Klistir u kućnim uslovima – realni saveznik kućnog lečenja

12.07.2018
Klistir u kućnim uslovima – realni saveznik kućnog lečenja

Zdravlje i idealni uslovi su neretko samo to – stvar velike sreće. Naravno da postoje brojne procedure i situacije o kojima se nerado govori, a zbog same prirode i više psihološke barijere, jedna od tih procedura je upravo klistir, a posebno u kućnim uslovima.

Ono što možda niste znali jeste šta sve podrazumeva ovaj proces, kada je sve ova usluga neizbežna, ali i kada joj možemo pribegnuti i pomoći svom organizmu da se oporavi i pravilno detoksikuje.

Šta je zapravo klistir odnosno klizma?

Klizma ili klistiranje debelog creva je terapijska procedura koja podrazumeva ubrizgavanje tečnosti kroz analni otvor u debelo crevo radi njegovog čišćenja i pražnjenja, postavljanja dijagnoze ili davanja lekova. Klizma se radi isključivo kada je indikuje lekar. 

Kako se obavlja klizma? 

Klizma se obavlja tako što se pomoću analnog katetera u debelo crevo ulije tečnost koja se sastoji od vode i nekog od sledećih sastojaka: sapunice, parafinskog ulja, glicerola, čaja od kamilice, fiziološkog rastvora. Osnova je uvek voda i nje mora biti mnogo više. Ovim se izazivaju nadražaji u crevu, te ono ubrzo nakon toga izbacuje sav sadržaj.

Kada se primenjuje klizma?

Zatvor ili konstipacija je uobičajeno problematično stanje gastrointestinalnog sistema. Pojavljuje se kada debelo crevo ne uspeva da ukloni telesne produkte kroz rektum. Ljudi sa ovim stanjem imaju jedva tri ili nekad i manje kretanja creva u toku sedam dana. Blagi zatvor se često javlja i kada ne jedete dovoljno vlakana ili ne pijete dovoljno vode na redovnoj osnovi. Dnevno vežbanje takođe pomaže u sprečavanju konstipacije, ali znamo da ovo nije uvek svima lako da postignu.

Administracija klistiranja se najčešće koristi za čišćenje debelog creva. Međutim, ovo je obično poslednje sredstvo za lečenje konstipacije. Ako dijeta i vežbanje nisu dovoljni da biste imali redovnu stolicu, vaš lekar može preporučiti laksativ pre pokušavanja klistiranja. U nekim slučajevima, laksativi se koriste noć pre administracije klistera koji podstiču već spomenutu aktivaciju creva.

Klistiri se takođe mogu koristiti pre medicinskog pregleda debelog creva. Vaš doktor može da prepiše klistiranje pre rendgenskog snimanja dela debelog creva prilikom čega traži recimo polipe. Na ovaj način se dobija jasnija slika stanja. Ovaj postupak se takođe može uraditi i pre kolonoskopije.

Jednostavno rečeno, klistir, tj klizma očisti debelo crevo i izaziva kretanje creva, čineći da se osećate čistije, lakše i zdravije gotovo odmah.

Simptomi konstipacije

Glavni zadatak debelog creva je apsorpcija vode i hranljivih sastojaka iz hrane i uklanjanje otpada i toksina. Tokom godina zidovi debelog creva mogu postati zakrčeni ne-eliminiranim otpadom, čineći ga sporim i neefikasnim. Do ovoga dolazi i u slučajevima produžene vezanosti za krevet, dakle veoma su osetljivi ležeći pacijenti, ali je klizma česta i kod trudnica recimo iz prosto higijenskih razloga pred sam porođaj.

Međutim, ukoliko vaša creva ne rade svoj posao kako treba, bilo da je reč o posledici neaktivnosti, pacijentima vezanim za krevet, problemima većeg obima, ozbiljnim dijagnozama ili pak trenutnih nelagoda i problema sa ishranom, stresom, možda ćete prepoznati kod sebe neke od sledećih simptoma:

-Alergije
-Depresija
-Glavobolja
-Umor
-Gubitak apetita
-Nemogućnost koncentrisanja
-Gorušica
-Razdražljivost
-Bolovi u stomaku
-Otok
-Problemi sa težinom

Ovi simptomi su samo signali za to da je vašem telu neophodno čišćenje i detoksikacija. Iako ovaj proces nije obavezno ugodan, posebno ukoliko se neprofesionalno i nestručno primenjuje, čime može doći i do povreda koje sigurno ne želimo, pokazalo se da je izuzetno koristan za ceo organizam. Upravo zato treba reagovati na vreme jer su kod konstipacije vrlo brze posledice. Pored već nastupajućih tegoba, angažovanjem profesionalnog lica lišavate sebe ili svoje najbliže neprijatnosti i dodatnog, tj ikakvog bola.

Klizma dostojna kraljevskog tretmana

Kućna klizma nije nikakva novost niti nešto što obavljaju samo oni koji su opsednuti svojim zdravljem, nepokretni bolesnici ili mi u Mobilnoj sestri kroz uslugu davanja klizme u kućnim uslovima. Nije tako davno bilo kada su se kućne klizme rutinski propisivale od strane lekara kao normalan lek za razne bolesti.

Za jednog egipatskog kralja, još 1500 pne, poznato je da je lečen redovnim medicinskim tretmanima u vidu rutinskih kućnih klizmi. Egipćani su verovali da su sve bolesti prouzrokovane oštećenim, neželjenim unosom hrane ili unošenjem previše hrane, i shvatili da klistiranje može ponuditi olakšanje čak i u veoma ozbiljnim situacijama.

Drevni regioni u Africi, Grčkoj, Babiloniji, Indiji i Kini koristili su klistiranje.

Američki Indijanci su obavljali klistire.

Luj XIV je imao preko 2.000 klistira tokom svog života i ostao je zdrav.

Čak i živahna i lepa Mae Vest započinjala je svakodnevno dan sa jutarnjim klistirom.

Dok se medicinska zajednica nekako isključila od potenciranja prednosti kućnih klistira, kao i generalno nekako od prirodnih tretmana koji zapravo daju neverovatne rezultate i to na mnogo polja, neki medicinski profesionalci polako mu se vraćaju. Klinički klistir se može koristiti kao terapijski tretman za niz tegoba, kao što su zapaljenja, zamor, detoksikacija jetre i borba sa karcinomom.

Zašto je najbolje da klizmu obavi stručna osoba?

Medicinske sestre koje se time bave godinama imaju rutinu i savršeno znaju kako da obave klistiranje, da bi postupak bio izveden pravilno, a da pacijentu ne bude neprijatno ili bolno, što je moguće ukoliko se ne obavi stručno.

Medicinska sestra iz naše ambulante je uvek ljubazna i brižna. Pored brzine i stručnosti, pacijentima i njihovim porodicama to je izuzetno važno. I kada je kod pacijenata prisutan strah, strpljiv pristup i nežan dodir medicinske sestre rešavaju sve. Klistiranje u kući, kao i druga pomoć oko bolesnika, usluga je koju možete dobiti i rano ujutru i kasno uveče, i radnim danima i vikendom, kad god vam je to potrebno, jer je Mobilna sestra uvek tu za vas i vaše bližnje!

Davanje klizme u kućnim uslovima - cene

Ukoliko Vas zanimaju cene za davanje klizme u kućnim uslovima, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Informišite se i o ostalim našim uslugama, koje možete pogledati ovde.

Vaša Mobilna sestra