Kućna palijativna nega

30.07.2020
Kućna palijativna nega

Šta možemo učiniti da poboljšamo kvalitet života osobama koje boluju od teških i hroničnih bolesti? Da li je moguće organizovati kompletnu negu palijativnih pacijenata kod kuće? Saznajte u današnjem tekstu!

 

Imati teškog ili palijativnog pacijenta u kući predstavlja veliki izazov za svaku porodicu. Teške bolesti ograničavaju fizičko funkcionisanje osobe što najčešće znači da je pacijentu ograničena samostalnost i neophodna mu je pomoć drugih lica. Takav pacijent često ne može samostalno da hoda, potrebna mu je pomoć pri kretanju ili se ne kreće uopšte, ne može samostalno da se hrani, otežano diše itd. U palijativne pacijente ne spadaju samo oboleli od kancera, već oboleli od svih teških, hroničnih i autoimunih bolesti koje često utiču i na skraćenje životnog veka.

 

Šta je palijativna nega?


Palijativni pacijenti moraju da se oslone na članove porodice ili da potraže stručnu medicinsku negu kako bi poboljšali svoj kvalitet života. Palijativna nega kao takva ima medicinski, psihološki i socijalni aspekt koji zajedno imaju za cilj da omoguće pacijentu što udobniji, kvalitetniji i dostojanstven ostatak života.


Palijativna nega je skup medicinskih i negovateljskih aktivnosti koji služi smanjivanju neprijatnosti i bolova koji se javljaju kod palijativnih pacijenata. Osnovni cilj palijativne nege je da se pacijentu obezbedi što normalnije i neometano svakodnevno funkcionisanje, uz minimiziranje bolova i tegoba.


Najčešće se palijativna nega povezuje sa negom obolelih od kancera u terminalnim fazama, ali ona zapravo podrazumeva mnogo više od toga. Mnogi pacijenti koji boluju od teških bolesti imaju pred sobom duži vremenski period, često meren u godinama ili decenijama, kroz koji će morati da žive sa svojom bolešću. Ovakvim pacijentima je takođe neophodna stručna pomoć da lakše prevaziđu prepreke koje im bolest nameće.


Organizovanje kućne palijativne nege?


Kao što se i kliničke slike naših pacijenata razlikuju, tako se i pristup i nega moraju prilagoditi zdravstvenom stanju i potrebama svakog palijativnog pacijenta pojedinačno. Ambulanta ,,Mobilna sestra’’ ima dugogodišnje iskustvo u pružanju profesionalne palijativne nege u kućnim uslovima. Ove usluge pružaju medicinske sestre, negovateljice ili gerontodomaćice, u zavisnosti od potreba pacijenta.


Palijativna nega, kao i nega starih i bolesnih lica, u blažim slučajevima može podrazumevati samo pomoć prilikom održavanja higijene pacijenta na dnevnom nivou. U tom smislu nudimo usluge jutarnje, popodnevne i/ili večernje toalete koja podrazumeva zamenu pelena za odrasle, presvlačenje i održavanje higijene genitalnog područja. Jedna od najčešćih usluga nam je i kupanje pacijenta u kućnim uslovima (u krevetu ili kupatilu) uz higijenu noktiju, kose, a po želji i brijanje za muške pacijente.


Medicinsko-tehničke usluge kao što su davanje terapije po nalogu lekara putem injekcije ili infuzije, administriranje i zamena katetera, nega stome, nega i previjanje rana su samo neke od naših usluga koje pružamo u kućnim uslovima i po pozivu, u terminima koji Vama najviše odgovaraju. Mobilna sestra je posebno specijalizovana za tretiranje i lečenje dekubitalnih rana (dekubitusa) koji se često javljaju kod nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata. Ukoliko je dijagnoza takva da je izvesno da će pacijent duži vremenski period provesti u krevetu, preporučljiva je i nabavka antidekubitnog dušeka.


Ambulanta ,,Mobilna sestra’’ takođe organizuje višečasovnu negu i nadzor od strane stručnih negovateljica sa dugogodišnjim iskustvom u nezi palijativnih, dementnih i nepokretnih pacijenata. Palijativna nega u ovom smislu se najčešće organizuje u smenama (8 ili 12 sati), a moguća je i organizacija 24h nege koja podrazumeva da negovateljica živi u stanu pacijenta.


Cena kućne palijativne nege?


Cena kućne palijativne nege zavisi od potreba pacijenta, broja sati i kontinuiteta angažovanja. Za više informacija možete nas kontaktirati putem telefona 060 32 64 666. Molimo Vas da pre poziva pripremite sve neophodne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta, lokaciji, terminima koji bi Vam najviše odgovarali i skupu usluga koji bi bio neophodan.


Uz podršku porodice i stručnog medicinskog osoblja, moguće je organizovati palijativnu negu kod kuće, bez izmeštanja pacijenta iz njemu poznate okoline i dodatnog stresa. Uz profesionalne medicinske usluge i negu Mobilne sestre, moguće je održati kvalitet života pacijenta, a osloboditi vreme članova njegove porodice za sve druge aktivnosti i obaveze. Tu smo za Vas!


Vaša Mobilna sestra