Kućna nega porodilja (epiziotomija, carski rez, mastitis)

01.08.2018
Kućna nega porodilja (epiziotomija, carski rez, mastitis)

Tokom meseci priprema za čin porođaja, sve se menja. Ne samo da trudnica, buduća porodilja postaje zaista u ,,drugom stanju” u smislu stanja organizma, da joj se menja tok misli, način funkcionisanja, ishrana, obaveze, aktivnosti, već se menja zauvek i život onih oko nje, pre svega partnera. Nastaju nove uloge i ova žena postaje zauvek nešto novo. Majka. A nju čekaju konkretni i realni izazovi koji nisu neminovni, ali su česti. Ne treba ih se plašiti, ali ih treba biti svestan i znati da postoje rešenja i da je kućna nega porodilja jednako važna kao i bezbedan i stručan tok samog porođaja. Najveći izazovi kod porođaja su komplikacije koje nastaju u samom toku procedure ili neposredno nakon nje, a to su epizotomija, carski rez i mastitits.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je hirurški rez na koži i potkožnom tkivu koji se, u određenim slučajevima, radi tokom porođaja. Obavlja ga osoba koja porađa ženu (babica ili lekar), kako bi se međica porodilje zaštitila od pucanja i olakšao porođaj. Sam čin epiziotomije ne boli, jer se dešava u trenutku izlaska bebine glave koja pritiska međicu. Epiziotomijska rana je dužine nekoliko santimetara, a nakon porođaja se ušiva. Konci nakon epiziotomije se ne skidaju, već se sami apsorbuju i ispadaju.

Kako se neguje rana od epiziotomije?

Rana od epiziotomije nije retka pojava, ali je često jedan od najvećih problema porodilja. Posledice podrazumevaju određene osećaje neprijatnosti, zatim peckanja, bola. Nekad se desi i da rana zateže. Svakodnevno funkcionisanje porodilje je nešto komplikovanije, a zbog pravilnog zarastanja potrebno je mirovanje. Proces tretiranja rana podrazumeva veoma intimnu saradnju, poverenje i stručnost. Mobilna sestra tokom pregleda proveri stanje rane, uradi toaletu rane, ali i daje savete o ovom i drugim mogućim problemima koji su nastali ili bi mogli nastati. Mobilna sestra u Beogradu obavlja kućnu negu epiziotomije stručno i pouzdano, na vaš poziv. Nega epiziotomijske rane traje desetak dana.Rana od epiziotomije svakodnevno se tretira savremenim sredstvima za dezinekciju kao i dodatnim sredstvima kao što su sprejevi za dezinfekciju i brže zarastanje rana. Nije preporučljivo korišćenje parfimisanih sapuna i šampona u tom predelu sve dok rana ne zaraste. Mobilna sestra je upravo zato ostvarila saradnju sa Clinell Srbija sredstvima za dezinfekciju koji su specijalno namenjeni tretiranju i održavanju higijene tela i prostora u medicini.

Carski rez kao neminovno rešenje

Jedna naša poznanica nam je ispričala svoju perspektivu carskog reza. Nije bila svesna šta je tačno razlika, dok nije otišla u posetu kumi koja se porodila. Kuma je imala sreće i bila u privatnom apartmanu sa još jednom ženom. Međutim stanje te žene ju je zateklo. Bila je jako bleda, nije mogla da se pokrene, ispijena i u jako lošem stanju. Kuma se porodila regularno, bez komplikacija, dok se njena cimerka jedva izborila sa porođajem i morala da ide na carski rez. Njihova stanja nisu mogla da se poredi, a tek tada nekako je bilo očigledno ono što je zapravo jasna medicinska istina. Carski rez je ozbiljna, hirurška procedura posle koje je oporavak sasvim drugačiji od redovnog porođaja i zahteva sasvim drugi pristup post-porođajnom procesu.

Šta je carski rez?

Carski rez je ozbiljna operacija, pravi hirurški zahvat kojim se pravi rez na materici i stomaku, kako bi se beba na taj način rodila. Sprovodi se kod više vrsta indikacija, a može biti planiran ili hitan. Izbegava se ukoliko je moguće, ali se dešava da je neminovan kako bi se zaštitili bilo beba bilo majka, bilo oboje.

Carski rez je u svakom slučaju trauma za organizam porodilje, baš kao i svaka druga operacija. Iako je usmeren ka stvaranju novog života, a sprovodi se zarad bezbednosti i optimalnog rešenja u kriznim situacijama ili kod određenih indikacija, ova vrsta porođaja je veliki stres za organizam žene. S obzirom na to gde se rez nalazi i da rana mora da se redovno neguje i da dobro zaraste, post-operativni period zahteva posebnu vrstu nege. U prvim danima nakon carskog reza, porodilji  može biti jako teško da uporedo brine o bebi i adekvatno neguje sebe, a dešava se i da jednostavno to ne sme. 

Kakva nega nakon carskog reza je potrebna?

Nega posle carskog reza vrši se odmah i to već u porodilištu. Nakon operacije, nega rane u kućnim uslovima podrazumeva čitav niz radnji kojima se pomaže porodilji, od davanja analgetika, kontrole i dezinfekcije rane, preko kontrole rada creva, davanje infuzija, skidanje katetera. Nega rane posle carskog reza tokom boravka u porodilištu je zadatak medicinskog osoblja, a pri otpustu porodilji se daju smernice kako negovati ranu posle carskog reza u kućnim uslovima koju stručno i profesionalno sprovodi Mobilna sestra.

Ovo podrazumeva skidanja konaca, do čega dolazi za oko deset dana nakon carskog reza, zatim dezinfekciju rane od carskog reza i kontrolunjenog zarastanja. U slučaju pojave otoka ili crvenila rane, kao i bilo kakav iscedak, važno je obratiti se medicinskom osoblju, a Mobilna sestra uz redovnu negu svakako je tu da prve znake problema uoči, primeti, sanira, ili po potrebi uputi na reagovanje.

Porodilji je takođe potrebna pomoć i oko dodatnih stvari, kao što je upala dojki, uspostavljanje dojenja i sl. Uz mirovanje se dešava da se pojavi i mastitis koji može dodatno opteretiti proces oporavka.

Mastitis – čest problem sa konkretnim rešenjem

Mastitis je naziv za infekciju tkiva dojke. Ako dojite, to se zove laktacija ili puerperalni mastitis. Ako niste, zovu se periduktalni mastitis. Mastitis može učiniti da se osećate kao da imate grip, ali se može izlečiti mnogo brže.

Najblaži oblik je kada su vam grudi osetljivije nego obično. Grudi se ne inficiraju često, ali kada se to desi, može da boli gore nego najgori PMS bol ikada.

Uzroci mastitisa

Mastitis je uobičajeno stanje kod žena koje doje. Čak i 1 od 10 dojilja pati od ovog stanja. DO mastitisa dolazi od rezervi mleka u mlečnim kanalima. Ovo se dešava kada vaša beba ne sisa ili se nepravilno pričvršćuje za bradavicu, ili čak kada daje prednost jednoj dojci spram druge. Mastitis se takođe može desiti ako se ne hranite bebu ili se ne ispumpavate redovno.

Žene dojilja nisu jedine osobe koje dobijaju mastitis. Ako ne dojite, probušena bradavica ili piercing bradavica mogu izazvati infekciju dojke. Oba omogućavaju bakterijama da uđu u mlečne kanale. Ovo je posebno uobičajeno kod žena koje puše.

Simptomi mastitisa

Kao i svaka druga infekcija, tkivo oko zaraženog područja postaje upaljeno kako bi se sprečilo širenje na druge delove tela. Uz mastitis, kanal zaraženog mleka prouzrokuje da grudi pocrvene i postanu osetljive na dodir ili tople.

Od lakšeg ka težem, ovo su stadijumi do kojih dolazi, od zastoja mleka do upale dojki, koji mogu lako da ređu u teže oblike ako se ne leče: Faze mastititsa su zastoj mleka – začepljenje kanalića, nebakterijska upala dojke – mastitis, bakterijska upala dojke – mastitis, nakupljanje gnoja – čir.

Kako biste izbegli pogoršanje stanja, morate uporno dojiti bebu, masirati dojku i izmusti mleko. Ponekad se koristi i pumpica, a Mobilna sestra je tu da vam stručno pomogne kako ne biste došli u situaciju da ipak morate da pijete antibiotike i trpite bolove nepotrebno.

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga medicinske sestre kao što su nega nakon epistomije, carskog reza, ili nega mastitisa - kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o drugim uslugama koje obavljamo.