Nastanak, prevencija i tretman dekubitusa

11.03.2021
Nastanak, prevencija i tretman dekubitusa


Nisu sve rane iste. Od ogrebotina i poderanih kolena sa kojima se susreću deca, pa sve do rana od ležanja koje često možemo videti kod starije populacije, svaka rana zahteva poseban tretman kako bi brzo i neometano zarasla.

U današnjem blogu akcenat stavljamo na dekubituse, u narodu poznatije kao rane od ležanja. Ove rane nastaju u kombinaciji više različitih faktora, od kojih su glavni produženi pritisak na određeni deo tela i sile trenja i smicanja.


Šta je bitno za prevenciju otvaranja dekubitalnih rana?


Ne srećemo bez razloga dekubitus najčešće kod nepokretnih ljudi, onih koji dolaze kući posle dugog bolničkog ležanja ili kod štićenika domova za stare koji ne dobijaju adekvatnu negu. Dugotrajno ležanje bez promene položaja tela je osnovni razlog nastanka dekubitusa.

Prevencija dekubitusa zahteva holistički pristup problemu, isto kao i lečenje. Da bi se smanjio rizik od nastanka rana od ležanja, preporučuje se sledeće:

·        Promena položaja tela pacijenta najkasnije na svaka dva sata. Ukoliko pacijent nije u mogućnosti da sam menja položaj, potrebna je asistencija člana porodice ili profesionalnog negovatelja.

·        Korišćenje antidekubitnog dušeka ukoliko pacijent većinu svog vremena provodi u ležećem položaju.

·        Zdrava ishrana bogata vlaknima sa naglaskom na adekvatnom obimu obroka, kako ne bi došlo do neuhranjenosti koja je još jedan faktor koji pogoduje nastanku dekubitusa.

·        Adekvatno održavanje higijene, posebno kod pacijenata koji koriste pelene za odrasle.


Za šta služi antidekubitni dušek?


Antidekubitni dušek je osnova prevencije (ali i važan deo lečenja) dekubitalnih rana. On se montira i pričvršćuje na krevet u kome pacijent provodi najviše vremena. Izrađen je mahom od medicinskog pvc materijala, nosivosti do 120 ili 130 kg i dovoljan je za jednu osobu.

Princip funkcionisanja antidekubitnog dušeka je takav da, uz pomoć kompresora i svoje teksture koja podseća na saće, konstantno izmešta tačke pritiska na telo pacijenta koji na njemu leži. Izmeštanjem tačaka pritiska uklanja se glavni faktor nastanka dekubitusa.


Šta kad nastane rana od ležanja?


Rane od ležanja imaju nekoliko faza razvoja. Imperativ je reagovati čim se pojave prvi znaci potencijalnog dekubitusa. To je uglavnom pojačano crvenilo na mestu pritiska koje se ne povlači ni onda kada je sklonjen pritisak sa tog mesta na telu. Posebnu pažnju treba obratiti na krsne kosti, pete, predeo oko kukova, ali i potiljak i lopatice na leđima.

Ukoliko je rana već nastala, potrebna je konsultacija sa lekarom ili stručnom medicinskom sestrom. Uzimanjem brisa i laboratorijskim analizama treba utvrditi prisutnost infekcije i prepisati propratna terapija. Tretman i previjanje dekubitusa podrazumeva dezinfekciju rane i korišćenje drugih pomoćnih sredstava i obloga koje sprečavaju dalje širenje i pomažu zarastanje rane.

Dekubitus može nastati relativno brzo, dok lečenje ume da potraje veoma dugo. Zato je uvek bolje pobrinuti se za adekvatnu prevenciju dekubitusa, a ako je dekubitus več nastao, što pre potražiti stručnu medicinsku pomoć.


Previjanje rana u kućnim uslovima


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ ima dugogodišnje iskustvo kada je u pitanju kućna nega i lečenje dekubitusa. Uz korišćenje najsavremenijih pomoćnih sredstava pri tretmanu dekubitusa, kao i posebnih materijala za previjanje koji pomažu brže zarastanje rana, Mobilna sestra koristi svoje dugogodišnje iskustvo i znanje kako bi u što kraćem roku obezbedila poboljšanje stanja i zarastanje rane zajedno sa povećanjem kvaliteta života za pacijenta.


Previjanje rana i lečenje dekubitusa u kući – cena?


Cena za tretman i previjanje dekubitusa zavisi od stanja i veličine zahvaćenog područja, prisutnosti infekcije i drugih relevantnih faktora koji utiču na količinu neophodnog materijala za previjanje. Za više informacija o aktuelnom cenovniku Mobilne sestre, kao i za dodatne informacije o antidekubtinim dušecima, možete nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666, putem našeg zvaničnog mejla ili preko inboksa naših društvenih mreža.

Imajte u vidu da nisu svi dekubitusi podobni za kućno lečenje. Dekubitusi sa komplikacijama u poodmaklim fazama se često moraju rešavati kod hirurga.

Tu smo za sva vaša dodatna pitanja. I ne zaboravite: ako vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod vas!

Vaša Mobilna sestra