Kućna nega stome

12.06.2019
Kućna nega stome

Ukoliko neko od vaših najbližih ima potrebu za korišćenjem stome, nema sumnje da već dobro znate koliko je ovo pomagalo dragoceno za život te osobe, ali i vrlo osetljivo što se tiče postavljanja i nege okolne kože.

Kakve sve komplikacije stoma može da donese, kako da ih predupredite i kome da se javite u slučaju problema, saznajte u tekstu koji smo vam pripremili.

ŠTA JE STOMA I ZAŠTO JE TAKO DRAGOCENA?

Stoma za ishranu,, najjednostavnije rečeno gastrostoma, je hiruski postavljena  cevčica pomoću koje se hrane oni koji, iz različitih zdravstvenih razloga, ne mogu da se hrane na klasičan način. Naziv potiče iz grčkog jezika i ima značenje "usta" ili “otvor”, što najbolje označava svrhu stome.

Kako se ona postavlja i kako funkcioniše?

Kolostoma ili, skraćeno, stoma, predstavlja otvor debelog creva na stomaku koji se izvodi hirurškim putem. Deo creva se pričvršćuje za kožu, a kesa za stomu na disk stome koji se nalepi na otvor, kako bi fekalne materije odlazile u tu kesu.

Postoji nekoliko tipova izvedenih stoma. Njima se rešavaju zdravstveni problemi koji pacijent ima na različitim organima. Vrste su kolonostomija, ileostomija, urostomija i gastrostomija.

Najčešći razlozi za postavljanje stome su inflamatorna bolest creva, neoplazija, divertikularna bolest, neoplazije bešike ili bubrega.

U odnosu na dijagnozu i stanje pacijenta, lekar odlučuje da li će se postavljati privremena ili trajna stoma.

Nezamenjivost i dragocenost stome je u tome što ona spašava život pacijenta! Čak kada pacijent ne može da se hrani na drugi način, kada mu je  bolest onemogućila gutanje hrane, on može da se hrani pomoću stome. Dakle, značaj stome ne može biti veći!

NAVIKAVANJE NA ŽIVOT SA STOMOM

Život sa stomom svakako predstavlja jednu veliku promenu u životima bolesnika i njegovih bližnjih. Kao i na svaku promenu, i na ovo se polako navikava.

Nakon što dobijete osnovna uputstva za život sa stomom, od ogromne je važnosti i stučna podrška medicinske sestre koja će vam veoma pomoći da privikavanje prođe što lakše i brže. Svojim savetima olakšaće navikavanje na proceduru postavljanja stome, objasniti sve oko zamene kesa i posebno voditi računa oko nege kože u okolini stome.

Kako bi život sa stomom tekao što je moguće normalnije, dobićete savete oko kupanja, kretanja, čišćenja...

KOMPLIKACIJE KOJE MOGU NASTATI

Na žalost, neretko se dešavaju različite komplikacije nakon postavljanja stome.

Crvena i ojedena koža na okolnoj koži stome jedan je od najčešćih problema zbog kojeg se pacijenti javljaju medicinskoj sestri. Na iziritiranu kožu, disk se otežano postavlja i često dolazi do njegovog odlepljivanja. Pacijent i oni koji ga neguju ne umeju samo da reše ovaj problem, te je medicinska sestra ta koja dolazi, smiruje i neguje iziritiranu kožu i postavlja disk.

Takođe, može se desiti da je disk loše postavljen, što kao posledicu ima otežanu promenu i čišćenje. Na iziritiranoj koži nekada dolazi i do krvarenja, što, sem bola, i neprijatnosti, može dovesti i do infekcija kože.

Ukoliko se bilo šta od ovoga desi, problem nemojte pokušavati da rešite sami, već pozovite medicinsku sestru obučenu za negu stome, koja će sanirati problem u najkraćem mogućem roku.

POMOĆ MOBILNE SESTRE

Žaklina je medicinska sestra iz ambulante Mobilna sestra, koja je posebno obučena za kućnu negu stome i zamenu diska.

Njoj se možete obratiti u bilo kojoj fazi korišćenja stome, i ona će doći na vašu kućnu adresu, pomoći pacijentu i posavetovati članove porodice oko svega što korišćenje stome nosi.

Idealno je ukoliko medicinska sestra dolazi već na početku, nakon postavljanja stome, kako bi svojim savetima i bogatim iskustvom od samog starta pomogla bolesniku.

Žaklina će takođe doći ukoliko se desi da pacijentu primetite crvenilo ili bolne rane, usled nepravilno postavljenog diska. Ona zna kakav tretman je takvim ranama potreban kako bi zacelele, a ume i da pravilno postavi disk.

Pored fizioloških, tu su i psihološki aspekti u kojima ona može dati značajan doprinos. Uz maksimalnu stručnost, toplo ophođenje i spremnost da pomogne, Mobilna sestra predstavlja pravi oslonac u životima pacijenata sa stomom i njihovih porodica!

Mobilnu sestru možete kontaktirati na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.