Multipla skleroza – bolest o kojoj se retko priča

11.12.2017
Multipla skleroza – bolest o kojoj se retko priča

U svetu oko 2 i po miliona ljudi boluje od nje, a u Srbiji ima 7000 obolelih sa tendencijom rasta. O podmuklim bolestima poput multiple skleroze ne treba ćutati – Mobilna sestra je tu da vam ukaže na koju vrstu pomoći možete da računate kako bi olakšali boravak u kući vašem članu porodice.

Multipla skleroza je oboljenje mozga i kičmene moždine, tačnije hronično oboljenje koje se karakteriše procesom gubitka bele supstance koja je itekako bitan deo nervnog sistema. Bolest napada središnji nervni sistem koji je zadužen za prenos informacija između mozga i drugih organa.

Uzroci i simptomi

Nažalost, tačan uzrok ove bolesti je nejasan. S druge strane, javlja se kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju tj. pod dejstvom tri ključna i dokazana faktora sredine:

-       Pušenje

-       Nedostatak vitamina D

-       Infekcija  izazvana Epštajn Bar virusom (Izvor: http://www.politika.rs)

Bolest veoma brzo napreduje te se smenjuju česta pogoršanja sa čestim poboljšanjima. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, baš kao i njihova učestalost. Međutim, moguće je izdvojiti neke uobičajene simptome:

-       Vrtoglavica i smetnje sa vidom

-       Trnjenje

-       Slabost u ekstremitetima

-       Nestabilnost ili zanošenje pri hodu

-       Seksualni poremećaji

-       Smetnje sa mokrenjem

Posledice ove bolesti nisu naivne: od blage ukočenosti, otežanog hodanja, a može doći i do oslepljenja i invaliditeta.

MS brojke

-       Životni vek im je skraćen za 8 godina u odnosu na zdravu populaciju

-       Žene dva puta češće obolevaju

-       Bolest se najčeše javlja kod mladih osoba starosti izmedju 20 i 40 godina

-       Retko se može javiti kod dece mlađe od 10 godina i starijih od 50 godina

-       Samo 18% obolelih nakon 16 godina od dijagnoze prelazi u težu formu bolesti

-       Godišnje je potrebno izdvojiti  sumu od oko 10.000 evra samo na lekove

Ima li leka?

Lekovi za tretiranje ove bolesti su, nažalost, većini obolelih u Srbiji nepristupačni zbog njihove skupoće. Svega 10% pacijenata u Srbiji tj. 700 od ukupno 7000 dobija adekvatnu terapiju i lekove, dok ostatak dobija terapiju koja im samo umanjuje tegobe.

Izolacija, samoća, nemogućnost da se kreću – psihičke tegobe ovih bolesnika mogu biti teže od fizičkih i samim tim onemogućiti napredak. Ukoliko imate problem sa svojim bližnjima koji pate od ove bolesti, ne oklevajte da kontaktirate Mobilnu sestru! Nekad je vera u bolje sutra, pričanje o uspešnim izlečenjima i primeri pacijenata koji danas žive jedan kvalitetan život punim plućima dovoljan lek za početak borbe protiv bolesti. Ako vi ne znate kako, mi znamo!