Kućna nega starih – najstariji par

30.10.2018
Kućna nega starih – najstariji par

Dočekati starost je podvig sam po sebi, a dočekati ga u ljubavi sa nekim praktično naučna fantastika. Ali dešava se. Zaista se dešava. I podrška u životu znači, kao što je oduvek značila. Ali nekada se dešava da svako sa svojim problemima ipak ne uspeva da pomogne onom drugom u slučajevima u kojima je to neophodno. Naporna kućna nega starih, briga o bolesniku, ali i o osnovnim potrebama seniora nekada može da optereti porodicu, ali najviše pacijenta odnosno klijenta. Ponekad ovaj vid brige o starima znači da se druga, naročito stara osoba izlaže riziku za povrede, upale, kao i emotivni stres. Ovde govorimo o onim teškim situacijama u kojima nega podrazumeva i kupanje, i tretman potencijalnog dekubitisa, post-operativna stanja, previjanja i negu rana. Ali i ona najteža sa kojima se susrećemo, kada osoba pati od demencije ili Alchajmera i postaje nekad i agresivna, ili pak više ne može da brine o sebi. Ljubav je najvažniji element lečenja, ali nekada ipak nije dovoljna ona romantična ljubav. Nekada je ljubav prema profesiji i pozivu u misiji da se pomogne najadekvatnije, najefikasnije i stručno ono što je esencijalno za boljitak, a Mobilna sestra se trudi upravo to. Beskomrpmisno da neguje vrednosti kako kada je kompletna nega u pitanju, tako i kod kućne nege starih, koja je, ako razmislimo-specifična.

Životni vek je sve duži

Očekivani životni vek označava prosečan broj godina za koje se očekuju da osoba koja je rođena u datoj zemlji živi, ukoliko bi stopa smrtnosti u svakom uzrastu ostala stabilna u budućnosti. Očekivani životni vek se pokazuje odvojeno za muškarce i žene.
Cifre koje se dobiju najčešće odražavaju kvalitet zdravstvene zaštite u navedenim zemljama, kao i druge faktore, uključujući kontinuirane ratove, gojaznost i HIV infekcije.

U celom svetu, prosečan životni vek  iznosio je 70,5 godina (68 godina i 4 meseca za muškarce i 72 godine i 8 meseci za žene) u periodu 2010-2015, prema revidiranim izveštajima o stanovništvu Ujedinjenih Nacija 2015, ili 69 godina (67 godina za muškarce i 71,1 godina za žene) za 2016. godinu prema Svetskoj knjizi činjenica. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 2015, žene prosečno žive duže od muškaraca u svim većim regionima iu svim pojedinačnim zemljama, osim Malija i Svazilanda.

Srbija je tu na 96-tom mestu sa prosečnim životnim vekom od oko 73,9 godina, nešto manjim od komšija Makedonaca i Hrvata (74, 68 i 75,35).

Psihosocijalna podrška kao faktor u kućnoj negi starih

Postoji jedan veoma značajan faktor u pogledu kvaliteta zdravlja koji se često zanemaruje. Taj faktor ima veze sa raspadom inicijalnih integralnih zajednica jer naše društvo postaje sve fragmentiranije i sve više zavisi od tehničkih uređaja za komunikaciju. Ljudi postaju sve manje skloni da dožive direktne, lične interakcije sa drugima. Dok mnogi od nas ne uspevaju da povežu tačke i sklope jasnu sliku o vezama između smanjenja ličnog deljenja vremena sa drugima, uživo i fizički aktivno i sveukupnog kvaliteta zdravlja, veliki broj visoko cenjenih zdravstvenih stručnjaka to je učinio i ima puno toga da kaže o tome. U svojoj knjizi, doktro Džon Robins tvrdi da je najvažniji pokazatelj dugotrajnosti i dobrog zdravlja kvalitet naših ličnih odnosa. On navodi da je hronična usamljenost rangirana kao jedan od najsmrtonosnijih faktora rizika pri određivanju preuranog mortaliteta. Takođe se poziva na kulture koje su poznate po svojoj dugovečnosti i stepenu do kog vrednuju i ulažu svoje vreme i energiju u kultivaciju ličnih odnosa. Robins navodi Abhaziju i narod koji živi u planinama Kavkaza u Južnoj Rusiji kao najduže življe na svetu. U ovoj kulturi, bogatstvo se ne meri u smislu novca, nego u broju i kvalitetu odnosa koje osoba održava u svom domu, proširenoj porodici i zajednici.

Kada se govori o uticaju odnosa na naš sveukupni kvalitet zdravlja, Din Orniš, drugi visoko cenjeni lekar i istraživač, kaže: "Nisam svedok nijednog drugog faktora, niti ishrane, niti pušenja, niti vežbanja, pa ni stresa, ni genetike, ni droga, a ni operacija koji ima veći uticaj na naš kvalitet života, pojavu bolesti i preuranjenu smrt od svih ovih uzroka kao što je manjak zdravih međuljudskih odnosa i veza".

Prisustvo podržavajućih, hranljivih odnosa u našim životima pruža antidot stresu koji doživljavamo kada se osećamo preplavljenim, izolovanim, nepodržanim od strane najbližih i nepovezanim sa našim okruženjem. Takav stres oslobađa hormone kao što su kortizol i kateholomini epinefrin i norepinefrin, koji se takođe zovu adrenalin i noradrenalin. Socijalna podrška neutrališe efekat stresa snižavanjem proizvodnje ovih stresnih hormona. Iv Šehilo, lekar, govori o tome kako postoji nešto što se zove ljubavni koktel. "Ljubav otvara seriju fizioloških događaja u telu. Peptidi i hormoni se ispuštaju, uključujući endorfine, oksitocin, dopamin, vazopresin i azot oksid. Oni dovode do manje anksioznosti, brže relaksacije i stvaranja pozitivne fiziologije u organizmu.

Razvijanje psiho-socijalne podrške je isto toliko važno kao i dobro jesti, bezbedno voziti, vežbati i izbegavati pušenje. Vreme provedeno s našim supružnikom, decom, unucima i najbližim prijateljima, daje "žive porukama" našim ćelijama.

Upravo zato smo svesni potrebe za provođenjem vremena sa najbližima i dragim ljudima. Pored brojnih usluga, Mobilna sestra nudi i usluge iz domena Kućne nege starih, a tu su:

Kućna nega starih - cene

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga kućne nege starih, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Uz ovu uslugu, možete odabrati i neku od naših ostalih usluga, koje možete pogledati ovde.

Vaša Mobilna sestra