama, korišćenju brojeva, ne razume pojmove kao što su ljubav, sreća, tuga, rođendan.
7. GUBLJENJE STVARI I OPTUŽIVANJE ZA KRAĐU
Odlaže stvari na neuobičajena mesta, zaboravlja gde ih je ostavila i optužuje za krađu.
8. PROMENE U RASPOLOŽENJU I PONAŠANJU
Podložan je iznenadnim promenama u ponašanju koje varira od mirnoće do plača i besa bez ikakvog razloga.
9. OSTALE PROMENE
Postaju konfuzni, prestrašeni, sumnjičavi i nepoverljivi.
10. GUBITAK INICIJATIVE
Pasivni, spavaju više nego obično, povlače se u sebe i potišteni su.

Šta možete vi da uradite?


Događa se da oboleli od AB u početku bolesti prikrivaju smetnje pamćenja, iako je problem prepoznatljiv za okolinu. Iz istih razloga u ranom stadijumo bolest može ostati neprepoznata, a kao posledica javlja se kasno uključivanje terapije što ima značajne posledice na dalji tok bolesti. Karakter bolesti polako narušava svakodnevni život obolelog, ali i snažno utiče na život porodice. S obzirom da ne postoji mogućnost lečenja, ono što se svakako može preduzeti jeste:

•Rano prepoznavanje bolesti
•Odlaganje nagle progresije
•Prilagođavanje života.
•Angažovanje stručnjaka koji će savetima pomoći porodici da se upozna sa bolešću, prepozna je i preduzme sve mere lečenja i sprečavanja njegog ubrzanog toka.

A kako može da pomogne MOBILNA SESTRA?


Mobilna sestra ima dugogodišenje iskustvo i praksu u negovanju ovih bolesnika, naročito jer se većina nege odvija u kućnim uslovima u krugu porodice. 

Redovno davanje propisane terapije od strane lekara plus redovna zdravstvena nega - presvlačenje i higijena pacijenta, pravilno formiranje ishrane, naročito kod bolesnika u kasnijoj fazi bolesti, kada su više vezani za postelju, rešavanje problema redovne stolice ili davanja infuzije su ključne usluge koje se pružaju ovim osobama.

Takoše, ono što je vrlo važno: stručna i profesionalna podrška porodici obolelog, uključujući i besplatne savete za negu, su od vrhunske važnosti za kvalitetan život pacijenta i njegove porodice, koja je najčešće ostavljena da se sama nosi sa ovim problemima. 

Negovateljice i medicinske sestre iz naše ambulante i patronaže su profesionalci i pre svega ljudi, čije znanje i podrška mogu biti od velike pomoći i znatno olakšati kvalitet života pacijenata i njihovih porodica u borbi sa Alchajemerovom bolesti. 

Zato, ako ste uočili prve simptome ili već imate bolesnu osobu na terapiji u vašoj kuću, nemojte oklevati i pozovite nas! 

Mobilna sestra je tu zbog vas i vaših najmilijih kojima je potrebna kvalitetna i profesionalna kućna zdravstvena i medicinska nega. 

Zajedno smo uvek jači, zar ne?