Imaš zdravlje u svojoj kući!

05.04.2016
Imaš zdravlje u svojoj kući!

Pravi prijatelj se prepozna kada stvari postanu teške i kada misliš da nema nikoga da ti pomogne. To se najbolje vidi kada je bolest u pitanju ili neka slična nesreća. Moja majka ima 82 godine, imala je tešku operaciju kuka i bila je nepokretna. Niko nije hteo da je pogleda, a u bolnici su je pustili odmah nakon operacije.

Bila nam je neophodna pomoć pošto je nepokretna i potrebno je da stalno neko bude kod kuće, a supruga i ja radimo. Baka je ubrzo dobila dekubitis od stalnog ležanja i više nismo znali šta da radimo. Zatim smo pozvali Mobilnu sestru.

Dekubit je gore nego bolest

Baki su se rane od ležanja pojavile na leđima i bilo je vrlo teško stalno je okretati, pogotovo jer je dugo vremena provodila sama i rana na kuku je sporo zarastala. O redovnoj higijeni da i ne govorimo. Besplatna pomoć nije bila dovoljna, te smo na preporuku prijatelja pozvali Mobilnu sestru. Sestra Žaklina je došla ubrzo nakon poziva i otpočeli smo jednu divnu saradnju, koja je prerasla u pravo prijateljstvo. To je više nego dovoljan razlog da vam napišem ovo.

Sestra Žaklina je zajedno sa svojom saradnicom Draganom već nakon dve nedelje uspela da dekubit svede na najmanju moguću meru. Baka Milica se toliko navikla na njih dve da ih je gledala kao svoje ćerke. Redovno presvlačenje i stručni tretman rana brzo je pomogao baka Milici i njene muke sa ležanjem su se svele na podnošljivu meru. Žaklina nam je rekla i kako da je uz najmanje napora okrećemo i kada, tako da smo postali pravi mali uigrani tim.

Pobedili smo!

Nakon mesec dana više nije bilo dekubita. Rane su zarasle! Baka Milica je već počela sama da se pridiže u krevetu, tako da joj je bilo mnogo lakše. Nastavili smo saradnju sa Mobilnom sestrom i sestra Dragana je dolazila samo jedanput dnevno da bi presvukla baku i dala redovnu terapiju.

Ovo moje iskustvo delim i sa drugim korisnicima usluge Mobilne sestre, jer mislim da treba da se zna da je pomoć tu kad god da vam zatreba i ukoliko se potrudite da je pronađete. Ovako nešto je u velikom gradu poput Beograda uvek neophodno. Kada više nemaš nadu, potrudi se da je pronađeš, Mobilna sestra je dokaz za to.

Osim znanja, stručnosti, profesionalizma, još važnije je imati razumevanje, toplu reč i savet kad ti zatreba. Veliko hvala Žaklini i Dragani, jer ljudska reč i saosećanje nikada nemaju cenu!

Kao dokaz kako je sve to išlo govore i ove slike. Takođe, šta god da vam treba, čak iako nemate problem dekubita poput nas, pogledajte na sajtu Mobilne sestre. Tu uvek možete pronaći odgovor na vaš problem.