Klizma – efikasno rešenje dugotrajne opstipacije

02.06.2021
Klizma – efikasno rešenje dugotrajne opstipacije


Dugotrajna opstipacija je česta pojava kod teško pokretnih i nepokretnih pacijenata usled nedostatka kretanja, ali se javlja i zbog drugih uzroka: loše ishrane, izloženosti stresu, uzimanja određene terapije ili prisustva određenih zdravstvenih problema. Izostanak pražnjenja creva duži od 3 do 5 dana je znak da je neophodna konsultacija sa lekarom radi ustanovljavanja uzroka opstipacije. Osim toga, hronična dugotrajna opstipacija često izaziva nadimanje i bolove, smanjujući kvalitet života pacijenta.

Regulisanje ishrane uz obogaćivanje jelovnika vlaknima i drugim preporučenim namirnicama je, uz povećanje fizičke aktivnosti, prva pomoć za rešavanje problema opstipacije. Međutim, u određenim slučajevima kada opstipacija dugo traje, lekar može preporučiti davanje klizme odnosno klistiranje kao rešenje. Davanje klizme se takođe radi pre određenih dijagnostičkih pregleda i bolničkih intervencija.

 

Kako funkcioniše davanje klizme kod kuće?

 

Davanje klizme je medicinsko-tehnička radnja koju po nalogu lekara izvodi stručno medicinsko osoblje – medicinska sestra ili tehničar u cilju stimulacije i pražnjenja creva. Sam postupak davanja klizme se sastoji iz ubrizgavanja određenog miksa tečnosti (fiziološkog rastvora, glicerola, sapunice...) putem posebnog rektalnog katetera direktno u debelo crevo pacijenta. Sastojci ubrizganog rastvora deluju na takav način da rastežu zidove debelog creva stimulišući receptore sluzokože i rastvarajući stvrdnute fekalne mase na sitnije delove koji se potom lakše izbacuju napolje. Ubrzo nakon davanja klizme u velikoj većini slučajeva dolazi do pražnjenja creva i velikog olakšanja za pacijenta. Po potrebi, u određenim slučajevima medicinska sestra može uraditi i manuelnu ekstrakciju nakon davanja klizme.

 

Kako se pacijent priprema za davanje klizme kod kuće?

 

Priprema pacijenta se razlikuje u zavisnosti od toga da li je pacijent pokretan ili nepokretan, odnosno da li je u stanju da sam ode do toaleta nakon davanja klizme. Svakako je neophodno prethodno pripremiti prostor u kome će se davati klizma tako da pacijentu bude što udobnije, ali i da se maksimalno poštuje njegova privatnost. Preporučuje se korišćenje podloške (posebne mušeme koja se nabavlja u apotekama). Pacijent se tokom davanja klizme najčešće nalazi na leđima ili boku.  

 

Zašto je bitno da klistiranje izvede stručna medicinska sestra?

 

Sam postupak klistiranja kod kuće po nalogu lekara treba da obavi stručno medicinsko osoblje sa iskustvom zato što nestručno davanje klizme može dovesti do neprijatnosti i ozbiljnih povreda pacijenta. U skladu sa zdravstvenom istorijom pacijenta i dužinom zastoja, sestra na licu mesta može da proceni kakav miks tečnosti bi bio najadekvatniji za datog pacijenta. Psihička priprema pacijenta i strpljenje su takođe od velike važnosti tokom davanja klizme.

 

Kako zakazati davanje klizme kod kuće?

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ pruža medicinsko-tehničke usluge stručnih medicinskih sestara sa dugogodišnjim iskustvom na teritoriji grada Beograda, u stanu ili kući pacijenta. U kratkom roku od vašeg poziva ili u terminu koji vama najviše odgovara, Mobilna sestra izlazi na teren i pruža usluge neophodne za vaše brže ozdravljenje: davanje infuzija, injekcija, previjanje rana, tretman dekubitusa, davanje klizme, nega stome, pomoć pri kupanju i održavanju higijene nepokretnih bolesnika i druge usluge medicinskih sestara i negovateljica.

Za zakazivanje usluge davanja klizme u kućnim uslovima u Beogradu možete se obratiti Mobilnoj sestri na broj telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Ukoliko vam je potrebno više informacija o ovoj ili ostalim našim uslugama, možete nam i pisati putem zvaničnog mejla ili inboksa neke od naših društvenih mreža. Mobilna sestra teži da pruži najkvalitetniju zdravstvenu uslugu u najkraćem roku od vašeg poziva, onda kada je to vama najpotrebnije.

I ne zaboravite: kada vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod vas!

Vaša Mobilna sestra