Kućna nega rane

18.06.2020
Kućna nega rane

Zašto neke rane sporije zarastaju od drugih? Zbog čega je lečenje dekubitalnih rana posebna kategorija nege rana? I kako efikasno sprečiti infekciju rane? Saznajte više u današnjem tekstu!

Kako nastaju rane?


Rane se najčešće javljaju zbog mehaničkog oštećenja kože nastalog spoljašnjim uticajem. U pitanju su ogrebotine, razderotine i posekotine, kao i sva fizička oštećenja kože nastala usled hiruških intervencija i povreda.

Većini rana je neophodna redovna dezinfekcija i previjanje kako bi se smanjio rizik od pojave infekcije i omogućilo neometano zarastanje rane. Cilj tretiranja i lečenja rane jeste potpuno zaceljenje povređene kože, bez trajnih ožiljaka ili uz što manje moguće ožiljke. Nadzor stručnog medicinskog osoblja je preporučljiv kod svih vrsta rana, a posebno ukoliko dolazi do promene u izgledu rane, pojave gnoja ili krvarenja rane.

Pored kratkotrajnih i plitkih rana, postoje i hronične rane. Hronične rane jesu rane kojima je potrebno neobično dugo da zarastu (uglavnom više od 6 nedelja) i one zahtevaju poseban multidisciplinarni pristup i pomoćna sredstva prilagođena pacijentu i samoj rani.

Zašto su dekubitalne rane drugačije od drugih rana?


Dekubitalne rane su posebna vrsta rana koja nastaje zbog dugoročnog pritiska na određeni deo tela pacijenta. Dekubitalne rane se takođe nazivaju i dekubitusi ili rane od ležanja. Ova vrsta rane se najčešće sreće kod pacijenata koji su duže vreme ležali ili sedeli, bez adekvatne promene položaja tela. Ukoliko kod ležećeg pacijenta ne dolazi do redovne promene položaja i tačaka pritiska, otvaraju se dekubitusi tamo gde koža i telo trpe konstantan pritisak.

Začetak dekubitusa možete prepoznati u obliku crvenila kože koje ne prolazi kada se promeni položaj tela pacijenta. Ukoliko se ne pristupi korišćenju antidekubitnog dušeka ili mehaničkim promenama položaja tela, dekubitalne rane mogu veoma brzo uznapredovati.

Akcenat u lečenju dekubitusa je u prevenciji, ali kada je do otvaranja rane već došlo, najbolje je zatražiti pomoć lekara ili stručne medicinske sestre. Stručno medicinsko osoblje treba da pristupi saniranju dekubitusa što je ranije moguće kako bi se izbegle dodatne zdravstvene komplikacije i infekcije, a i kako bi se izbegli dodatni troškovi.

Zašto je bitno da negu rane obavlja stručno medicinsko osoblje sa iskustvom?


Rane se razlikuju po veličini, izgledu, dubini i prisutnosti infekcije. Dekubitalne rane predstavljaju posebnu kategoriju rana koja progresuje na specifičan način. Samim tim, ne leče se sve rane na isti način i istim pomoćnim sredstvima. Stručna medicinska sestra sa iskustvom u previjanju, tretiranju i lečenju rana može već na prvi pogled odrediti:

·         da li je neophodan lekarski pregled ili hiruška intervencija

·         da li je prisutna infekcija i treba li uzeti bris rane i uraditi laboratorijsku analizu

·         kakva je nega potrebna i koja pomoćna sredstva treba koristiti u lečenju rane

·         iz prethodnog iskustva može proceniti otprilike koliko dugo je potrebno za zarastanje rane uz pravilnu negu

Nega i previjanje rane kod kuće?


Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,MOBILNA SESTRA’’ je specijalizovana za pružanje medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga u udobnosti Vašeg doma. Nega i previjanje rana su jedne od naših najtraženijih usluga i usko smo specijalizovani i za tretiranje dekubitalnih rana. Uz pomoć redovne nege i specijalnih obloga za brže zarastanje rana koje koristimo, proces lečenja rane postaje lakši, efikasniji i kraći.

Cena previjanja rane kod kuće?


Za sve informacije o cenama usluga Ambulante ,,Mobilna sestra’’ koje se vrše na terenu obratite nam se putem telefona 060 32 64 666, putem zvaničnog mejla ili u inboks naših društvenih mreža. Molimo Vas da prethodno pripremite relevantne informacije o stanju rane, zdravstvenom stanju pacijenta, kao i o lokaciji. Cena tretiranja rane zavisi od veličine i stanja same rane, a bitno je naglasiti da je u većini slučajeva lečenje rane proces koji traje.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve informacije, kao i zakazivanje termina posete Mobilne sestre onda kada to Vama najviše odgovara ili u najkraćem roku od Vašeg poziva. Ako Vi ne možete do nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

Vaša Mobilna sestra