Kako sam se rešila Mastitisa?

20.12.2018
Kako sam se rešila Mastitisa?

Puno stvari ti niko ne kaže kada se porodiš. Ti mali horori koje niko ne želi da podeli sa tobom, kao npr. činjenica da nosiš pelene za odrasle prvih par nedelja posle izlaska iz bolnice.. Ali, ovo je neka druga tema.

Jedna od najneprijatnijih stvari koja mi se desila, pošto sam rodila prelepog Luku, je ta da sam dobila Mastitis. Iako zapravo nisam ni znala šta je Mastitis u tom momentu i šta se to dešava sa mojim telom?!

Konsultovala sam Google, svog najboljeg prijatelja u ovoj nedaći kako bih se samodijagnostifikovala.

Sećam se da sam jedne noći ispumpavala dojke, pre spavanja, kada sam osetila oštro probadanje u levoj dojci kada sam izbacila mleko. Pogledala sam svoje grudi tada i leva dojka je bila crvena i topla. Pozvala sam mamu (mog Gurua za sve neobjašnjive stvari koje se tiču rađanja) i zamolila je za savet, na šta je ona preporučila da stavim toplu oblogu na svoje grudi jer je mislila da mi se samo začepio kanal iz kojeg sam izbacivala mleko. Kada se moj sin probudio, negde oko 2 sata iza ponoći, celo telo me je bolelo. Tresla sam se kao list, a morala sam da dojim. Bez oklevanja, opet sam konsultovala Google kako bih proverila svoje stanje u skladu sa simptomima koje sam imala i osećala sam da je ovaj moj slučaj možda ipak ozbiljniji od začepljenog kanala.

Sutradan, svastika mi je poslala poruku, jer ju je mama obavestila o mojim  simpotomima, rekavši da je i ona imala istu stvar, dodajući da je ona ipak uspela da „izmuze to iz sebe“. Zauzimajući „liniju manjeg otpora“ ostala sam kod kuće taj dan i dojila se neprestano. Nije uspevalo. Štaviše, bilo je još gore.

Konačno sam sela u kola i otišla u Dom zdravlja gde me je lekar pregledao, dijagnostifikao Mastitis i utvrdio da sam slučaj za antibiotike i dodao „bolje sprečiti – nego lečiti“. Rekao mi je da pijem antibiotike tri dana samo jer su jaki i da nastavim sa dojenjem, ali samo na zdravoj dojki.

Peti dan užasnog bola i temperature (koja se pojavila čim sam krenula sa lekovima) besomučno sam ispumpavala isušenu desnu dojku, zakucana za kauč, beživotna. Da budem iskrena, zaista sam htela da odustanem. Htela sam sve da pobacam i obloge i lekove i da isključim telefon, dete ostavim kod majke i da odem na Karibe. Toliko sam bila umorna od svega. Kada sam se porodila, bila sam single mama, bez pomoći partnera. Tu je bila mama, koja je u penziji, koja se trudila maksimalno da mi pomogne koliko je mogla. Ono što mi je u ovom momentu nedostajalo možda i najviše je emotivna podrška partnera koji bi mi pomogao da ovo prebrodim.

Šesti dan, stanje je činilo mi se još gore. Prestala sam sa lekovima i odlučila da potražim privatnu bolnicu, opet konsultujući mog dobrog prijatelja – Google. Tada sam naišla na ambulantu Mobilna sestra i, čitajući sve dublje o uslugama koje ova ambulanta ima u svojoj ponudi, pronašla sam uslugu u odeljku „Mastitis“ na njihovom websajtu. Pozvala sam kontakt telefon i javila se izuzetno ljubazna žena, Žaklina. Kroz razgovor sam već odlučila i shvatila da će Žaklina biti ta koja će stati na put ovome što me je zadesilo.

Mobilna sestra je kućna, terenska i patronažna ambulanta koja pruža moderne usluge zdravstvene nege i medicinske pomoći, a između ostalog i negu dojki porodilja (pomoć i rešavanje mastitisa).

Mobilna sestra je došla, pogledala me i dala savete kako da se rešim Mastitisa, koji su bili doista drugačiji od onoga što mi je lekar iz Doma zdravlja preporučio. Zapravo je bilo potrebno tretirati oblogama dojku upaljenu Mastitisom i ispumpavati mleko iz nje kako bi se infekcija koju sam imala umirila.

Za nedelju dana, uz pomoć divne Žakline, Mastitis je nestao. Pobedile smo ga zajedno. Zagrlila sam svog Luku i shvatila da je ovo moja prva pobeda koju sam ostvarila kao majka.

Dragoj Žaklini iz ambulantne Mobilna sestra želim sve najbolje i od srca joj se zahvaljujem na besprekornoj uslugi koju mi je pružila i na divnom prijateljstvu koje traje i danas.

Mama koja je pobedila Mastitis