Kućna nega beba i majki – spas u pravi čas

26.05.2019
Kućna nega beba i majki – spas u pravi čas

"Ja ću, sve ću ja sama!" - uzvikivala sam kad god bi se, tokom moje lepe i lake trudnoće, povela priča oko nege bebe u prvim danima. Srećna što se i pred porođaj osećam kao leptirić pun elana, zaista sam verovala da mi neće biti potrebna ničija pomoć.

 

Ok, obrada pupka baš i nije nešto u šta bih se upustila, ali sve ostalo – ma šta je tu problem da ne mogu sama?

 

Međutim, kada sam se porodila, a pošto sam bila "sečena", sve mi je palo dosta teško. No, iako sam morala da odmaram i osećala bolove, i dalje nisam odustajala od ideje da patronažnu sestru koja nam je pripala pustim samo da "odradi" pupak, a da kupanje i celokupnu negu obavljam ja.

 

Već ste shvatili da sam jedna od onih prilično tvrdoglavih žena koje misle da sve umeju najbolje. E, nas takve život nekad opomene.

 


POMOĆ OKO BEBE JE USKORO BILA - NEOPHODNA

 

Način na koji radi patronažna sestra koja nam je došla mi se nije naročito dojmio. Imam utisak da je sve "odrađivala" kako bi što pre otišla, ali to mi isprva nije ni bilo naročito bitno, jer sam i pre toga bila spremna brzo da je ispratim.

 

U međuvremenu mi je sve teže padalo da stojim, pa čak i na kratko, i bolovi koji su bili vrlo intenzivni su me ometali da se u potpunosti koncentrišem na negu bebe. Nisam ni znala da tu ima toliko detalja koje treba znati: od toga kako se kupa bebina glavica, preko toga na koju stranu se čiste oči, do toga kako se tretira temenjača.

 

Da ne pričam da mi je zaista trebao i neko sa kim ću da se konsultujem oko proizvoda za negu, jer je već na startu bilo očigledno da je koža moje bebe vrlo osetljiva, baš kao što je i moja – sklona crvenilu i ekcemima.

 

Povrh svega, imala sam problem sa ragadama i, samim tim, otežanim dojenjem. To je i bilo presudno da se zapitam da li sam negde pogrešila.

 

Od poznanice iz škole za trudnice saznala sam za ambulantu Mobilna sestra i Žaklinu koja dolazi u kućne posete porodiljama. Posvećena i nežna, kaže Tijana, i ima strpljenja za sva pitanja novopečenih majki.

 

Priznala sam sebi da mi pomoć – ipak treba i pozvala Žaklinu.

 


NEGA BEBE KAO SA REKLAME

 

Kako se samo Žaklina pobrinula za moju bebu – nežno i pažljivo, a tako stručno i sa sigurnošću. Mnoge cake oko kupanja i nege pokazala je i meni i suprugu, pupak joj je sredila fantastično, a beba je u njenom naručju bila mirna kao bubica.

 

Mislim da sam ne šest, nego sto šezdeset i šest pitanja imala da joj postavim i to mi uopšte nije predstavljalo problem, jer sam znala da ću na svako dobiti odgovor, i to ne neki zbrzan i neodređen, već vrlo konkretan.

Za bebinu osetljivu kožu imala je nekoliko odličnih saveta, a čak mi je donela neke kremice i da probam.

 

Bila sam prezadovoljna, uz osećaj da mi se sve što me je zbunjivalo konačno posložilo u glavi. Time sam stekla i mnogo veću sigurnost u sebe kao majku, a primetila sam da je i moj muž bio znatno ohrabren time što je naučio.

 

 

A ONDA – I POMOĆ MAMI

 

Istovremeno sa negom bebe, Žaklina se pobrinula i za mene. Vodila je računa o mojim ranama od epiziotomije, pregledala ih, dezinfikovala i dala mi savete oko dalje nege.

 

Već sam pomenula moj problem sa ragadama i dojenjem. Žena je ekspert u ovoj oblasti, tačno je znala šta treba da uradi da mi pomogne.

 

Bolne bradavice i grudi ubrzo su postale prošlost, a dojenje bebe je počelo da postaje pravo zadovoljstvo – trenuci u kojima se mama i beba zbližavaju i uživaju. Na sve moje dileme oko izmlazanja, količine mleka, učestalosti i trajanja dojenja i mnogih drugih stvari, Žaklina je imala pravi odgovor.

 

Mogu slobodno reži da je zaslužna što sam dojila čak dve godine i što kasnije baš nikakvih problema nisam imala.

 


Sve u svemu, srećna sam što sam pronašla najbolju moguću pomoć i podršku u tim osetljivim, dugim danima, prvim danima sa bebom. Zato moja preporuka uvek ide – za Žaklinu.

 

 

Anita sa Tašmajdana