Kućna nega dekubitusa

16.09.2021
Kućna nega dekubitusa

 

Dekubitus ili dekubitna rana predstavlja posebnu vrstu rane koja nastaje usled dugotrajnog sedenja ili ležanja na neadekvatnog podlozi. Ove vrste rana nastaju tako što telo pacijenta ostaje predugo u istom položaju, vršeći konstantan pritisak na podlogu na istim delovima tela.

Dekubitus najčešće možemo videti kod slabo-pokretnih ili nepokretnih pacijenata koji nisu u stanju da sami dovoljno često menjaju položaj tela, a neadekvatno ili neredovno primaju tuđu pomoć za promenu položaja. Dekubitusi mogu nastati usled dugotrajnog ležanja kao posledica starosti ili bolesti, pa ih često viđamo po izlasku iz bolnice gde je pacijent duže vreme ležao ili nakon boravka u staračkom domu u kojem nije imao adekvatnu negu.

Kod nepokretnih bolesnika je akcenat na prevenciji nastanka dekubitusa, što se najadekvatnije čini uz korišćenje antidekubitnog dušeka. Antidekubitni dušek uz pomoć kompresora izmešta tačke pritiska na telo pacijenta, sprečavajući nastanak i širenje dekubitalnih rana.

Lečenju dekubitusa treba pristupiti što pre, čim se uoči potencijalni problem. Nelečeni dekubitusi mogu da se prošire i uzrokuju, osim bola i neprijatnosti za pacijenta, niz drugih zdravstvenih problema.

Kako se leči dekubitus?

Lečenje dekubitusa zahteva holistički pristup koji obuhvata regulisanje opšteg zdravstvenog stanja pacijenta na najbolji mogući način, uz akcenat na regulisanje ishrane i anemije zajedno sa tretmanom rane. Za lečenje dekubitusa neophodno je:

  • Korišćenje antidekubitnog dušeka koji izmešta tačke pritiska na telo pacijenta
  • Što je češće moguće menjati položaj pacijenta, a najkasnije na dva sata
  • Redovna higijena tela i posteljine pacijenta, posebno ako se dekubitus nalazi na sedalnom delu tela
  • Suzbijanje i sprečavanje infekcije rane redovnom dezinfekcijom i previjanjima od strane stručnog medicinskog lica
  • Suzbijanje postojeće infekcije rane putem antibiotske terapije koju propisuje lekar
  • Primenom posebnih proizvoda za negu dekubitusa i brže zarastanje

Koliko traje lečenje dekubitusa?

Dužina tretmana i lečenja dekubitusa zavisi od faze u kojoj se rana nalazi, mesta na kome se nalazi, prisutnosti infekcije i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Lečenje dekubitusa može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Da bi se sprečilo dalje širenje, infekcija i pogoršanje rane, neophodno je održavati higijenu pacijenta na što višem nivou i vršiti redovnu toaletu i previjanje rane.

Da li se svi dekubitusi mogu lečiti kod kuće?

Dekubitusi se do određenog stepena pogoršanja mogu tretirati u kućnim uslovima uz pomoć stručne medicinske sestre ili tehničara, uz prethodno laboratorijsko utvrđivanje prisutnosti infekcije i terapiju prepisanu od strane lekara ukoliko je infekcija prisutna. Dekubitusi u poodmaklim fazama zahtevaju asistenciju hirurga i leče se u bolničkim uslovima.

Kako vam Mobilna sestra može pomoći u lečenju dekubitnih rana?

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu MOBILNA SESTRA nudi usluge medicinskih sestara u kućnim uslovima na teritoriji Beograda. Jedna od naših najčešćih usluga je upravo previjanje i tretman svih vrsta rana, opekotina, poderotina, kao i dekubitusa.

Mobilna sestra je posebno specijalizovana za tretman i lečenje dekubitusa. Pored dugogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima sa dekubtinim ranama, previjanje vršimo koristeći najsavremenija pomoćna sredstva i obloge za brže zarastanje rana.

Zakazivanje kućnog previjanja rana?

Bilo kojeg dana u nedelji između 08h i 20h možete zakazati termin za previjanje rana na kućnoj adresi putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Molimo vas da pre poziva pripremite sve relevantne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta, stanju rane i lokaciji pacijenta kako bismo što brže mogli da vam izađemo u susret.

Osim previjanja rana i nege dekubitusa, MOBILNA SESTRA pruža niz medicinsko-tehničkih usluga poput nabavke antidekubitnog dušeka, davanja terapije prepisane od strane lekara putem injekcije ili infuzije, davanja klizme, pomoći pri održavanju higijene nepokretnih bolesnika itd.

Naš cilj je da obezbedimo najkvalitetniju uslugu medicinske sestre u udobnosti vašeg doma, u najkraćem roku od vašeg poziva ili u terminu koji vama najviše odgovara. Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra