Nadutost stomaka: simptomi, uzroci i rešenja

22.10.2022
Nadutost stomaka: simptomi, uzroci i rešenja

Nadutost stomaka dešava se povremeno ili stalno kod čak 70% stanovništva. Nadutost stomaka može i ne mora biti deo većeg zdravstvenog problema, ali svakako često ima određene posledice po kvalitet života individue koja se nosi sa tim. U današnjem blogu dajemo odgovore na najčešća pitanja koja se tiču hronične nadutosti stomaka, listu potencijalnih uzroka nadutosti stomaka, kao i najčešća rešenja ovog problema.

 

Koji su simptomi nadutog stomaka?

 

Najčešći simptomi nadutog stomaka tiču se težine u stomaku i osećaja punoće stomaka, fizički opipljive razlike u izgledu stomaka kada je naduvan i kada nije, grčeva, podrigivanja, povećanih gasova, krčenja, pa čak i bolova.

Najčešće se simptomi javljaju ubrzo nakon obroka ili 1 do 3 sata nakon obilnijeg obroka. Nadutost stomaka je uglavnom prisutna zbog obilnih gasova u određenom delu digestivnog trakta.

 

Šta je meteorizam i šta je flatulencija?

 

Meteorizam predstavlja stručni medicinski naziv za stanje u kojem nastaje napetost i osećaj punoće stomaka koje je ujedno praćeno obilnim izbacivanjem gasova.

Flatulencija je stručni naziv za povećanu količinu gasova u crevima. I kod meteorizma i kod flatulencije, subjektivni osećaj pacijenta je sličan.

 

Koji su najčešći uzroci nadutosti stomaka?

 

Uzroci nadutog stomaka su brojni. Neki se tiču stila života, neki genetike, dok drugi mogu biti vezani za povezana oboljenja i terapiju.

 

Najčešći uzroci nadutosti stomaka koji se tiču stila života su:

 

 • gutanje vazduha pri jelu do kojeg dolazi kada se jede brzo, halapljivo i otvorenih usta
 • prejedanje
 • povremena ili hronična opstipacija koja se manifestuje u odsustvu redovnog pražnjenja i otežanom, nepotpunom pražnjenju
 • često žvakanje žvake
 • obilno konzumiranje namirnica koje izazivaju nadimanje: pasulj, sočivo, grašak, boranija, luk, određene mahunarke…
 • svakodnevno konzumiranje gaziranih pica
 • hronična izloženost stresu i nervozi
 • neredovan san
 • manjak fizičke aktivnosti
 • pušenje

 

Najčešći uzroci nadutosti stomaka sa korenom u genetici i zdravstvenom stanju su:

 

 • Intolerancija na laktozu, gluten, fruktozu, pšenicu, jaja ili druge sastojke svakodnevne ishrane
 • Alergije
 • Poremećena crevna flora
 • Sindrom nervoznih creva
 • Nedostatak vitamina poput vitamina D i B
 • Promene na hormonskom nivou
 • Crevni paraziti
 • Uzimanje određenih lekova

 

Kako se efikasno rešiti nadutog stomaka?

 

1. Prilagodite ishranu

Nadutost stomaka je češća nakon obilnijih obroka. Obroci trebaju biti manji i češći. Hranu konzumirajte polako i žvaćite zatvorenih usta. Izbegavajte namirnice koje izazivaju nadimanje poput sočiva, pasulja, boranije, graška… Izbacite gazirana pića iz ishrane. Nemojte koristiti slamčice i žvakati žvake. Izbegavajte masnu hranu. Nemojte preskakati obroke, doručak je veoma bitan kod ljudi sklonih nadutosti stomaka.

Namirnice koje vam mogu pomoći kod nadutosti su lubenica, avokado, krastavac, bademi, riba, crno grožđe i tikvice. Začini koji su blagotvorni za stomak su lovor, đumbir, nana i kamilica. Obogatite ishranu i probiotičkim kulturama iz jogurta ili probiotika po savetu vašeg lekara. Izbegavajte da jedete neposredno pred spavanje.

 

2. Ubrzajte metabolizam

Opstipacija ide zajedno sa naduvenim stomakom. Ukoliko ste primetili da su vam pražnjenja otežana i neredovna, uključite više vlakana u vašu ishranu. Od prirodnih lekova za opstipaciju možete probati kompot od suvih šljiva i čaj od sene. Povećanje fizičke aktivnosti pozitivno utiče na metabolizam i pokretanje creva. Redovan san i smanjenje svakodnevnog stresa takođe može blagotvorno uticati na metabolizam i redovnija pražnjenja. Izbegavajte pušenje, alkohol i stres.

 

3. Probajte sa čajevima

Čaj od nane je najpopularniji čaj kada su u pitanju digestivni problemi. Ima blagotvorno dejstvo na želudac i ostatak digestivnog sistema. Čaj od matičnjaka ima slično dejstvo. Neki korisnici kažu da im najviše odgovara mešavina čaja od nane i čaja od majčine dušice kada je u pitanju regulisanje nadutosti stomaka.

 

4. Vodite dnevnik ishrane

Dnevnik ishrane može vam pomoći da utvrdite da li postoje neke specifične namirnice koje vam izazivaju nadimanje. Ako sumnjate na uzročno-posledničnu vezu između određene hrane i nadimanja, to vam može poslužiti kao dobra podloga za dalje ispitivanje vašeg stanja, kao i za to da saznate koje namirnice treba da izbegavate.

Neke od namirnica kod kojih se može javiti nadimanje, a na koje ne posumnjamo odmah, su jaja, voće poput jabuka i krušaka, kupus…

 

5.Odradite potrebna ispitivanja i konsultujte lekara/gastroenterologa

Ukoliko nadutost stomaka utiče na vaš kvalitet života, obratite se lekaru kako bi vas uputio na neophodne analize. Osim standardne laboratorije, možda će biti neophodan test intolerancije na hranu, test na alergije, test na celijakiju, ultrazvučni pregled stomaka i druge pretrage.

Pratite savete vašeg lekara. On vam može preporučiti šetnju, da ne konzumirate tečnost uz obrok, masažu stomaka kružnim pokretima, kao i određenu suplementaciju ili terapiju.

 

Šta je hronična opstipacija?

Hronična opstipacija može i ne mora da bude deo većeg zdravstvenog problema. Kod slabo-pokretnih i nepokretnih pacijenata, ali i kod onih koji su pod određenom terapijom, često dolazi do usporavanja metabolizma i creva, pa tako i redovno pražnjenje ume da izostane duže od nekoliko dana.

U konsultaciji sa vašim lekarom potrebno je istražiti uzroke opstipacije, kao i potencijalna rešenja: promenu ishrane, čajeve, suplemente, medikamente ili davanje klizme.

 

Davanje klizme kod dugotrajne opstipacije

 

Davanje klizme ili klistiranje je medicinsko-tehnička intervencija koju izvode stručne medicinske sestre ili tehničari. Takozvana duboka klizma vrši se uz pomoć rektalnog katetera i specijalno prilagođenog miksa tečnosti koji se putem katetera uliva u debelo crevo pacijenta. Tečnost služi da izazove pokretanje creva, omekšavanje stolice i efikasno izbacivanje zaostalog sadržaja.

Ukoliko vam je neophodna usluga davanja klizme kod kuće po nalogu lekara, Mobilna sestra, medicinska sestra po pozivu, vam stoji na raspolaganju. Pozivom na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 možete zakazati najbliži slobodni termin ili onaj termin koji vama najviše odgovara.

Uvek tu za vas,

Mobilna sestra