Na šta obratiti pažnju kod kućne nege nepokretnog pacijenta?

10.02.2024
Na šta obratiti pažnju kod kućne nege nepokretnog pacijenta?

Imati nepokretnog pacijenta u kući predstavlja izazov za celu porodicu. Često je u toj situaciji neophodna stručna pomoć medicinskog osoblja.

Na šta obratiti pažnju kod kućne nege nepokretnog pacijenta? Šta su najbitniji elementi kućne nege nepokretnog pacijenta odnosno na šta najviše treba obratiti pažnju ako imate nepokretnog pacijenta u kući?

 

Redovno održavanje lične higijene

Za svakog nepokretnog pacijenta je neophodno izvršiti odabir adekvatnih pelena za odrasle. Pelene koje nepokretni pacijent koristi moraju biti izabrane u veličini adekvatnoj konstituciji i težini pacijenta. Previše male pelene dovode do iritacija, ojeda i problema sa kožom, dok prevelike pelene dovode do curenja. Veoma je bitno vršiti redovnu zamenu pelena za odrasle više puta dnevno kako bi se smanjile šanse za razvijanje urinarnih infekcija, kao i problema sa kožom uključujući otvaranje rana od ležanja (dekubitusa).

Kupanje pacijenta takođe ne treba zaboravljati samo zato što ga je teže izvršiti kod nepokretne osobe. Stručna medicinska sestra ili tehničar može izvršiti kupanje nepokretnog pacijenta u kupatilu ili krevetu.

 

Prevencija rana od ležanja – dekubitusa

Rane od ležanja ili dekubitusi nastaju na onim delovima tela nepokretnog pacijenta kojima se oni produženi vremenski period oslanjaju na površinu na kojoj leže ili sede. Najčešće ove rane nalazimo na sedalnom delu tela, ali se mogu razviti i na lopaticama, petama, laktovima…

Za prevenciju dekubitusa od velikog značaja su redovno menjanje položaja u kom boravi nepokretni pacijent, redovno i adekvatno održavanje lične higijene, kao i korišćenje antidekubitalnog dušeka.

 

Adekvatna ishrana i hidratacija

Nepokretnost najčešće predstavlja posledicu povezanog zdravstvenog problema ili duboke starosti koja donosi dodatne izazove. Nepokretnim pacijentima potrebna je adekvatna ishrana prilagođena njihovom zdravstvenom stanju, kao i redovna hidratacija jer su skloniji infekcijama i zdravstvenim problemima od pokretnih pacijenata. Dehidratacija se veoma često događa kod nepokretnih pacijenata, posebno kada su prisutni elementi demencije. Najbolje je da negovatelj ili član porodice u ulozi negovatelja vodi evidenciju o unosu hrane i tečnosti kod nepokretnog pacijenta.

 

Savetovanje medicinske sestre o kućnoj nezi

 

Ukoliko vam je neophodno stručno mišljenje i savetovanje u domenu kućne nege nepokretnog pacijenta možete kontaktirati Mobilnu sestru i zakazati kućnu posetu sa savetovanjem. Tokom posete Mobilne sestre za uslugu savetovanja o kućnoj nezi dobićete sve neophodne informacije ukoliko kućnu negu želite da sprovodite sami. Dugogodišnje iskustvo Mobilne sestre stoji vam na raspolaganju, pa tako od nje možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja u vezi kućne nege konkretnog pacijenta u konkretnom životnom prostoru.

 

Usluge kućne nege od strane Mobilne sestre

 

Ukoliko niste u mogućnosti (ili vam fali stručnosti i iskustva) da samostalno pružite adekvatnu kućnu negu nepokretnom pacijentu u vašem domu, uvek možete angažovati Mobilnu sestru za usluge pomoći pri održavanju higijene nepokretnog pacijenta na teritoriji Beograda.

Usluge kućne nege – pomoći pri održavanju higijene nepokretnog bolesnika najčešće se odnose na posetu medicinske sestre za toaletu (zamenu pelene za odrasle) ili kupanje (higijenu celog tela koja se odvija u krevetu ili kupatilu u zavisnosti od stanja pacijenta).

Kada stručna osoba (medicinska sestra ili tehničar) obavlja usluge kućne nege nepokretnog pacijenta, možete biti sigurni da će kućna nega biti sprovedena ispravno, temeljno i bez neprijatnosti za samog pacijenta. Često stariji ljudi kojima je potrebna kućna nega osećaju stid i sramotu kada im oko higijene pomaže član porodice, pa stoga uvođenje stručnog lica u obavljanje kućne nege nekad predstavlja i psihičku, a ne samo fizičku pomoć pacijentu.

 

Kako zakazati usluge kućne nege u Beogradu?

 

Sve informacije o uslugama Mobilne sestre, kao i zakazivanje usluga na kućnoj adresi, možete obaviti putem broja telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 bilo kog dana u nedelji između 08h i 20h. Stojimo vam na raspolaganju za sva vaša pitanja!

 

Uvek tu za vas,

Mobilna sestra