Koje su prednosti zdravstvene nege u kućnim uslovima?

11.01.2019
Koje su prednosti zdravstvene nege u kućnim uslovima?

U kući imam bolesnika kojem je potrebna svakodnevna zdravstvena nega. U pitanju je moj suprug Miodrag, kojem je nakon operacije bubrega i bešike znatno oslabilo zdravlje i kome su potrebne različite vrste terapija i tretmana.

Naravno, nakon oporavka od operacije, iz bolnice je kako se to sad često dešava, vrlo brzo otpušten kući, a ja sam se nekako najsigurnije osećala dok je ležao tamo, u smislu da sam bila sigurna da tamo dobija svu potrebnu medicinsku negu. Nakon otpuštanja iz bolnice, morala sam da osmislim najpraktičnije moguće rešenje za njegovu negu.

Ja nisam vozač, sin jeste i on je bio spreman da svoj raspored obaveza prilagodi tome da oca vozi u ambulantu na previjanja i terapije. Imao je dobru volju, ali već trećeg dana bilo je jasno da mu to zaista komplikuje realizaciju njegovog privatnog biznisa, koji trpi zbog svakodnevnih odlazaka na drugi kraj grada jer mi i ne živimo zajedno. Sin ima svoju porodicu i odavno se odvojio od nas. Mi smo se dosada sami brinuli o svojim životima i zdravlju ali bolest supruga nas je napravila zavisnom od tuđe pomoći i brige.

Kućna nega pacijenata kao nova opcija

O prevozu sanitetom državne hitne pomoći do ambulante nismo ni razmišljali jer suprug nije skroz nepokretan, pa oni ne bi ni došli, koliko sam čula iz iskustava poznanika.

·  Postoje službe koje sve što vam obavljaju kod kuće, dođu Vam kad Vama odgovara – rekla mi je ženica sa čijim mužem je moj muž delio sobu u bolnici.

·  A najbolja od svih je, koliko sam čula, Mobilna sestra. Mi ćemo nju zvati. - prisetila sam se reči ove gospođe. Srećom, pa smo razmenile brojeve telefona, kako bismo se upitale za zdravlje muževa, jer su se oni baš lepo sprijateljili u toj nemiloj situaciji.

Nazvala sam Radmilu, tu novu poznanicu iz bolnice, i saznala da im Žaklina iz “Mobilne sestre” dolazi već od prvog dana po muževljevom povratku iz bolnice.

Dala mi je njen broj i već za nekoliko minuta dogovorili smo posetu ove medicinske sestre.

Šta nam je obezbedila zdravstvena nega u kući?

Nakon nekoliko Žaklininih poseta, mogla sam već sa sigurnošću da potvrdim da su je kućna nega bolesnih usluga koja vredi i koja se isplati.

Rado ću pobrojati neke od prednosti u koje smo se moja porodica i ja uverili:

·    Bolesnik ne mora da koristi sanitetski prevoz;

·    Bolesnik ne mora da koristi nikakav prevoz (što porodicu oslobađa te obaveze);

·    Bolesnik ne mora da izlazi iz svog stana, što mu svakako više odgovara nego da se maltretira u izlasku (pogotovo ako je na spratu), odlasku i povratku iz bolnice;

·    Štedi vreme porodici (jer niko ne mora da se organizuje za izlazak i prevoz);

·    Nema čekanja na red;

·    Medicinska sestra dolazi u vreme kad vama odgovara, što vam omogućava da planirate svoje obaveze i usklađujete sa kućnom posetom bolesniku;

·    Dobija se kompletno zbrinjavanje bolesnika u skladu sa njegovim potrebama i prepisanim terapijama;

·    Nema zbrzavanja, žurbe, nekvalitetno odrađene usluge – sve je vrhunski, uz kompletno posvećivanje bolesniku;

·    Tehnike koje koristi Žaklina su proverene, jer žena ima godine iskustva iza sebe, ali koristi najsavremenija sredstva za medicinsku negu;

·    Pored zdravstvene nege koja je vrhunska, dobićete i stručne savete oko nege bolesnika, ukoliko zatreba da mu pomognete (a hoće) kad medicinska sestra nije tu;

·    Uz ljubaznost i ohrabrenje, osmeh i poneku šalu, dani oporavka prolaze brze i lakše – ne samo bolesniku, već i prisutnim članovima porodice;

·    Kad se sve sabere, kućna nega je i najpovoljnije moguće rešenje;

Mom suprugu su trebali previjanje rane, prevencija dekubitisa, praćenje krvnog pritiska, infuzija i injekcije, ali su usluge koje pruža mobilna sestra zaista sveobuhvatne.

Sve u svemu, stekla sam ogromno poverenje u ambulantu mobilna sestra, odnosno u Žaklinu koja sve to vodi i sprovodi. Mojoj porodici je uz njenu pomoć omogućeno da funkcioniše vrlo normalno i uobičajeno, iako imamo ležećeg bolesnika. A puno znači kad ne morate da se zaustavite sa svojim životima, u smislu poslova, obaveza prema deci, unucima... Nego je nega bolesnika uvrštena u naš već postojeći raspored. To nam zaista sve olakšava.

Ja sam zahvalna na svemu, a veliku zahvalnost Žaklini duguje i moj suprug Miodrag, koji sem, iako bolestan, oseća kao čovek, kao gospodin, što on ume da kaže.

Naš glas za Žaklinu!

Snežana sa Vračara