Lečenje dekubita kod kuće

09.01.2020
Lečenje dekubita kod kuće

Kako nastaju dekubitne rane?


Dekubitne rane su, najkraće rečeno, rane od dugoročnog ležanja ili sedenja. One se najčešće javljaju kod ležećih, nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata kod kojih dolazi do prevelikog pritiska na određene delove tela koji su u kontaktu sa podlogom na kojoj pacijenti borave. Dekubitne rane nastaju kao posledica nepokretnosti usled starosti ili bolesti, a samim tim se često javljaju prilikom dugog boravka u bolnici, staračkom domu ili sopstvenom kućnom krevetu. Nastaju kod onih pacijenata koji nisu u stanju da sami vrše promenu položaja tela, a neadekvatno ili neredovno primaju tuđu pomoć za promenu položaja tela.


Šta ako se dekubit ne leči?


Dekubitne rane u nastanku imaju svoje faze razvoja. U slučaju da se dekubitna rana zapusti i ne leči adekvatno, razlikujemo pet različitih stadijuma pogoršavanja dekubita:

·        Prvi stadijum tokom kojeg koža menja boju od normalne ka crvenoj ili modroj. Rana još uvek nije formirana u prvom stadijumu, ali crvenilo ne prolazi.

·        Drugi stadijum u kome dolazi do tanjenja kože (derma i epiderma) na problematičnom mestu. Moguća je pojava mehurića, dok je boja kože ljubičasto-plava i postaje sve tamnija.

·        Treći stadijum gde se gubi sva debljina kože do potkožnog tkiva. Koža je smeđa, postaje suva i uglavnom se javlja infekcija.

·        Četvrti stadijum obuhvata mišiće, kosti i zglobove koji postaju vidljivi. Infekcija je prisutna i postoje duboki čirevi.

·        Peti stadijum karakteriše umnožavanje čireva

Kada se dekubitna rana ne leči dolazi do niza zdravstvenih komplikacija koje značajno pogoršavaju kvalitet života pacijenata (infekcije, dehidratacija, anemija, estetske deformacije i ožiljci, depresija, spazmi..). U komplikacije takođe spada i malignizacija koja može nastati kod dugotrajnih nelečenih dekubita.

Dekubitne rane ne zarastaju same od sebe, već zahtevaju pomoć stručnjaka, lekara i medicinskih sestara, kao i strpljenje jer lečenje često traje duži vremenski period. Veoma je bitno lečenje započeti čim se uoče prvi simptomi dekubita. Samo se pravovremenim lečenjem može sprečiti širenje postojećih i nastanak novih dekubita.


Kako lečiti dekubite kod kuće?


Lečenje dekubita kod kuće se sprovodi lokalno i sistemski. U lečenju dekubita najvažnije uloge imaju lekari i medicinske sestre – negovateljice. Sistemsko lečenje dekubitnih rana se odnosi na dovođenje organizma pacijenta u stanje koje pomaže lečenju i prevenciji dekubita. U sistemsko lečenje spadaju:

·        Regulisanje ishrane uz dovoljan kalorijski i proteinski unos

·        Regulisanje anemije dodatkom neophodnog gvožđa i vitamina

·        Uklanjanje spazma

·        Prestanak pušenja

·        Lečenje inkontinencije

Lokalno lečenje dekubita se sprovodi kroz niz medicinskih radnji koje služe da suzbiju infekciju, podstaknu zarastanje rane i dovedu do ozdravljenja kože. Ove radnje pretežno sprovode stručne medicinske sestre i negovateljice sa iskustvom u tretiranju rana. Efikasno lečenje dekubitusa kod kuće obuhvata:

·        Redovnu promenu pritiska na kritičnim područjima putem promene položaja pacijenta

·        Obavezno korišćenje antidekubitnog dušeka

·        Održavanje adekvatne higijene tela i posteljine u kojoj pacijent leži

·        Suzbijanje infekcije stručnim medicinskim tretiranjem rane – redovnom dezinfekcijom i previjanjem

·        Suzbijanje infekcije putem prepisanih antibiotika prema antibiogramu

·        Primenu savremenih obloga i preparata za zarastanje rana

Veliki procenat dekubitnih rana u prvom i drugom stadijumu je izlečiv putem sistemskog i lokalnog lečenja, ako se blagovremeno reaguje. Oko 75% dekubitnih rana u drugom stadijumu je moguće izlečiti adekvatnom negom u roku od 8 nedelja. Kod teških stadijuma se po nalogu lekara izvodi hiruško lečenje, a ako ono nije moguće zbog pratećih postojećih bolesti pacijenata, nastavlja se sa lokalnim i sistemskim lečenjem.


Kako Vam Mobilna sestra može pomoći u kućnom lečenju dekubita?


Mobilna sestra je Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu koja na teritoriji Beograda pruža usluge stručne medicinske nege dekubitalnih rana. Svojim dugogodišnjim iskustvom u kućnom lečenju dekubita, uz najsavremenije metode lečenja koje pomažu da rane što pre zarastu, Mobilna sestra se izdvaja od drugih po procentu uspešnosti izlečenja dekubita. Mobilna sestra je privatna medicinska sestra koja u Vaš dom dolazi po pozivu, onda kada to Vama najviše odgovara i vrši savetovanje i medicinsko-negovateljske radnje neophodne za adekvatan tretman svih vrsta rana, uključujući dekubitus.


Nega dekubita kod kuće – cena?


Za sve neophodne informacije o ceni kućnog lečenja dekubita, kao i za sva vaša pitanja, Mobilna sestra Vam stoji na raspolaganju putem broja telefona 060 32 64 666, a možete nas kontaktirati i putem mejla ili društvenih mreža. U bilo kojem momentu, Mobilna sestra je tu da pruži savet i stručnu medicinsku pomoć na Vašoj adresi.