Mali saveti za veliko srce: KUĆNA NEGA PACIJENATA

25.04.2016
Mali saveti za veliko srce: KUĆNA NEGA PACIJENATA


Često se dešava da bolesnika treba negovati i lečiti u kućnim uslovima, bez obzira na to da li je u pitanju dete ili odrasla osoba. To se obično dešava kada su u pitanju neke lakše bolesti ili povrede, oporavak, kućna nega posle bolničkog lečenja ili posle neke hirurške operacije (intervencije). Osim toga, kućna nega je kod težih pacijenata, naročito onih polupokretnih ili nepokretnih, osnovni preduslov njihovog oporavka ili kvalitetnog života u postojećim uslovima.

Naše negovateljice u Mobilnoj sestri se često susreću sa zbunjenim članovima porodice, koji u ovakvim slučajevima nemaju osnovna znanja kako prići i negovati bolesnika koji je polupokretan ili nepokretan. Nažalost, običan zdrav razum i životno iskustvo nije dovoljno da se ovakvim bolesnicima pruži i odgovarajuća nega. Ipak, ima postupaka koje možemo sami uraditi, a na koja nam medicinski radnici nisu ni skrenuli pažnju ili smo to prosto ispustili iz vida.

U razgovoru sa našim brojnim pacijentima, njihovim porodicama i saradnicima, nametnula se ideja da je uvek korisno osloniti se na savet stručnog osoblja, u ovom slučaju medicinske sestre ili negovateljice (naročito kada su u pitanju starije osobe), koje su u osposobljene da se adekvatno brinu o ovakvim pacijentima. 

Zato sam odlučila da sa vama podelim nekoliko najvažnijih saveta, pravila i postupaka, kako bi i sami mogli da adekvatno reagujete onda kada je najpotrebnije.

Takođe, uvek se možete osloniti na besplatne savete ili stručnu profesionalnu pomoć Mobilne sestre kada god vam je to potrebno.

Osnovna pravila nege u kućnim uslovima


Za negu bolesnika potrebna je dobra volja i strpljenje ali i postupci po lekarskim pravilima, kako bi se bolesniku stanje popravilo, a ne pogoršalo.

Osnovno je da se bolesniku dok je na oporavku obezbedi duševni i telesni mir, redovna lična higijena i pravilna ishrana. Osoba ili osobe koje pomažu bolesniku i neguju ga treba da budu zdrave i da održavaju ličnu higijenu kako se bolesniku ne bi pogoršalo stanje dodatnom infekcijom.

Vrlo je važno da se bolesniku obezbedi čista postelja i posteljina, kao i čisto rublje i odeća. Odeću i posteljinu treba redovno prati.

Negovanu osobu treba hraniti odgovarajućom hranom, prilagođenu njegovom specifičnom stanju, a jelo i posuđe treba da budu čisti. Bolesniku treba davati hranu u količinama koje je odredio lekar. Hrana treba da je lako varljiva, sa dosta tečnosti i puna vitamina i minerala. Sa hranom ne treba preterivati (naročito kod dece), jer previše hrane može izazvati muku ili povraćanje ili doprineti gojenju i pogoršanju zdravstvenog stanja.

Takođe, vrlo je važno davati redovno terapiju koju je propisao lekar: davanje lekova u propisanim količinama i u propisano vreme, eventualno previjanje i obrada rane na vreme i po propisanoj proceduri, obloge po potrebi i slično.

Bolesnik treba što više da leži i da se odmara, a fizičkim aktivnostima da se bavi samo u onoj meri koliko lekar smatra da je potrebno. Postelja treba da bude prilagođena i bolesniku i bolesti, da je udobna i da je, po potrebi, podignuta glava.

Bolesnička soba treba da je svetla (nikako previše svetla), prozračna, da se redovno čisti i provetrava i da nije izložena buci. Leti i kada je toplo vreme, prozori treba da su ili otvoreni ili odškrinuti, kako bi u prostoriju ulazio čist vazduh i kiseonik, a količina bakterija se smanjila.

Bolesnika treba utopliti u potrebnoj meri i zaštititi ga od promaje i vlage.

Soba ne treba da bude ni previše topla ni previše hladna (najoptimalnija temperatura 16-20 stepeni Celzijusovih).
Poželjno je malu decu i kućne ljubimce držati dalje od bolesnikove sobe i kreveta.

Ukoliko može, sam ili uz malu pomoć ukućana, bolesnik treba da održava ličnu higijenu svakodnevno pranje ruku, umivanje i pranje ruku pre jela, pranje zuba, češljanje. Kupanje, tuširanje, pranje kose ili brisanje vlažnim peškirom (u zavisnosti od stanja bolesti i pokretljivosti pacijenta) treba sprovoditi svakodnevno ili na nekoliko dana, zbog toga što bolesnik dugo leži i znoji se.

Kada je stanje bolesnika takvo da iziskuje podizanje ili nošenje, to treba činiti pažljivo. Bolesnika treba podizati odozdo, ispruženim rukama, i ne dodirivati bolno mesto.

Pri vršenju male ili velike nužde, treba pomoći bolesniku, ukoliko ne može sam da se kreće. O boji i izgledu mokraće treba voditi računa, jer to može biti pokazatelj oporavka ili pogoršanja stanja, kako bi lekar na vreme mogao da interveniše.

Obično bolesnicima treba kontrolisati telesnu temperaturu (termometrom) nekoliko puta dnevno, a ona treba da se kreće od 36,3 do 36,9 stepeni Celzijusovih.

U slučajevima kada je potrebno davanje injekcija, infuzija, promene katetera i slično, obavezno treba pozvati profesionalnu medicinsku sestru. Ove postupke nikako ne treba da sprovodite sami ili uz pomoć nekoga ko nije profesionalno obučen za ove procedure.

Mobilna sestra, sa svojim profesionalnim timom sestara i negovateljica, stoji vam na raspolaganju za sve vrste saveta i usluga koji su vam potrebni. Naša patronažna služba radi 24/7, a sve dodatne konsultacije i procedure možete dobiti i u našoj Ambulanti.

“Naše zdravlje je u našim rukama”, kaže stara izreka. Zato ste vi oni koji odlučuju o vašem zdravlju. Mobilna sestra je tu da vam pomogne da to i ostvarite.