MOŽDANI UDAR – Posledice i oporavak

12.08.2016
MOŽDANI UDAR – Posledice i oporavak

Moždani udar je, nažalost, uzrok broj 1 u Srbiji što se smrtnosti tiče. Na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar, a to 30.000 osoba godišnje! Srećom, terapija  moždanog udara je poslednje dve decenije značajno uznapredovala te se pacijentu može pomoći u prva tri sata od početka simptoma. Jako je bitno tada reagovati, jer se trombolistička terapija može primeniti samo u tom periodu.

Simptomi su:

-          otežan govor i/ili otežano razumevanje tuđeg govora
-          trnjenje ili slabost polovine tela
-          vrtoglavica
-          povraćanje
-          smetnje vida
-          nemogućnost hoda i/ili nestabilnost prilikom hodanja

Mobilna sestra se u svojoj dugogodišnjoj praksi susretala sa ovakvim slučajevima i zna kako da stručno pristupi pacijentu da bi se brže oporavio.

Od posledica koje pacijent ima nakon moždanog udara zavisi i njegov oporavak. Neophodno je prvog dana početi sa rehabilitacijom.

Ukoliko pacijent ima lakše posledice tj. životno je stabilan i bez kardioloških komplikacija, cilj Mobilne sestre je da mu pomogne da se što pre osposobi za vraćanje svim uobičajenim aktivnostima. To praktično podrazumeva da mu pomaže prilikom vežbi gutanja, logopedskih tretmana govornog poremećaja i sve rehabilitacione mere kojima se sprečava nastanak upale pluća ili dekubitusa.

Ukoliko su teže posledice, radi se na tome da pacijent ponovo uspostavi pokretljivost i da se sam brine o sebi. Fizikalnu terapiju treba nastaviti u specijalizovanih centru za rehabilitaciju, ali je važno sprovesti i socijalnu rehabilitaciju. Postoji nekoliko obloga koji se mogu koristiti za masažu oduzetih delova tela:

-          oblozi sa švedskom grančicom se stavljaju na potiljak i na taj način omogućavaju bolju prokrvljenost ugroženih moždanih ćelija

-          za relaksaciju i opuštanje, koristiti listove paprati bez stabljika, koji se mogu staviti u jastuke i ostaviti pacijenta da preko noći leži na njima

-          listovi gaveza su više nego dobri za motoriku oduzetih delova tela – preliti ih vrelom vodom, umotati u odgovarajuće poveze i prisloniti ih na telo kao oblogu

Sem obloga, sedeće kupke mogu ublažiti tegobe, čaj od imele, ali i lekovita čorba. Ukoliko niste sigurni koji recept da koristite, pitajte Mobilnu sestru ili lekara zaduženog za oporavak pacijenta.

Preporučljivo je da bližnji, pored patronažnih sestara, budu što više uz bolesnika, jer neretko lepa reč, osmeh i pozitivna energija blagonaklono utiču na brži oporavak.

 

Dobra vest je da se čak 80% moždanih udara može sprečiti! Evo šta konkretno možete da uradite:

-          Ukoliko imate povišen krvni pritisak, imate 3 puta veći rizik da doživite moždani udar. Čestom regulacijom krvnog pritiska smanjujete rizik za do 36% do 42%.

-          Strastveni pušači su dva puta rizičnija kategorija u odnosu na manje strastvene. Ako ostavite cigarete, bićete na duplom dobitku!

-          Gojaznost može uticati na pojavu moždanog udara, ali i na šećernu bolest i povišene masnoće u krv. Dakle, hranite se na mediteranski način (puno svežeg voća, povrća, ribe) i trenirajte barem 2 puta nedeljno i nećete imati briga!

-          Ne kaže se džaba „zlatna sredina“ – naime, ukoliko konzumirate alkohol u manjim količinama svakodnevno, konkretno čašu crnog vina, smanjićete rizik od moždanog udara. Sa druge strane, ako preterujete –povećavate rizik. Na vama je da izaberete!

Mobilna sestra vam u svojoj ambulanti može dati pregršt dodatnih saveta kako možete da sprečiti da baš vi ne budete ona osoba na svakih 20 minuta. Dobar savet zlata vredi, na zdravlju se ne štedi!