Kanabis – droga ili lek?

07.03.2017
Kanabis – droga ili lek?

Preko 30 zemalja sveta već je legalizovalo marihuanu, dok je kod nas pitanje dana (ili godine) kada će se to i desiti. Konzumenti kanabisa ili marihuane neretko se nazivaju narkomanima, ali kao što svaki novčić ima dve strane, tako ima i ova priča. Širom sveta postoje dokazi da je upravo ulje kanabisa delotvorno delovalo na ozdravljenje pacijenata od kancera i ostalih teških bolesti. Pa, da li je onda istina negde na pola puta?

Kanabis je korovska biljka koju je nemoguće iskoreniti i jedna je od najzastupljenijih droga na svetu.  To je zelena, braonkasta ili siva mešavina sitno isecakanih suvih cvetova, lišća, stabljika i semenki Indijske konoplje koja se naziva Cannabis sativa.

Iako se tvrdi da u njenim blagodetima mogu uživati svi bez posledica, jedno istraživanje sprovedeno u 2014. godini je pokazalo da to baš nije u potpunosti tačno. Istraživači su analizirali 2000 slučaja komplikacija nastalih usled korišćenja marihuane – 2% je obuhvatalo probleme srca, dok je 9 slučajeva bilo vezano za srčani napad.

Nije ni svaki primer legalizacije na istom nivou u svakoj zemlji. Primera radi, iako je logičnije da na Jamajci  bude apsolutno sve dozvoljeno vezano za ovu biljku, to se jedino može reći za Urugvaj. Čak ni u Holandiji upotreba marihuane nije 100% legalna te su zakoni ublaženi kako bi se putem turizma moglo zaraditi na ovoj biljci. Sem legalizacije, postoji i dekriminalizacija. To znači da je dozvoljeno kanabis gajiti za lične potrebe, ali ju je nemoguće kupiti na legalan način. Portugal, Poljska, Rusija, Ukrajina su samo neke od zemalja koje su zvanično dekriminalizovale marihuanu.

Pošto je vladina komisija za kontrolisanje psihoaktivnih supstanci u novembru 2015. godine predložila da se lekovi, koji se već proizvode u svetu, registruju i u Srbiji i da se nađe zastupnik farmaceutskih kuća koje ih proizvode, izdvojili smo jedno od mišljenja stručnjaka u vezi sa ovom temom:

„Jedan lek je ekstrakt, a dva su sintetska na bazi kanabisa. Takođe, trebalo bi da se odrede imena lekara koji će te lekove za određene indikacije prepisivati pacijentima u slučajevima kada drugi lekovi ne deluju. Ti lekovi su ciljana terapija za određeni tumor, a kanabis nije lek ni za šta. Protiv sam zato što nema standardizovane proizvodnje i zato što ne znam šta je u tom (kanabisovom) ulju, dok sastav leka znam. Imam specifikaciju proizvođača, znam koja je koncentracija i znam šta mogu da očekujem. Brinem za bezbednost pacijenata i apsolutno se protivim tome da se droga legalizuje. Neću imati ništa protiv kada bude mogla da se iskontroliše količina THC-a u medinske svrhe“, izjavila je prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg iz Kliničkog centra Srbije. (Izvor: Vice Srbija)

Pacijentima se neretko daje morfijum u slučaju izmučenosti od bolesti i neispavanosti, a koji sadrži THC baš kao marihuana. Inače, nivo THC-a u marihuani se može kretati od 2-20%, i to je samo jedan od 400 sastojaka. Postavlja se pitanje – zašto je ispravnije pacijenta uspavljivati pomoću morfijuma koji sadrži određene hemikalije umesto da se to učini pomoću prirodne biljke?

Osobe koje konzumiraju marihuanu sa nižim nivoom THC-a su žargonski rečeno “naduvane“. Međutim, količina od 3% nikako nije dovoljna osobi koja ima rak u poodmakloj fazi. Treba napraviti striktnu razliku između osoba koje kanabis koriste radi uživanja i onih za lečenje ili ublažavanje simptoma bolesti poput kancera, psorijaze, dijabetesa, leukemije, hepatitisa C, neuroloških oboljenja, astme, kardiovaskularnih oboljenja i mnogih drugih.

Marihuana ima halucinogeno dejstvo, a sam efekat se primećuje nakon nekoliko udahnutih dimova, dostižući maksimum nakon 15-30 minuta. Uživalac marihuane može reagovati na različite načine: od euforije, smejanja bez razloga do napada panike i anksioznosti. Njeno konzumiranje smanjuje sposobnost koncentacije i učenja, dovodi do poremećaja ravnoteže i koordinacije pokreta, ubrzanog rada srca, povišenog krvog pritiska i sušenja usta. Kod redovnih pušača marihuane dolazi do čestih prehlada, iskašljavanja šlajma, nesanice i nebrige za ličnu higijenu i izgled i gubitka motivacije.

17. februara održan je protest ispred Vlade Srbije koji je imao jasnu poruku – „Ili nas uhapsite jer se uspešno ilegalno lečimo kanabisom ili nam dozvolite da se legalno lečimo.“ Pozvali smo predstavnike udruženja IRKA da bismo iz prve ruke saznali kako je protest protekao i zbog čega se zalažu za legalizaciju:

„Država je trebalo da sasluša ljude koju su se nudili  “na tacni“. Ovaj održan protest je bio ismevanje nas samih - molili smo ih da nas uhapse. Na celom Balkanu i u pola Evrope nema toliko zabeleženih slučajeva ljudi koji se ilegalno leče koliko ima u Srbiji. Iako je ulje u Kanadi legalno, imamo prijatelja koji je invalid i tamo se bezuspešno lečio. Pitao se kakvo ulje mi to imamo u Srbiji jer je čuo za mnoge ljude koji su se uspešno izlečili. Ispostavilo se da tri meseca koristi ulje koje sadrži svega 2% THC-a, a maksimalni efekat toga je da podiže imunitet kod zdravih ljudi. Nakon 48 sati od našeg razgovora je kontaktirao čoveka koji živi u Holandiji i ilegalno pravi ulje od legalne sirovine, što se dosta razlikuje od naše zemlje gde je sve kontanimirano. Nakon te porudžbine, u roku od nedelju dana je imao značajne pomake. Imali smo skoro jednu pacijentkinju iz Srbije koja nije verovala u ovaj vid izlečenja, ali je ipak uradila to zbog majke koja je videla tračak nade u svemu tome. Za svega mesec dana tumor joj se prepolovio!“.

Ova i mnoge druge priče podsetnik su zdravstvenim i nadležnim institucijama u Srbiji da se značajnije pozabave ovim pitanjem i pomognu ljudima koji boluju od kancera i ostalih teških bolesti tako što će se doneti odgovarajući zakon. Međutim, možemo li verovati leku u čiji hemijski sastav nismo sigurni do kraja? Ili je bolje biti ilegalno živ nego legalno mrtav?