Lečenje dubokih (hroničnih) rana

11.12.2018
Lečenje dubokih (hroničnih) rana

Ima li goreg od toga da čovek završi sa ranama? I to ne onim brzozarastajućim, već dubokim, hroničnim ranama koje su uporne, stalne i bolne.

Na žalost, moj otac se susreo upravo sa ovom vrstom hronične rane i patio se godinama sa neprijatnostima i bolovima usled iste. Sve dok nismo našli rešenje koje mu je znatno olakšalo muke, a nama svakodnevicu, u kojoj dugo nismo znali kako da mu pomognemo.

Pojava dekubitalne rane kod mog oca 

Moj otac ima 78 godina i usled bolesti je skoro pa nepokretan. Kako je to već uobičajeno kod pacijenata koji su primorani da dugo leže i teško im je da menjaju položaj, i kod njega su vrlo brzo počele da se stvaraju rane. Prvobitno su izgledale kao crvenilo, zatim su se stvorili plikovi, a ubrzo i oderotina.

Dekubitalne rane gluteusa posle nekog vremena postale su izuzetno neprijatne za videti, a samo možemo da zamislimo kakav je osećaj čoveku na čijem telu se nalaze.

Šta smo sve pokušali kao prevenciju i lečenje rana

Naravno da smo pokušali da mu pomognemo. Međutim, to je išlo teško.

Svaki pokušaj promene položaja za njega je bio vrlo bolan, jer je imao i dugogodišnji problem sa kukom. Uspevali smo nekako da mu dnevno promenimo bar dva položaja, ali ni to nije donelo vidne rezultate.

Proces je toliko napredovao da se ta hronična rana otvorila i počela da oštećuje okolno mišićno tkivo. Istovremeno, stvorile su se i dekubitalne rane pete, pa je i to dodatno otežavalo negu našeg bolesnika. Ne mogu vam opisati kako nam je bilo, pogotovo mojoj majci koja ga je sve vreme negovala i meni, koja sam se stalno raspitivala na koje sve načine bih mogla da mu pomognem.

Majka se zaista trudila da mu održava higijenu, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

Već pri prvoj pojavi rana, obratila sam se državnoj patronaži, ali vrlo brzo sam zaključila da mu klasični trertmani obrade rana neće biti dovoljni. Ne mogu reći da se patronažne sestre nisu trudile, ali ni one ne mogu van svojih mogućnosti, a mogućnosti su im male.

Rešenje - savremeno lečenje rana

Onda sam od poznanice saznala da postoji i drugačije, savremeno lečenje rana, pomoću specijalnih obloga za zarastanje. Obloge za hronične rane su pomogle njenoj staroj tetki nakon operacije, ali je celokupna nega hronične rane poverena privatnoj ambulanti Mobilna sestra, u Beogradu. Kaže mi ta moja prijateljica Ljilja da su njihove medicinske sestre izuzetno ljubazne i predusretljive, a da se o terminima poseta uvek lako može dogovoriti. I bilo šta da nam zatreba, uvek su na raspolaganju za dodatni savet.

Dopalo mi se to što sam čula.

Sutradan sam pozvala njihov broj telefona i dogovorili smo prvu posetu mom ocu već istog dana. Nasmejana medicinska sestra koja nas je posetila objasnila nam je da lečenje hronične rane iziskuje strpljenje i posvećenost, ali da su sredstva koja koriste vrlo delotvorna i da rezultati neće izostati.

Najpre je obavila čišćenje rane od dekubitisa, a zatim je usledila obrada rane i previjanje. Obrada dekubitalne rane nije prijatna za gledati, ali sam u međuvremenu postala manje osetljiva i pomno sam posmatrala šta sestra radi. Njena ocena stanja hronične rane mog oca nije bila najbolja moguća, ali me je ohrabrila da će svakodnevna terapija rane na ovaj način doneti vidni boljitak.

Naravno, nisam očekivala čudo, ali moram priznati da sam se jako iznenadila kada sam za kratko vreme uočila promene. Tkivo se sve više smirivalo, koža počela da zarasta, a otac se manje žali na bol. Pošto ga manje boli, automatski nam je lakše i da ga pomerimo. Meni je pao kamen sa srca, jer bol na licu drage osobe neopisivo teško pada.

Posebno sam zahvalna Mobilnoj sestri jer nam je pokazala sjajan način promene položaja bolesnika, trik koji je savladala kroz svoje dugogodišnje iskustvo, a moja majka i ja ga sada svakodnevno primenjujemo.

Mi se ne predajemo, uporni smo sa terapijama, jer je boljitak očigledan, a topli ljudski odnos nam je uneo i jedno sveže raspoloženje u kuću.

Mogu da kažem samo veliko hvala Mobilnoj sestri što nam pomaže u ovako teškoj situaciji. Ne menjamo je, to je sigurno!

Zahvalna,

Radoslava, Banovo brdo