Lečenje i prevencija dekubitusa - antidekubitni dušek

14.05.2020
Lečenje i prevencija dekubitusa - antidekubitni dušek

Često nam se pacijenti nakon dugog ležanja u bolnici ili staračkom domu javljaju sa istim problemom – pojavio im se dekubitus na delu tela koji je najviše bio izložen pritisku. Lečenje dekubitusa traje dosta duže od samog nastanka rane, stoga akcenat treba staviti na prevenciju dekubitalnih rana, ukoliko je ona moguća. A najbolje sredstvo prevencije dekubitusa je upravo – antidekubtini dušek.


Kako nastaje dekubitus?


Dekubitus ili dekubitna rana je u narodu poznatija pod nazivom rana od dugog ležanja ili sedenja. Ova specifična vrsta rana se često viđa kod nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata, kao i onih koji su bili primorani da duže vreme borave ležeći u bolničkim uslovima, bez adekvatne nege koja bi predupredila nastanak rana od pritiska. Dekubitus nastaje zbog pojačanog i konstantnog pritiska na određeni deo tela pacijenta koji je uzrokovan nemogućnošću pacijenta da dovoljno često promeni položaj tela, zajedno sa odsustvom primanja tuđe pomoći za promenu položaja tela.

Dekubitne rane imaju svoje stadijume razvoja koji počinju promenom normalne boje kože u crvenu ili modru boju koja ne prolazi čak i kada pacijent promeni položaj i skloni pritisak sa tog dela tela. Nakon toga sledi tanjenje kože (derma i epiderma), da bi u poodmaklim stadijumima došlo do gubitka kože sve do potkožnog tkiva i kosti, a najčešće se javlja i infekcija na predelu koji je zahvaćen ranom. Prevencija dekubitusa je izuzetno bitna zbog neprijatnosti koje ovakve rane nose za pacijenta, ali i dužine i troškova lečenja. Ukoliko se dekubitus već pojavio, od velike je važnosti hitno se javiti dežurnom lekaru ili stručnoj medicinskoj sestri koji mogu da u najkraćem roku počnu sa tretiranjem i lečenjem dekubitalnih rana.


Koje su prednosti antidekubitnog dušeka u lečenju i prevenciji dekubitalnih rana?


Antidekubitni dušek je prvo i osnovno sredstvo pomoći za prevenciju i lečenje dekubitusa. Kao što smo već naveli, glavni uzrok pojave dekubitalnih rana jeste stalan, pojačan pritisak na određene delove tela pacijenta. Zato se za prevenciju dekubitusa preporučuje česta promena položaja ležećeg pacijenta od strane negovatelja ili druge osobe, posebno ukoliko pacijent ne može sam da se pomera. Korišćenjem antidekubitnog dušeka se eliminiše potreba da druga osoba svaka dva sata izmešta pacijenta. Antidekubitni dušek funkcioniše pomoću kompresora i strujanja vazduha koji konstantno izmešta tačke pritiska pacijenta koji na njemu leži. Na ovaj način se vrši preraspodela pritiska i masaža tela, što za posledicu ima smanjenje pritiska na postojeće dekubituse i prevenciju nastanka novih dekubitnih rana.


Lečenje dekubitusa kod kuće?


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ je usko specijalizovana za rešavanje problema i komplikacija koje izaziva pojava dekubitusa. Sa više od pet godina iskustva u lečenju dekubitusa, uvidom u stanje pacijenta i rane, Mobilna sestra može lako da odredi najbrži i najefikasniji tretman neophodan za lečenje postojećih i prevenciju novih dekubitnih rana. Uz kontinuiranu edukaciju na temu lečenja i tretiranja rana, kao i korišćenje najsavremenih obloga i pomoćnih sredstava za lakše i brže zarastanje rana, Mobilna sestra vrši lečenje dekubitnih rana kod kuće sa velikim procentom uspešnog rešavanja dekubitusa i potpunog oporavka pacijenta.


Antidekubitni dušek i lečenje dekubitusa – cena?


Za više informacija o metodama lečenja dekubitusa i ceni antidekubitnog dušeka možete kontaktirati Mobilnu sestru putem broja telefona 060 32 64 666 ili nam pišite preko mejla ili u inboks naših društvenih mreža. Lečenje dekubitusa je proces koji traje, a vremenski okvir i cena zavise od zatečenog stanja odnosno ozbiljnosti i veličine dekubitusa. Osećajte se slobodnim da zakažete posetu i procenu stanja od strane Mobilne sestre u terminu koji Vama najviše odgovara, kako bi Mobilna sestra mogla da u najkraćem roku napravi najbolji plan za tretiranje dekubitusa prilagođen Vašim potrebama. Za savetovanje i sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra