Korišćenje katetera pri kućnom lečenju

09.08.2019
Korišćenje katetera pri kućnom lečenju

,,Svi smo mi nečija deca’’ volimo da kažemo mi odrasli i samostalni ljudi onda kada su godine našeg detinjstva već odavno iza nas. Što smo stariji, to se manje naši roditelji brinu o nama, a više mi o njima. Kako su godine prolazile, a moja majka postajala sve starija, postalo je očigledno da joj zdravlje polako slabi, uprkos tome što je još uvek bila sposobna da samostalno vodi računa o sebi.

Kako je uvek bila relativno zdrava, za mene je bio veliki šok kada je moja majka prvi put završila u bolnici na hitnoj operaciji. Tada sam se po prvi put uplašila za njen život i bila prinuđena da u našem krajnje neorganizovanom državnom zdravstvenom sistemu pokušam da ostanem prisebna i razumem sve te komplikovane reči koje su medicinski radnici izgovarali kada su pričali o njoj.

Na svu sreću, operacija je bila uspešna. Međutim, nastupio je niz novih izazova vezanih za njen oporavak Moja majka se osećala relativno dobro, ali joj je preporučeno strogo mirovanje i nošenje katetera u kućnim uslovima nakon otpusta iz bolnice.

A ja o plasiranju i zameni katetera nisam znala apsolutno ništa osim toga da je moja majka bila izuzetno nezadovoljna načinom na koji su joj stavili kateter u bolnici. Rekla je da je u njenom slučaju nastupio niz problema: kateter je jednom prilikom ispao, drugom curio, imala je neprijatnost pri mokrenju i kreirala je generalno negativan stav i prema medicinskom osoblju za koje je smatrala da nije obratilo dovoljno pažnje pri plasiranju katetera, i prema kateterizaciji uopšte.

Međutim, nismo imali izbora. Moja majka je bila osuđena na kateter u narednom periodu kućnog oporavka. U pokušaju da joj pomognem na bilo koji način, počela sam da se raspitujem među prijateljima o tome kako bismo proces plasiranja i menjanja katetera mogli da joj olakšamo. Jedan prijatelj je nedavno bio u sličnoj situaciji sa svojim ocem kome je bio potreban kateter nakon operacije prostate. On mi je preporučio da kontaktiram Mobilnu sestru, ambulantu za pružanje usluga medicinske sestare u kućnim uslovima , čije je usluge njegov otac koristio. Čim sam na internetu pronašla broj telefona Mobilne sestre, odmah sam je pozvala, iako je već bilo kasno uveče.

Već tokom prvog telefonskog razgovora sa Mobilnom sestrom postalo mi je jasno da činim pravu stvar za svoju majku. Nakon brzog i lakog dogovora, Mobilna sestra je već sutradan bila kod moje majke u dogovoreno vreme. Sestra koja je došla kao da je znala kakvo je negativno iskustvo moja majka prethodno imala i nije štedela vreme da sa njom porazgovara i detaljno joj objasni postupak koji sledi. Koristila je gel koji je umanjio neprijatnost prilikom promene katetera, a njen dodir je bio stručan i nežan. Osetila sam veliko olakšanje kada sam videla da je sve prošlo kako treba, da moja majka više nije u strahu i da ne moramo da čekamo sanitet da dođe već možemo da zakažemo medicinsku uslugu koja nam treba onda kada nama odgovara.

Ono što mi je bilo posebno važno jeste to što nam je Mobilna sestra rekla da je slobodno pozovemo u bilo koje doba u slučaju da nam treba konsultacija. Na našu veliku radost, komplikacija nije bilo, a sa Mobilnom sestrom smo se čuli samo onda kada je bila potrebna ponovna zamena katetera, što je ona obavljala stručno, brzo i nežno svaki put. Kroz nekoliko meseci moja majka se oporavila, a sada sam ja ta koja od srca preporučuje Mobilnu sestru drugima kojima je potrebna stručna osoba za plasiranje i zamenu katetera u kućnim uslovima.

Jelena (50), Palilula