Migrena

20.03.2017
Migrena

Imate česte i jake glavobolje? Ne pomaže vam svakodnevna terapija za trenutno ublažavanje bola? Imate smetnje pri jakoj svetlosti i bučnim prostorijama? Mučnina, vrtoglavica, nesposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti?

Ukoliko vas muče simptomi slični opisanima u tekstu, postoji mogućnost da patite od migrene.


Migrena je poremećaj centralnog nervnog sistema i spada u grupu oboljenja primarne glavobolje. Glavna karakteristika ovog oboljenja jesu periodični, kraći ili duži, retki ili učestali bolovi najčešće u predelu jedne strane glave. Najučestaliji simptomi migrene, pored bola u glavi, jesu mučnina, povraćanje, osetljivost na jake mirise, kao i poremećaj vida i pojačana osetljivost na prirodnu ili veštačku svetlost.

Migrena je jedna od najčešćih hroničnih bolesti današnjice, od koje boluje veliki broj populacije, naročito osobe ženskog pola. Ovo oboljenje predstavlja veliki problem jer izaziva gotovo potpunu radnu nesposobnost kod obolelih u toku napada migrene.

Uzroci migrenskog oboljenja

Specijalisti iz oblasti neurologije i neuropsihijatrije tvrde da na nastanak migrene najznačajnije utiče genetski faktor (u oko 60% slučajeva), faktor životne sredine - stres, kao i hormonski disbalans.

Pojava migrene uzrokovane nepravilnim radom hormona se najčešće događa kod žena pri javljanju menstrualnog ciklusa, zatim kod onih koje upotrebljavaju kontraceptivnu terapiju-naročito nakon dužeg vremenskog perioda. Takođe, migrena se veoma često javlja i u menopauzi.

Međutim, kontradiktorno ovome, kod žena u trudnoći se rizik za javljanje migrene ne povećava.

Tipovi migrene

Glavna podela migrene zavisi od dužine i broju takozvanih napada migrene u određenom vremenskom periodu i prema tome razlikujemo 2 tipa: migrena sa aurom i migrena bez aure.

Migrena sa aurom: Termin aura u ovom slučaju predstavlja aktiviranje određenih moždanih receptora, i to najčešće pre nego što će nastupiti migrenski napad tj. bol.

Migrenu sa aurom karakterišu simptomi poznati kao migrenska aura, a to su napadi migrene u trajanju od 5 do 60 minuta. Pored napada fizičkog bola, migrensku auru češće čine i vizuelni simptomi kao što je „priviđanje“ različitih svetlosnih oblika koji u realnosti ne postoje (najčešće su blješteće linije ili tačkice), a ređe tzv. senzitivni simptomi u vidu trnjenja jedne polovine tela i smetnji pri govoru i pokretanju.

Migrena bez aure: Ovaj tip migrene karakterišu napadi bola češće u predelu cele glave, a dužina trajanja napada može trajati od nekoliko sati pa čak i do nekoliko dana u težim slučajevima. Bolovi su najčešće praćeni pojačanom osetljivošću na mirise i ukuse, mučninom, povraćanjem, gubljenjem apetita, ali i izraženom nadraženosti na spoljne faktore kao što su jaka svetlost ili zvuci.

Prepoznavanje migrene i dijagnostika

Ukoliko osoba primeti učestalost bolova i navedene simptome u kraćem vremenskom periodu postoji mogučnost da se javlja migrensko oboljenje, te je najbolje što pre obratiti se lekaru opšte prakse koji će dati dalje upute za lekara specijalistu.

Pacijent se najčešće šalje prvo na oftamološki pregled, zatim na neurološki pregled gde će specijalista odrediti koji su pregledi dalje potrebni u zavisnosti od dijagnoze. Nakon svih obavljenih pregleda, pacijentu se najčešće prepisuje terapija najpre za ublažavanje simptoma, a zatim za dugotrajnije lečenje ovog oboljenja.

Lečenje migrene

S obzirom da svaki pacijent različito pokazuje simptome i tipove migrene, potrebno je da se lekar posveti svakom pacijentu individualno. U zavisnosti od učestalosti i jačine simptoma pri napadu lekar će prepisati odgovarajuću terapiju za otklanjanje bolova. Zatim će na osnovu tipa migrene proceniti odgovarajući terapijski pristup za svakog pacijenta. Radi propisivanja terapije se takođe podrazumeva da se ispita opšte stanje pacijenta, naročito ukoliko boluje odnosno leči se od drugih hroničnih bolesti.

Sa strane pacijenta, lečenje migrene je često dugotrajno i zahtevno u smislu redovnog i pravilnog uzimanja terapije, ne-preterivanja sa korišćenjem lekova za trenutno ublažavanje bolova, izbegavanje drugih lekova, cigareta, alkohola kao i nezdrave hrane koji mogu negativno uticati na učestalost simptoma.

U toku samog napada migrene, pacijentu se preporučuje momentalna izolacija i odmor, konzimiranje dosta tečnosti, minimalni efekti svetlosti i buke u direktnom okruženju, kao i strogo izbegavanje fizičke aktivnosti dok napad ne prođe.

Alternativni pristup lečenju migrene: Poslednjih decenija akupunktura se pokazala kao veoma efikasan način lečenja migrene, naročito zbog umanjenih neželjenih efekata, ukoliko se poredi sa konvencionalnim vidom lečenja.

Pored toga, danas postoje i moderne medicinske metode kao što je neurostimulacija, koja se najčešće upotrebljava kada su izražene kontraindikacije u terapijskom lečenju, ili se kod terapijskog lečenja ne pokazuje pozitivan progres te je pacijent u istom ili lošijem stanju.

Mere prevencije i prognoza za migrensko oboljenje

Preventivno lečenje migrene uglavnom započinju osobe koje imaju visoko rizičan genetski faktor za pojavu migrene u nekom životnom dobu, kao i žene sa dugogodišnjim hormonskim disbalansom. Preventivno lečenje migrene podrazumeva prvenstveno promenu načina života i ishrane, kao i maksimalno relaksiranje i oslobađanje od stresa kod osoba kod kojih se javljaju perodične glavobolje, a naročito učestale, jer to može biti prvi znak mogrenskog oboljenja.

Što se tiče dalje prognoze bolesti, kao što je već pomenuto, lečenje migrene može trajati jako dugo, a osobe koje boluju od migrene u nekim periodima mogu izgubiti volju i samopouzdanje u vezi sopstvene produktivnosti. Međutim, u najvećem procentu slučajeva kod pacijenata koji pate od migrene, ovo stanje se karakteriše kao bezopasno i zasigurno ne povećava rizik od ozbiljnijih oboljenja ili prevremene smrti.

 

Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja, ili vam je potrebna pomoć, Mobilna sestra će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu podršku.