Luksuz na koji zaboravimo dok ne nestane - zdravlje za sve

07.04.2018
Luksuz na koji zaboravimo dok ne nestane - zdravlje za sve

Postoje one stvari u životu koje previše puta i previše često uzimamo zdravo za gotovo. Luksuz na koji zaboravimo dok ne nestane. Lepo jutro. Dobru kafu. Nasmejanog prolaznika. Dobro zdravlje. Jednako tako, kada se tmurni oblaci nadviju nad naš dan, kad nervozno pospani krećemo u izvršavanje obaveza ili kad osetimo hladan i mrki pogled postanemo svesni da to ne treba i ne mora tako i priželjkujemo onaj lepši, a zanemarivani scenario. Za zdravljem patimo kada ga izgubimo. Jednako svi. Jednako svugde. I upravo je to poruka ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja - ,,Zdravlje za sve“.

Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja je globalni dan svesti o zdravlju koji se proslavlja svake godine 7. aprila, pod pokroviteljstvom Svetske Zdravstvene Organizacije, kao i drugih srodnih organizacija.

1948. godine, SZO je održala Prvu svetsku skupštinu zdravlja. Ove godine se obeležava njena 70. godišnjica.

Poruka Svetskog dana zdravlja je jednostavna: davanje pristupa zdravstvenoj zaštiti ljudima bez izgleda da dođu u situaciju da zbog toga imaju finansijskih poteškoća. Ovo se odnosi na kompletnu populaciju, globalno, dakle bez obzira na to odakle su. Odnosi se jednako na ljude koji žive u Africi, Aziji, Južnoj Americi. Evropi ili Sjedinjenim Američkim Državama, kao i kod nas. Ono što je važno Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (SZO), grupi koja stoji iza ovog važnog dana, jeste da postoji jedna opšta teza i borba pod sloganom ,,Zdravlje za sve".

Ima i praktičnih razloga za ovo, pored objektivnih, altruističkih razloga. SZO tvrdi, nakon nebrojenih studija, da će zemlje koje ulažu u univerzalnu zdravstvenu zaštitu napraviti i ostvariti značajnu ,,zdravu investiciju u svoj ljudski kapital". Zaista, pristup i do najosnovnijeg nivoa nege i brige, pa i finansijske zaštite ne samo da zaista mogu poboljšati nečije zdravlje i životni vek, već ovakav pristup i ,,štiti zemlje od epidemija, smanjuje siromaštvo i rizik od gladi, stvara poslove, pokreće ekonomski rast i povećava rodnu ravnopravnost ".

Kako postići jednaku zdravstvenu zaštitu za sve

Kroz niz događaja u 2018. godini, počevši od Svetskog dana zdravlja, SZO ima za cilj da inspiriše, motiviše i usmerava zainteresovane strane koje žele da postignu jednaku zdravstvenu zaštitu za sve da preuzmu određene korake ka ostvarivanju ovog cilja.

Inspire- ova stavka ističe i stavlja u prvi plan pre svega moć političara da transformišu zdravlje svoje nacije i pozivaju ih da podstaknu promenu politike.

Motivate- deljenjem primera kako neke zemlje već napreduju prema konceptu jedinstvene zdravstvene zaštite ima za cilj da ohrabri i druge da pronađu svoj put.

Guide- kroz obezbeđivanje alata za razgovore i strukturiranog dijaloga o tome kako unaprediti sisteme jednake zdravstvene zaštite u zemlji ili podržati takve napore u drugim zemljama.

Da li je ovaj koncept realan?

Naravno, svako od nas prevashodno bi želeo da je zdrav. Trenutak kada nam zatreba zdravstvena zaštita je nažalost u većini slučajeva i trenutak u kojem smo prepušteni troškovima na razne načine. Ništa nam nije gore no kad nešto ne možemo sami, kada se moramo suočiti sa ličnim limitima i slabošću.

Srećom, kroz naš rad, najčešće se susrećemo sa prolaznim situacijama u kojima je izazov zapravo više vezan za to da treba pružiti kućnu negu, administrirati lekove ili infuzije, injekcije ili se pak baviti stručnom negom rana i povreda. I dalje zdravstveni sistem ne uviđa važnost procesa oporavka i nege, a ostavlja se prostor i eventualnim obnavljanjima kritičnih stanja. Nakon dijagnoze, terapija i oporavak su ključni momenti koji vode ka opštem boljitku stanja, i jednaka zdravstvena zaštita bi morala da ovo podrazumeva.
Ulaganje u preventivu i redovne kontrole, primenjivanje terapije po datim nalozima lekara, stručno bavljenje lečenjem do konačnog izlečenja, ali i pravo na dostojanstvo i spokoj, odsustvo bola i podršku tokom teških perioda, pomoć članovima porodice tokom bezizlaznih situacija takođe su vezani za zdravlje koje se ne sme prenebregnuti.

Na ovaj Svetski dan zdravlja, počnimo nešto, učinimo mi sami nešto zdravo za sebe. Ne morate odmah ići na rigorozne dijete ili vežbe. Ali volite sebe. Volite svaki dan i sve lepo u njemu. Prepoznajte to, osetite to. Registrujte sve pozitivno kad je tu kako biste kroz teške periode imali izvore snage i energije. Motivaciju. Bilo bi divno da je život samo lep i lak. Ali nije. Previše često i previše drastično nije. I mora se voleti. Volite sebe, svoje okruženje, udahnite i umesto gorčine, dopustite sebi da praštate. U duhu praznika takođe, možemo verovati u sveopšte isceljenje, ali dok taj dan zaista ne osvane na globalnom nivou, dani kao što je Svetski dan zdravlja sa svojim porukama, dani koji podsećaju na to da je i sama borba važna, danas, sutra i uvek, tu su da nas motivišu. Da nas inspirišu. Da budemo bolji. Sebi, za sebe pa i drugima onda. Jaki, jači i istrajni. Tek tada je koncept opšteg zdravlja za sve uopšte moguć. Jer zdravlje ne dolazi uvek samo spolja. Budimo uvek sebi prvi lek, snaga i izvor pozitivne energije, a verujmo stručnjacima za ono što baš i ne možemo sami.
Mobilna sestra je vaš saveznik upravo u tome i savetuje vas da ako niste - što pre uradite kompletan redovni pregled.

Budimo zdravi!


Vaša Mobilna sestra