Kućno klistiranje

25.11.2019
Kućno klistiranje

Šta je klistiranje? Kada je neophodno klistiranje? Kako obaviti klistir kod kuće?

Možda ste prethodno čuli za reč klizma ili klistir, ali ako se ne bavite medicinom i nemate oko sebe starijeg ili nepokretnog bolesnika, može da se desi da ne znate tačno o čemu se tu radi. Zato smo mi tu da vam u današnjem tekstu detaljno odgovorimo na pitanje: ,,Šta je to klistir odnosno klizma?’’


Šta je klizma?


Klizma predstavlja neinvanzivnu i lako podnošljivu metodu mehaničke stimulacije pražnjenja creva. Kada u crevima nastane zastoj, najčešće kod starijih i slabo pokretnih osoba, ali ponekad i kod mlađih usred određenih zdravstvenih problema, ponekad je neophodno klistiranje kako bi se creva pokrenula i kako bi se ponovo uspostavio balans u organizmu pacijenta.


Kada je klistiranje neophodno?


Klizma se aplikuje po nalogu lekara onda kada je to neophodno, najčešće kada postoji dugoročan zastoj u radu creva, uporna konstipacija, ali i kada je neophodno da se isprazne creva pred određene lekarske intervencije ili pregleda. Postoji i niz drugih indikacija zbog kojih lekari prepisuju davanje klizme kao brzo i efikasno rešenje problema pacijenta. Trenutno se davanje klizme u svetu koristi i kao popularan metod detoksikacije organizma od viška toksina.


Kako se daje klizma kod kuće?


Iz iskustva znamo da se većina ljudi oseća najudobnije kada se klistiranje uradi u udobnosti njihovog doma. Kućno klistiranje obavlja stručno lice tako što se uz pomoć analnog katetera u debelo crevo ulije određeni miks tečnosti koji se sastoji od vode pomešane sa drugim sastojcima poput sapunice, fiziološkog rastvora, glicerola itd. Ovaj miks tečnosti funkcioniše na takav način da dovodi do nadražaja u crevima koji vode efikasnom i brzom pražnjenju creva i otklanjanju tegoba pacijenta.


Zašto je bitno da klistiranje kod kuće obavlja medicinska sestra?


Nakon što je lekar ocenio da je davanje klizme neophodno, najbolje bi bilo da klistir obavi stručna medicinska sestra sa iskustvom. Nestručno davanje klizme može biti neprijatno i bolno, pacijent se može povrediti, a klizma neće biti urađena kako treba i creva će ostati neispražnjena. Zaista je poželjno da davanje klizme kod kuće pravilno obavi privatna medicinska sestra koja ima dovoljno znanja i iskustva da pripremi pacijenta na odgovarajući način i samo klistiranje obavi brzo, efikasno i bezbolno. Klistiranje kod kuće je jednostavno rešenje jer obezbeđuje pacijentu neophodnu privatnost i uštedu vremena. Kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata, kućno klistiranje se preporučuje da bi se izbeglo organizovanje transporta i dodatno povećanje troškova za pacijenta.


Klizma kod kuće – cena?


Mobilna sestra je Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu sa višegodišnjim iskustvom u pružanju zdravstvenih usluga na terenu i u ambulanti. Jedna od najtraženijih usluga Mobilne sestre je upravo davanje klizme kod kuće, što Mobilna sestra obavlja stručno, strpljivo, bezbolno i u najkraćem roku od Vašeg poziva.

Ukoliko su vam neophodne dodatne informacije i cena za kućno klistiranje, kontaktirajte Mobilnu sestru putem telefona 060 32 64 666, putem e-mejla ili društvenih mreža. Mobilna sestra će u najkraćem roku odgovoriti na sva Vaša pitanja i zakazati davanje klizme u kućnim uslovima ukoliko je neophodno.

Vaša Mobilna sestra