Meteoropatija, bolest svačija

26.09.2016
Meteoropatija, bolest svačija

Da li spadate u osobe koje kada se probude i vide da pada kiša požele da se istog trenutka vrate u krevet? Da li vas boli glava dok ste na poslu i ne možete da budete produktivni onoliko koliko biste želeli?  Da li postanete automatski neraspoloženi kada vidite da napolju duva jak vetar / pada kiša / pada sneg jer znate da će to itekako uticati na vas? Ukoliko ste žena u srednjim godina, penzioner ili hronični bolesnik, znamo da vam nije nimalo lako da se izborite sa nedaćama koje promene vremena donose. Ukoliko ne spadate ni u jednu od ovih kategorija, čitajte dalje i saznajte kako da ne postanete žrtva meteoropatije ili da ublažite simptome!

Mučno je kada ujutru prilikom odlaska na posao imamo na sebi nekoliko slojeva, a već na pauzi za ručak ostajemo u majici kratkih rukava. Globalne promene sa sobom donose nimalo prijatne oscilacije u temperaturi na dnevnom nivou – može varirati i do 15 do 20 stepeni Celzijusa! Svaka treća osoba na planeti se suočava sa sličnim problemom, jer je ljudski organizam vrlo osetljiv na promene u temperaturi, vlažnosti vazhuha i vetra. Meteoropatija se definiša kao grupa simptoma i reakcija koje se manifestuju kada dođe do promene gorenavedenih faktora.

Da biste mogli da pomognete sebi ili drugima, najpre proverite koji ste tip meteoropate.

- Primarna ili osnovna meteoropatija javlja se kod zdravih osoba
Psihički simptomi:  nagla promena raspoloženja, nesanica, apatija, razdažljivost, slabija koncentracija.
Fizički simptomi: umor, gubitak telesne mase, glavobolja, vrtoglavica, reumatski bolovi, bolovi u području starih povreda, bolovi u mišićima.

- Sekundarna meteoropatija javlja se kod neke već prisutne bolesti (visoki krvni pritisak, upalne i/ili degenerativne bolesti mišićno-koštano-zglobnog sastava, srčane ili plućne bolesti) pogoršavaju zbog naglih promena temperaturnih prilika.


REŠENJE PROBLEMA:

1.Boravak na otvorenom 
Ne u smislu besomučnog bavljenja sportom (izbegavajte da preterujete u fizičkim aktivnostima, dovoljno je pola sata dnevno), već da udišete svež vazduh i uživate u laganoj šetnji. Zemunski kej, Ada ili Košutnjak su idealni za tako nešto!

2.Kvalitetan san

Insomnia ili česte lude noćne žurke nisu u dobroj korelaciji sa ublažavanjem simptoma meteoropatije. Spavajte svaku noć barem sedam sati i trudite se da odete na počinak pre ponoći. Ukoliko imate problema sa nesanicom, slobodno se obratite Mobilnoj sestri koja vam može dati sijaset korisnih saveta.

3.Zdrava ishrana

Zdrav obrok rešava mnoge probleme, pa tako ni ovaj nije izuzetak. Uzimajte dovoljno vitamina iz voća i povrća, pijte dosta vode, po mogućstvu što bogatije kiseonikom. Takođe, trudite se da izbegavate alkohol.

4.Korišćenje jonizatora 

Ovaj prečišćivač vazduha ima odlične efekte, posebno ukoliko bolujete od astme, alergije, bronhitisa ili povišenog pritiska. Ono što je posebno bitno je to što pozitivno deluje i na psihu.

5.Pratite biometeorološku prognozu

Vaš smartfone možete “uposliti” da vam svakodnevno proverava prognozu. Trudite se da postupate po savetima stručnjaka.

Ukoliko ste primetili da imate izraženije simptome prilikom promena vremena, ne oklevajte da se obratite Mobilnoj Sestri ili da se konsultujete sa svojm lekarom. Hroničnim bolesnicima će najverovatnije u ovom slučaju biti korigovana dnevna doza lekova.
Ne zaboravite, nije nebo baš toliko sivo kao što vam se čini. Svaki dan može biti lep i sunčan ukoliko ste pozitivni!