Krevetac za bebu

27.12.2016
Krevetac za bebu

erovatno ste puno čitali i slušali o tome kako će vas roditeljstvo promeniti i koliko ćete bezrezervno voleti to malo biće, ali vas sve to neće pripremiti za razne osećaje koji će se javiti i za jak zaštitnički osecaj koji cete osetiti.

Uprkos tome što rešite gde će biti dečja soba, odaberete krevetac i nameštaj, još uvek nisam upoznala majku koja je svoje novorođeno dete stavila u jednu sobu da spava a sama otišla da legne u drugu, ja sam i na samu pomisao osećala nespokojstvo. Osim toga preporuluje se da beba najmanje 6 meseci spava u sobi svojih roditelja iz raznoraznih razloga, te stoga ajde da smestimo taj krevetac u roditeljsku sobu.

Vrlo je verovatno da ćete morati da malo promenite dosadašnji raspored u spavaćoj sobi, pomerite krevet ili odmaknete noćni stočić. Dakle i ovde važe ista pravila kao ranije, deciji krevetac ne bi trebao da se nalazi na udaru vrata, kod grejnog ili rashladnog tela, ispod prozora ili spoljnog zida. Krevetac treba smestiti do ili u blizini roditeljskog kreveta i to paralelno sa roditeljskim krevetom, NIKAKO uspravno na uzglavlje ili u podnožju kreveta, jer se beba instiktivno okreće ka majci i nepravilan polozaj tela može dovesti do određenih deformiteta.

Ako imate prostora postavite komodu sa pultom za presvlačenje i sve potrebne stvari uz krevetac a ako ne u blizini kreveca kako biste se poštedeli noćnih šetnji i pretraživanja. Što se svetla tiče odlučite sami, ako se spokojnije osećate, ostavite neko prigušeno svetlo da gori.

Bilo bi dobro da iz spavace sobe, ukoliko ih, imate izbacite tv i računar, dokazano je da bebe reaguju na promene jačine inteziteta osvetljenja u sobi i to im remeti san.


Kako izabrati pravi krevetac

Krevetac je mesto u kome će vaše novoređenče provoditi najviše vremena u prvim nedeljama svog života pa je veoma važno da odaberete kvalitetan krevetac pouzdanog proizvođača i da svoj izbor uskladite sa budžetom kojim raspolažete. Izbor kreveca u današnje vreme je zaista veliki, od klasičnih drvenih kreveca pa do high-tech kreveca izrađenih od posebnh materijala sa različitim ugrađenim sistemima za monitoring i animaciju bebe. Ja ću se ovde pozabaviti krevecima koji su dostupni na našem tržištu, a u nekom od sledećih tekstova cu vam predstaviti neke, malo luksuznije varijante, koje se prave po narudžbini.

Zajedničko za sve krevece je da se proizvode u skladu sa posebnim Standardima za bezbednost. Njihova visina, visina ogradice, razmak između prečki i njihove dimenzije su tačno precizirane određenim pravilnicima. Jedan od posebnih zahteva je da kreveci moraju biti obojeni netoksičnim bojama i lakovima. Dimenzije kreveca su uglavnom 120x60 cm, 160x80 i ređe 140x70 cm. Pri kupovini kreveca posebno obratite pažnju da li je visina od gornje ivice dušeka, kada se on nalazi na donjoj ili srednoj poziciji, pa do gornje ivice 50 cm ili više, tako vaša beba nece moci da pada ili preskače ogradicu.

Tipovi kreveca najcesci na našem tržistu su:

1. Klasičan drveni krevetac sa ili bez fioke za odlaganje stvari, na sve 4 strane je ograda od prečki. Jeste da je fioka dobro rešenje za odlaganje stvari i ja lično imam krevetac sa fiokom ali nisam zadovoljna izborom, fioka je jako plitka i kada se dusek nalazi na najvišoj poziciji sa gornje strane je otvorena i bude jako prašnjava.


2. Drveni krevetac, sa ili bez fioke, cije su bočne strane potpuno zatvorene, dobar izbor ukoliko se krevetac nalazi blizu vrata ili prozora.

 

3. Multifunkcionalni drveni krevetac, koji uglavnom ima dve fioke i komodu s pultom za presvlačenje sa leve ili desne strane a koji kasnije moze da se transformiše u tinejdžerski krevetac, komodu i radni sto. Jedina je mana sto je za njega potreban malo veći prostor.


4. Ovalni drveni krevetac koji je napravljen po uzoru na majčinu utrobu i svojim oblikom simulira toplinu gnezda i sigurnosti. Produžava se posebnim dodacima sa leve i desne strane i na taj način prati rast deteta.

 

5. Prenosivi kreveci za putovanje su bili moj favorit jedno vreme sve dok negde nisam pročitala studiju da pvc materijal od koga su uglavnom napravljeni može štetno da utiče na bebino zdravlje ukoliko beba boravi duži period u njemu. Oni dolaze sa puno dodataka, pult za presvlačenje, kolevka, deo za odlaganje stvari, muzička vrteška, vibracije...


6. I poslednji i moj omiljeni prenosivi krevetac poznat kao co-bed, next2me bed, odnosno krevetac koji se postavlja uz roditeljski krevet i tako beba prividno spava uz majku ali su zapravo dve odvojene podloge za spavanje. Ovaj krevetac je dobar izbor jer zahteva manji prostor i jer je vrlo mobilan i najvažnije jer dobro utiče na zdravlje vašeg deteta, naime nedavna studija je pokazala da bebe koje prve 2 god spavaju do svojih majki manje oboljevaju od bolesti srca.

 


Činjenica je da se ceo tok života menja, ali sve te promene, nove navike i prilagođavanja nestanu svaki put kada vam se beba osmehne i pruži ručice da je uzmete. U narednom blogu, više ćemo govoriti o krevecima. Mobilna sestra je tu za Vas, ukoliko imate nekih nedoumica ili pitanja pišite nam na ambulanta@mobilnasestra.rs , naći ćemo rešenje za Vaše probleme i nedoumice.


Mirjana Trajkovć
dipl. arhitekta