Mladeži

12.08.2017
Mladeži

Mladeži na koži su veoma česta pojava i kod dece i kod odraslih osoba. Tip kože na kome se mladeži najviše javljaju je koža svetle puti, i na njoj se može javiti od 10 pa čak i do 50 mladeža i to se smatra normalnom pojavom, dok se kod tamnoputih osoba mladeži javljaju ređe i u manjem broju.

Najveći broj mladeža se pojavi u detinjstvu ili tokom adolescencije (uglavnom između 6 i 12 godine života), a njihova veličina će se uglavnom srazmerno povećavati, kako dete raste a koža se rasteže. Neki mladeži mogu promeniti i boju, pa postati svetliji ili tamniji, a neki mogu i nestati, tačnije stopiti se sa bojom kože. Mladeži se mogu pojaviti na bilo kom delu kože. Iako retko, mogu se naći čak i na dlanovima, između prstiju ili ispod noktiju. Nije retka pojava da iz mladeža raste dlaka, koja obično ima jaču gustinu i boju.

Sve ove promene u veličini i boji postojećih mladeža su očekivane i normalne, ali isto tako se moraju pratiti jer mogu biti znak nastanka melanoma, koji se može razviti u najteži oblik raka kože.


Karakteristike i tipovi mladeža

Normalan (tipičan) mladež je potpuno bezopasan po zdravlje čoveka i ima sledeće karakteristike:

-          potpuno je jednobojan, najčešće braon boje, ali u odnosu na tip kože može biti i taman, crn, crven, roze pa čak i plave boje

-          pravilnog i okruglog oblika

-          izjednačen sa površinom kože ili blago ispupčen

-          bez promena u boji, veličini i teksturi

Pored tipičnih mladeža, postoje i drugi izdvojeni tipovi mladeža:

1.       Atipičan (displastičan) mladež: obično je veći od normalnog, nepravilnijeg je oblika i sa varijacijom boje na površini. Atipičan mladež ima povišen rizik da se razvije u melanom. Ovakvi mladeži se najčešće javljaju u kosmatom predelu glave ili na vratu.

2.       Dermalni mladež: može varirati od minimalno ispupčenog oblika do veoma uzdignutog i okruglog. Takođe može imati varijacije u boji. Za dermalne mladeže se kaže da su benigne promene na koži kod kojih retko postoji rizik od nastanka melanoma.

3.       Urođen (kongenitalni) mladež: to je mladež koji osoba ima od rođenja i može imati drastične varijacije u veličini tokom godina. Stoga, mogu biti minimalni ali i jako veliki, a rizik nastanka melanoma se povećava sa veličinom urođenog mladeža.

4.       Spitz mladež: ovo je posebna vrsta dobroćudnog mladeža koji izgleda jako slično melanomu. Obično su roze boje, ispupčeni i nepravilnog oblika, a mogu i krvariti. Često dermatolozi ne mogu golim okom prepoznati razliku između melanoma i Spitz mladeža, pa je svakako poželjno uraditi dodatne preglede kako bi se utvrdio rizik nastanka melanoma.


Melanom: nastanak i simptomi

Kod odraslih osoba, novonastali mladeži i drastičnije promene na postojećim mladežima mogu biti prvi znak da se razvio melanom. Ukoliko se melanom otkrije na vreme, može se uspešno tretirati odnosno izlečiti.

 

Simptomi koji ukazuju na potencijalno prisustvo melanoma:

1.       Asimetrija - jedna polovina mladeža nije proporcionalna drugoj

2.       Nepravilne ivice odnosno oblik mladeža

3.       Neujednačenost boje – boja mladeža je različita na različitim delovima, sa tamnijim površinskim delovima

4.       Prečnik (dijametar) – melanom je obično veći od 6 milimetara u prečniku, ali isto tako može biti manji

5.       Rast i nepravilan razvoj mladeža

Ukoliko postoji bar i jedan od ovih simptoma, potrebno je obratiti se dermatologu ili stručnom licu kako bi se utvrdilo da li postoji rizik od razvijanja melanoma ili sprečilo širenje već nastalog melanoma na koži.

 

Uklanjanje mladeža

Dermatolozi najčešće savetuju uklanjanje sumnjivih mladeža, ili većih visećih mladeža koje stvaraju smetnje i potencijalni rizik kod osobe sa mladežom. Pored toga, ljudi često uklanjaju mladeže i iz estetskih razloga.

Sam proces uklanjanja mladeža je vrlo jednostavan i brz, i najčešće zahteva samo jedan odlazak kod dermatologa, a ponekad i dva ukoliko je potrebna dodatna kontrola tretiranog tkiva.

Najčešći tipovi uklanjanja mladeža su:

1.       Hirurško uklanjanje - Ova intervencija podrazumeva vađenje celog mladeža iz korena i naknadno ušivanje kože ukoliko je potrebno. Ovaj metod se gotovo uvek koristi kada se uklanjanju atipični, sumnjivi, urođeni mladeži, kao i oni sa utvrđenim malignitetom. Kada se mladež hirurški odstrani, lekari šalju na proveru odstranjeno tkivo kako bi utvrdili da li postoje kancerogene ćelije, odnosno rizik za nastanak melanoma. Hirurško uklanjanje se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, a konci se skidaju 7-14 dana nakon intervencije.

2.       Uklanjanje radiotalasnom metodom – Ova metoda podrazumeva uklanjanje radiofrekventnom strujom, a sama intervencija je veoma brza i konforna za pacijenta. Radi se pod lokalnom anestezijom, i ušivanje koncima nije neophodno, pa je i ožiljak nakon uklanjanja gotovo neprimetan. Ovom metodom se mogu ukloniti mladeži veličine do 7 mm, najčešće oni niskorizični koji se uklanjaju iz estetskih razloga.

3.       Lasersko uklanjanje mladeža – Ova intervencija se zove i „izbrijavanje“ mladeža, jer laserski zraci tope ispupčeni deo mladeža do površine kože ili malo dublje, tako da nikakav ožiljak ili trag ne ostane. Ovaj metod služi za uklanjanje nerizičnih i neobojenih mladeža isključivo iz estetskih razloga, jer se tkivo nakon uklanjanja ne može poslati na ispitivanje pošto ispari prilikom paljenja laserskim zracima.

Patohistološka analiza uklonjenog mladeža je mikroskopsko posmatranje odstranjenog mladeža radi utvrđivanja prisustva malignih ćelija.

Nakon što je mladež uklonjen, koža će brzo zarasti, a ožiljak može ostati u zavisnosti od dubine i veličine uklonjenog mladeža. Ukoliko nakon uklanjanja mladeža on ponovo izraste, obavezno je obratiti se dermatologu jer postoji rizik da su ćelije melanoma ostale u tkivu i ponovo se razvijaju.


Saveti radi prevencije nastanka odnosno razvoja melanoma

Kao što smo već pisali, svim osobama koje primete bilo kakve promene u predelu mladeža strogo se preporučuje odlazak kod lekara kako bi se utvrdilo da li postoji rizik od razvoja melanoma.

Van lekarskog nadzora, svima se savetuje redovna samo-kontrola kože i postojećih mladeža.

Pored toga, veoma je važno da koža redovno bude zaštićena od sunca, jer je dokazano da sunčevo zračenje prvo može lako povećati broj mladeža na koži (naročito svetloj) što povećava i rizik od nastanka melanoma, a zatim i da ima štetan uticaj na opšte stanje naše kože i njenih ćelija, odnosno da preterano izlaganje suncu može dovesti do razvoja raka kože.

Takođe, opšte je poznato da sunčanje u solarijumu i pod veštačkim lampama umnogome povećava rizik za nastanak raka kože i raznih oboljenja kože te lekari strogo zabranjuju sunčanje u solarijumu, naročito osobama sa prirodno svetlom kožom i dosta mladeža.

Mobilna Sestra vas podseća da se dobro opremite preparatima sa visokim zaštitnim faktorom od sunca i krenete bezbrižni na ovogodišnje letovanje.

Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.