Kako pobediti strah od injekcije

27.02.2020
Kako pobediti strah od injekcije

Prema zvaničnoj statistici, čak 10% svetske populacije ima neki oblik tripanofobije. Tripanofobija predstavlja strah od igle, primanja injekcije i drugih medicinskih procedura koje podrazumevaju upotrebu igle. O ovoj fobiji se retko govori, a ono što ume da postane problematično jeste što ljudi koji je imaju često izbegavaju posete lekaru, čak i kad situacija postane kritična.


Strah od injekcije kod odraslih osoba


Neki od simptoma tripanofobije jesu ubrzano lupanje srca, velika anksioznost, preterano znojenje, mučnina, strah od gubljenja kontrole, panika itd. Međutim, ima razlike između gađenja na igle i straha od igala. Tripanofobiju karakteriše odbijanje pacijenata da pristupe primanju injekcije, davanju krvi ili drugim medicinskim procedurama koje podrazumevaju upotrebu igle, čak i kada im život direktno od toga zavisi.

Naučnici se i dalje nisu složili u vezi korena straha od igle: neki smatraju da je on urođen, a neki da se stiče kroz život. Često strah od igle nastane nakon bolnih iskustva sa primanjem injekcije u detinjstvu. Strah od igle može biti povezan pre svega sa strahom od bola, a zatim i sa strahom od zaraze ili strahom da će im isteći sva krv. Postoji mnogo iracionalnih, katastrofičnih scenarija koje održavaju strah od igle u životu u glavama onih koji boluju od tripanofobije.

Kod običnog gađenja na igle može pomoći da pacijent ne gleda u samu iglu prilikom davanja injekcije ili vađenja krvi, kao i angažovanje stručnog medicinskog osoblja koje je vično nalaženju vena, pa samim tim intervencija traje mnogo kraće, manje boli i ne ostavlja podlive.

Samim tim što odmakla tripanofobija može da dovede do životne ugroženosti pacijenta u slučajevima kada on zbog straha odbija medicinsku pomoć, psihoterapija je najpreporučljiviji i najefikasniji pristup za rešavanje ovog problema. Sa psihoterapijom treba početi što ranije, mada se većina pacijenata u praksi stručnom licu obraća tek kada nemaju drugog izbora. Psihoterapija se bavi korigovanjem iracionalnih, iskrivljenih i pogrešnih uverenja koje se nalaze u osnovi straha od igle.


Strah od injekcije kod dece – kako pomoći detetu koje se boji injekcije?


Prva greška koju roditelji mogu naprave jeste da slažu dete kako injekcija ništa neće boleti ili da ih uopšte ne upozore na to da idu u posetu pedijatru da prime injekciju. Kada nastupi bol prilikom davanja injekcije na koji dete nije bilo upozoreno, to može postati baza za budući strah od igle ili lekara uopšteno. Zato je veoma bitno da dete zna da sledi poseta pedijatru i da je moguće da će injekcija malo zaboleti, ali ga treba ohrabriti, a zatim utešiti i nagraditi nakon svake primljene injekcije, kako dete ne bi vezivalo injekcije isključivo za senzaciju bola. Druga greška koja je česta jesu pretnje ,,bocama’’ ako se deca ne ponašaju adekvatno. Ovakve pretnje deci predstavljaju injekcije kao nešto čega se treba plašiti, što kasnije u životu može postati ozbiljan problem.


Kako Vam Mobilna sestra može pomoći?


Mobilna sestra je Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu koja obuhvata integrisan servis zdravstvenih usluga od strane medicinskih sestara koji se odvija na Vašoj adresi, u terminima koji Vama najviše odgovaraju. Mobilna sestra svakom pacijentu pojedinačno posveti dovoljno vremena i pažnje i spremna je da se prilagodi individualnim potrebama.

Među pacijentima je Mobilna sestra već poznata kao medicinska sestra po pozivu koja ima ,,laku ruku’’, vedar osmeh i topao pristup, kao i niz pomoćnih metoda koje može upotrebiti kako strah od igle kod pacijenta ne bi prešao u paniku, a samo davanje injekcije bilo brzo i bezbolno. Kućno davanje injekcije je preporučljivo za osobe koje pate od straha od injekcije jer ne stavlja pacijenta u izmenjeno, novo ili stresogeno okruženje kao što za neke to mogu biti bolnice i druge zdravstvene ustanove, gde se tokom čekanja redova stanje pacijenta i njegov strah mogu dodatno pogoršati.


Cena davanja injekcije kod kuće?


Ambulanta ,,Mobilna sestra’’ vrši niz usluga među kojima je i kućno davanje injekcije po nalogu lekara, a sve informacije o cenama naših usluga možete dobiti putem telefona 060 32 64 666 ili putem pisanja na mejl i u inboks naših društvenih mreža. Stojimo Vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra