Najbolji prirodni čajevi: pravilna priprema i dejstvo

26.08.2022
Najbolji prirodni čajevi: pravilna priprema i dejstvo

 

Da li ste nekad stajali ispred rafa sa čajevima gledajući zbunjeno u sve te šarene kutije, ne znajući koji da odaberete za sebe i svoje najdraže? Da li svaki čaj ima blagotvorno dejstvo na organizam? Koji čaj služi za šta? Kako se kuva koji čaj? Kako odabrati pravi čaj za ublažavanje određenih tegoba? U današnjem blogu pokušaćemo da vam olakšamo sledeću kupovinu čaja sa svim neophodnim informacijama i našim uputstvom o upotrebi čajeva. Ako vas zanima pravilna upotreba, dejstvo i namena najčešćih čajeva na našim prostorima, ovaj blog je za vas!

 

Šta je čaj?

Čaj je napitak koji se pravi uz pomoću ključale vode i sušenih delova određene biljke (korena, lišća ili pupoljaka). Preko kesice (ili rinfuza) se sipa kipuća voda i kesicu iz vode vadimo nakon izvesnog vremena prema uputstvu za pripremu tog određenog čaja. Većina čajeva se pije, dok neki mogu služiti i za obloge ili ispiranje grla. 

Čajevi vode poreklo iz Azije, gde se i danas proizvodi preko 90% svetske zalihe čaja. U prošlosti su korišćeni za lečenje, pre nego što se moderna farmaceutska industrija razvila i ponudila savremenija rešenja. Međutim, čajevi i dalje predstavljaju prirodan način da se blagotvorno utiče na određene procese u organizmu.

 

Najčešći prirodni čajevi i njihova upotreba

 

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se pravi od suvog cveta kamilice i veoma je blag, pa je stoga pogodan za početnike u istraživanju čajeva. Čaj od kamilice je odličan za relaksiranje, pa se stoga najčešće konzumira pred spavanje jer pomaže i u borbi protiv nesanice. Blagotvorno deluje i na stomačne tegobe kao što su grčevi, osećaj nadutosti i opstipacija.

 

Čaj od nane

Čaj od nane se pravi od listova nane koji se prelivaju ključalom vodom, bez kuvanja. Ako vam je čaj od nane gorak, možete prvu vodu sa kojom ste prelili listove prosuti posle 20 sekundi, pa naliti novu vodu. Čaj od nane je go-to čaj za stomačne tegobe jer umiruje creva i želudac, ujedno jačajući crevnu floru. Povoljno deluje i na jetru i žučnu kesu.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj je široko korišćen čaj zbog verovanja da pozitivno utiče na smanjenje telesne težine. Ono što zeleni čaj zapravo radi jeste blago ubrzavanje metabolizma zbog pozitivnog uticaja na probavu, pa ga zato nazivaju i čajem za izbacivanje vode. Zeleni čaj se uglavnom pije nakon obroka i sadrži antioksidante koji su relevantni za jačanje imuniteta našeg organizma. Kada spremate zeleni čaj koristite skoro proključalu vodu i obratite pažnju da čaj ne ostaje u vodi predugo (maksimum 1-3 minuta) kako ne bi postao gorak.

 

Crni čaj

Crni čaj mnogima služi kao zamena za kafu zbog količine kofeina koju sadrži i povoljnog uticaja na intelektualne sposobnosti. Crni i zeleni čaj zapravo potiču od iste biljke, pa tako i crni čaj sadrži dosta antioksidanata. Njegov glavni blagotvorni uticaj je na srce i kardiovaskularni sistem jer redovnom upotrebom povoljno utiče na elastičnost krvnih sudova. Međutim, sa crnim čajem treba biti oprezan, jer kod nekih ljudi može uzrokovati nesanicu i lupanje srca. Priprema crnog čaja vrši se sa skoro ključalom vodom (90-95 stepeni), a kesica se drži u vodi 3 do 5 minuta.

 

Čaj od žalfije

Čaj od žalfije je jedan od čajeva koji se najčešće koriste za ispiranje grla. Ovaj čaj se skuva i ostavi da odstoji neko vreme, uglavnom između 10 i 30 minuta (prema individualnom uputstvu proizvođača), pa se zatim koristi za ispiranje. Ima povoljan uticaj na upale grla i bilo koje inflamatorne procese koji se odvijaju u ustima. Kada se pije, čaj od žalfije uglavnom služi da pomogne regulaciji znojenja. Nije preporučena kontinuirana upotreba duža od dve nedelje.

 

Čaj od brusnice

Čaj od brusnice se koristi kod problema sa urinarnim traktom i čestih, upornih urinarnih infekcija, kao dopuna prepisanoj terapiji. Brusnica ima blagotvoran efekat na urinarni trakt zato što sprečava lepljenje i zadržavanje bakterija kao što je ešerihija koli u našem organizmu. Najefikasniji je čaj od listova brusnice i ima blagotvorniji efekat od konzumiranja plodova brusnice.

Sa čajem od brusnice trebaju biti oprezni svi koji su skloni stvaranju kamenja u bubregu zato što redovna konzumacija brusnice može dovesti do povećanja nivoa oksalata u organizmu koji pogoduju kreiranju kamenja u bubregu.

 

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira ima specifičan ukus i ne treba se piti više od pola litre dnevno. Često se koristi kao dodatak terapiji kod gripa, tipičnih sezonskih prehlada i virusa, jer blagotvorno deluje na imunitet i organizam čak i kada je prisutna povišena temperatura. Podstiče apetit, cirkulaciju i znojenje. Čaj od đumbira se pravi od korena đumbira i ključale vode. Ne treba ga konzumirati ako postoje rizici od tromboze ili ako su lekovi poput aspirina i brufena deo redovne terapije.

 

Uvin čaj

Čaj od uve je još jedan od čajeva koji pospešuju rad urinarnog trakta i pomažu kod infekcija mokraćnih puteva. Uvin čaj ne treba piti u isto vreme sa čajem od brusnice (pije se ili jedan ili drugi, u konsultaciji sa lekarom, nakon urađenih laboratorijskih analiza ukoliko se sumnja na infekciju). Uvin čaj nakon kuvanja ostavite da odstoji 15-ak minuta, procedite i konzumirajte. Čaj od uve se dobro slaže sa peršunom, maslačkom ili kukuruznom svilom.

 

Čaj od hajdučke trave

Čaj od hajdučke trave se koristi kod stomačnih tegoba poput nadimanja, bolova, gubitka apetita, kada je potrebno pokrenuti creva, ali i kod PMS-a. Ovaj čaj ne bi trebali konzumirati oni koji imaju problema sa jetrom, bubrezima ili dijarejom. Čaj od hajdučke trave je najbolje konzumirati nakon 10-20 minuta od kuvanja. Budite oprezni kada prvi put probate čaj od hajdučke trave ako ste skloni alergijama.

 

Čaj od hibiskusa

Takođe popularan čaj, čaj od hibiskusa služi za opuštanje, ima blagotvorno dejstvo na povišen krvni pritisak i olakšava mokrenje. Ima lep, egzotičan ukus, pa ga često srećemo i u kupovnim ledenim čajevima. Čaj od hibiskusa treba da odstoji 10 minuta pre konzumacije.

 

Čaj od majčine dušice

Za majčinu dušicu neki su čuli u obliku čaja, a neki u obliku začina. Čaj od majčine dušice ima blagotvorno dejstvo na pluća i pomaže kod bronhitisa, upornog kašlja, a stimuliše i iskašljavanje. Osim čaja i začina, majčina dušica se često koristi i za inhaliranje, a može biti i sastojak kupki. Čaj od majčine dušice se konzumira nakon 10 minuta stajanja.

 

Rtanjski čaj

Rtanjski čaj potiče sa planine Rtanj i takođe je popularan na našim prostorima jer ima širok dijapazon blagotvornog dejstva. Mnogi ga koriste protiv nadimanja, za lakše varenje, protiv urinarnih infekcija, ali i protiv upala kože i sluzokože. Kuva se cela biljka u fazi cvetanja za pravljenje rtanjskog čaja. Blagotvoran je i za uporne gljivične i bakterijske infekcije. Rtanjski čaj treba da odstoji 20 minuta i pije se pre obroka.

 

Spoj tradicionalne i moderne medicine

Iako čajevi čine okosnicu tradicionalne medicine, nemojte se oslanjati samo na njih ukoliko imate ozbiljne ili hronične tegobe. Obavezno se javite nadležnom lekaru koji će uspostaviti dijagnozu, odrediti terapiju i pomoći vašem bržem izlečenju.

A ako vam je prepisana terapija u obliku injekcije ili infuzije, ne zaboravite da MOBILNA SESTRA pruža usluge stručne medicinske sestre na kućnoj adresi na teritoriji Beograda. Možete nas kontaktirati putem broja  060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

Uvek tu za vas,

vaša Mobilna sestra