Klizma – pravo rešenje za vaše tegobe?

01.11.2018
Klizma – pravo rešenje za vaše tegobe?

Šta je klizma i kada se koristi?

Klizma, odnosno klistiranje je zapravo ubrizgavanje tečnosti u rektum pomoću creva.

Zvuči strašnije nego što jeste,  realno postoje rizici do kojih može doći pre svega  neadekvatnim administriranjem i postupkom.

U standardnoj medicini, najčešća upotreba klistira je u tome da se telo oslobodi konstipacije i zarad čišćenja creva pred medicinski pregled ili proceduru. Takođe, klistir ili klizma se koristi  kao sredstvo za davanje hrane, vode ili lekova, kao stimulant poboljšanja opšteg stanja  organizma. Ima i lokalnu primenu i, iako retko, može se koristiti i kao sredstvo za smanjivanje temperature, kao oblik rehidracione terapije (proktokliza) kod pacijenata kod kojih nije primenjena intravenozna terapija.

U drugim kontekstima, manje ili više poznatim, klizme koriste neke alternativne terapije zdravlja, koje se koriste rekreativno, pre svega kao deo seksualnih aktivnosti, ali i sadomazohizma, ali i jednostavno zbog zadovoljstva. Ovo pak nije naša tema, iako bismo vas i u tom slučaju savetovali da vodite računa kako i sredstvima, tako i o metodi administracije klizme.

Administracija klizme

Administracija klizme je peocedura koja se koristi za stimulaciju evakuacije stolice. To je tečnost koja se najčešće koristi za ublažavanje ozbiljnog zatvora. Proces pomaže u izbacivanju nagomilanog “otpada” iz rektuma kada to ne možete sami učiniti. Pribor I sredstva za davanje klizme su dostupne u apotekama i možete ih kupiti za kućnu upotrebu, ali trebalo bi da tražite od doktora ili medicinske sestre određena uputstva kako biste izbegli povrede ili u slučaju ozbiljnih i dugotrajnijih lečenja i direktno pomoć Mobilne sestre.

Klistira se primenjuje kako bi se očistilo debelo crevo i bolje otkrio rak debelog creva i polipi   I za pripremu pacijenata za kolonoskopiju.

Zašto je najbolje da klizmu obavi stručna osoba?

Medicinske sestre koje se time bave godinama imaju rutinu i savršeno znaju kako da obave klistiranje, da bi postupak bio izveden pravilno, a da pacijentu ne bude neprijatno ili bolno, što je moguće ukoliko se ne obavi stručno.

Medicinska sestra iz naše ambulante je uvek ljubazna i brižna. Pored brzine i stručnosti, pacijentima i njihovim porodicama to je izuzetno važno. I kada je kod pacijenata prisutan strah, strpljiv pristup i nežan dodir medicinske sestre rešavaju sve. Klistiranje u kući, kao i druga pomoć oko bolesnika, usluga je koju možete dobiti i rano ujutru i kasno uveče, i radnim danima i vikendom, kad god vam je to potrebno, jer je Mobilna sestra uvek tu za vas i vaše bližnje!

Glavne medicinske upotrebe klizme

Čišćenje creva

Pripremljena, jednokratna klizma

Akutni tretmani

Kao stimulansi creva, klizma se upotrebljava u iste svrhe kao i oralno davanje laksativa:

·       da se ​​ublaži zatvor;

·       za lečenje fekalne impakcije;

·       za pražnjenje debelog creva pre medicinskog postupka kao što je kolonoskopija.

Klizma velikog volumena se može davati kako bi se očistilo što više debelog creva od fecesa. Međutim, običan mini klistir je uglavnom koristan samo za evakuaciju  zaostale stolice u rektumu, a ne i u crevnom traktu.

Takav mehanizam klistira se sastoji od zapremine tečnosti koja uzrokuje brzo širenje crevnog trakta u kombinaciji sa, u slučaju određenih rastvora, iritacijom crevne sluzokože. Ovo može da rezultira snažnom peristaltikom i osećanjem ekstremne fekalne urgentnosti. Klistir se zadržava sve dok ne dođe do očekivane potreba za defekacijom, pri čemu primalac može proterati bilo koju fekalnu materiju otpuštenu pomoću instilovanog rastvora.Postupak može izazvati neprijatan osećaj nadimanja i grčenja.

Neki se možda osećaju nelagodno na pomisao na klistir. Međutim, on je vrlo efikasno sredstvo koje se koristi u restauriranju digestivne funkcije, creva i rešavanju i nekih drugih zdravstvenih problema.

Najčešće se koristi kao:

·       Stimulant creva (za lečenje konstipacije)

·       Za čišćenje debelog creva (priprema za higijenu i kolonoskopiju)

·       Za rendgenografija (priprema)

·       Administraciju lekova

·       Za higijenu u crevu

Mogu se pronaći i, za sad ne dokazane, ali sugerisane upotrebe i informacije o određenim tipovima klizmi (npr. kafa klizmi) za koje se smatra da imaju antioksidativne efekte i ulogu u lečenju karcinoma, ali ovo nije podržano naučnim istraživanjem.

Davanje klizme u kućnim uslovima - cene

Ukoliko Vas zanimaju cene za davanje klizme u kućnim uslovima, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o ostalim našim uslugama, koje možete pogledati ovde.

Vaša Mobilna sestra