Klistiranje u kućnim uslovima

20.08.2020
Klistiranje u kućnim uslovima


Popularizacija klistiranja kao sastavnog elementa brige o sopstvenom telu počela je u Holivudu početkom 21. veka. Često se klistiranje pominje uz pojmove poput detoksikacija ili eliminacija toksina iz organizma, ali klistiranje kao medicinska radnja nastala je sa primarnom svrhom za rešavanje određenih zdravstvenih problema.

 

Šta je klistiranje?

 

Klistiranje (davanje klizme) podrazumeva medicinsko-tehničku proceduru koja izaziva pražnjenje creva odnosno rešavanje opstipacije. Kod ljudi koji imaju problema sa redovnom stolicom, davanje klizme je jedno od neinvanzivnih i lako podnošljivih rešenja kod opstipacije. Osim kod opstipacije, davanje klizme se često nalaže od strane lekara pre određenih lekarskih pregleda i intervencija.

 

Šta inače može pomoći kod opstipacije?


Opstipacija nastaje uglavnom kao kombinacija više negativnih faktora: manjka fizičke aktivnosti, neadekvatne ishrane, stresa, nesanice, uzimanja određenih lekova itd. Najčešće se za rešavanje opstipacije preporučuje:

 

·         Više manjih obroka dnevno sa puno vlakana

·         Redovan san u dužini od najmanje 7h

·         Bavljenje sportom ili drugim fizičkim aktivnostima najmanje sat vremena više puta nedeljno

·         Davanje klizme / klistiranje po nalogu lekara

 

Kako se vrši klistiranje?

 

Davanje klizme odnosno klistiranje se obavlja uz pomoć posebne opreme u vidu analnog katetera pomoću kojeg se u debelo crevo uvodi specijalni miks tečnosti. Ovaj miks je baziran na vodi, ali se u njemu nalaze i sastojci posebno prilagođeni zdravstvenoj situaciji pacijenta i problemu koji se rešava. Ti sastojci su uglavnom sapunica, fiziološki rastvor, glicerol i drugo.

Uvođenjem prilagođenog miksa tečnosti putem katetera u debelo crevo pacijenta, izaziva se nadraživanje i pokretanje creva, koje dovodi do brzog i efikasnog pražnjenja creva. Na ovaj način u kratkom roku se rešava opstipacija i sve neprijatnosti koje je pacijent trpeo zbog zastoja creva i odsustva pražnjenja tokom dužeg vremenskog perioda.

 

Zašto je preporučljivo da davanje klizme obavi medicinsko osoblje sa iskustvom?

 

Davanje klizme je procedura koja može izazvati neprijatnosti i povrede ukoliko je neadekvatno sprovedena. Možda klistiranje zvuči jednostavno, ali kada ga obavlja neko nestručan, proces može biti bolan i neefikasan odnosno creva mogu ostati neispražnjena, a pacijent povređen.

 

Medicinska sestra sa znanjem i iskustvom koja može klistir obaviti brzo, lako i bezbolno je preporučljiv izbor svaki put kada lekar oceni da je davanje klizme neophodno. Bilo da su u pitanju dugi zastoji creva koji se mogu javiti zbog slabog kretanja, starosti i lekova ili je u pitanju klistir prepisan zbog predstojeće lekarske intervencije, medicinska sestra zna kako da na adekvatan način pripremi pacijenta i obavi zahtevanu uslugu bez stresa i neprijatnosti.

 

Kako vam Mobilna sestra može pomoći?

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ postoji već 6 godina i bavi se obavljanjem medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga na terenu, na teritoriji Beograda. Davanje klizme odnosno klistiranje je jedna od naših najpopularnijih usluga koje možemo da pružimo u najkraćem roku od Vašeg poziva. Radnim danima i vikendom, u terminima koji Vama najviše odgovaraju, Mobilna sestra dolazi na Vašu adresu da pomogne rešavanje Vaših zdravstvenih problema.

 

Proces klistiranja se obavlja u udobnosti Vašeg doma, čuvajući vašu privatnost, a štedeći vreme i novac koji bi bio neophodan za organizovanje transporta pacijenta.

 

Cena davanja klizme kod kuće?

 

Za sve informacije o cenama naših usluga možete nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666, putem službenog mejla ambulante ili naših društvenih mreža. Molimo Vas da pre poziva pripremite informacije o godištu i zdravstvenom stanju pacijenta, kao i o lokaciji pacijenta, kako bismo mogli da vam lakše i brže izađemo u susret.

Stojimo Vam na raspolaganju za zakazivanje i sva dodatna pitanja vezana za davanje klizme kod kuće. Ne zaboravite naš moto – ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

Vaša Mobilna sestra